БОРИСЛАВ АНГЕЛОВ: КОЙТО ТЪРСИ „СЛУЖEБНА” ПОБЕДА С ИЗБОРНО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО ПОЛУЧАВА ЗАГУБА

Борислав Ангелов е роден на 24 октомври 1975 г. в Кюстендил. Завършва природо-математическата гимназия в родния си град. През 2001 г. се дипломира като магистър по политология в СУ”Св. Климент Охридски” със специализация „Външна политика и национална сигурност”, през 2003 г. завършва второ висше „Публична администрация”, отново в СУ. Подготвя дисертация на тема „Предизборните и управленски парламентарни коалиции в България (1997-2005)”.

Г-н Ангелов, според последните данни на МВМД в следващият парламент трудно биха намерили място формации като Атака, РЗС, СДС, ДСБ. Как това може да повлияе на парламентарния живот, а защо не и на управлението?
Може да окаже влияние върху тяхното поведение, ако те преценят, че това е тенденция, а не временна ситуация. Но от друга страна с наближаването на средата на мандата на 41-то Народно събрание различията между ГЕРБ и останалите политически субекти, които я подкрепят ще започват да се проявяват все по-силно, както и в ситуация на криза и несправяне с проблемите в страната. До голяма степен тяхната съдба зависи от успеха или не на правителството на ГЕРБ и до колко ще могат да се възплозват и в двата варианта. За бъдещето или по точно казано за оцеляването на тези четири формации ще можем да говорим по-ясно след изборите догодина.

Очевидно управляващите бързат с приемането на новият Изборен кодекс. Вътре има доста спорни моменти. Доколко според вас може да се търси „служебна” победа на изборите от страна на мнозинството парламентарни партии?
Не бързат, а това е предварително обещание. Даже може да кажем, че времето ги притиска и не би ми се искало заради предварително обявен срок да се избързва. Все още няма изработен вариант на Изборния кодекс, който да можем да коментираме като цяло. Чуват се различни идеи и предложения, някои от тях несъмненно будят тревога, далеч са от съвременните демократични изборни практики. На моменти прекалено много обръщаме внимание на някои детайли и изпускаме по-съществени неща. Например да сме чули някои да говори за метода за изчисляване на мандатите? Да не забравяме, че именно системата Хеър-Ниймайер доведе до фрагментираните общински съвети и спомогна навлизането на представители на формациите близки до бизнеса. Това бе голяма грешка, която БСП сътвори в миналия парламент.
Който търси „службена” победа с изборно законодателство получава загуба. Хубаво би било след като имаме вариант на Изборен кодекс да се допитаме и до Венецианската комисия, да не се окажем неприятно изненадани в последствие. Сигруното е, че следващото парламентарно мнозинство ще промени бъдещия Изборен кодекс, колкото и консенсусно да бъде приет днес той.

Какви са най-големите предизвикателства, задачи, проблеми пред парламентарната институция преди лятната ваканция на депутатите?
Като предизвикателства можем да посочим приемането на законодателството в сферата на правораздаването, образованието, здравеопазването, промените свързани с изпълнението на антикризисните  мерки на правителството. Налагането на вето на един или друг закон от президента, решенията на Конституционния съд, които отменят едни или други текстове от приети вече закони.
Парламента има основно две задачи: да осъществява ефективно и ефикасно законодателство, което да е в полза на обществото и контрол върху институциите на изпълнителната власт. На базата на това ка ксе извършват тези две задачи се определя оценката на един парламент, а не от броят на неговите заседания, приетите решения, декларации, закони, брои на депутати, комисии, подкомисии, наличие или не на служебни автомобили. Но за съжаление у нас се прави точно обратното, дават се какви ли не примери, само и само за да се урони престижа на институцията, често си мисля, че това е за да има новина, а добрата новина е лошата и така се дава една незаслужена оценка за дейността на Народното събрание. Парламента е място, където се провеждат дискусии, дебати, има сблъсък на идеи и няма как да искаме в него да се говори като на моден форум.

Очевидно в бюджета няма пари и правителството търси всякакви начини за набавянето им. Какви рискове крие това?
Има проблем с приходната част на бюджета, но правителството има ресурса да се справи, не само като се съкрати разходната част, но в намаляване на дела на сивата икономика. От еврофондовете няма как да очакваме големи средства тази година, същото важи и от страна на чуждестранните инвестиции. Рискове ще има ако правителството не предприеме действия за преодоляване на икономическата криза в страната, реформиране на образованието и науката, здравеопазването, сектора на сигурността. Не бива да забравяме, че ние се справяме сами с кризата и не сме поискали помощ отвън, както го направиха други. Не мисля, че ние необходимо споразумение с МВФ, даже и предварително. По-скоро е нужно едно успокояване на нещата, да се демонстрира яснота и най-вече прогнозируемост на водената политика. Временният отказ от влизане в чакалнята на еврозоната, колкото и уникален да ни е бил шансът не бих го определил като грешен. По-добре да влезнем чрез икономика, а не чрез фиска.

Как виждате политическото лято, което често у нас се обозначава като политически „мъртъв” сезон?
При наличие на Световно първенство по футбол може и да нямаме бурно политическо лято. Възможно е да има обичайното напрежение по един или друг повод, особено след излизането на доклада на ЕК през юли месец, които ще съдържа и политически оценки. Не бива да забравяме, че по шест показателя ще се оценява работата: изменения в Конституцията по отношение на независимостта на съдебната система, нов Закон за съдебната власт и нов Гражданско-процесуален кодекс, продължаване на реформата на съдебната власт, безпристрастни и професионални разследвания за корупция на високо ниво и на местно равнище, стратегия в борбата срещу организираната престъпност.
Изненади  у нас винаги са възможни, особено като се има предвид в кои географски широчини живеем. Есента се очертава да бъде много по-интересна и напрегната като политически сезон. А и погледите на основните политически играчи са насочени за тогава, но това не означава, че няма да се възползват от обстоятелствата, която им създава една или друга ситуация.


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

БОЙКО ЛАМБОВСКИ: РАДВАМ, ЧЕ ИМАХ ВЪЗМОЖНОСТТА ДА ЖИВЕЯ В ДВЕ
РАЗЛИЧНИ СИСТЕМИ

ДОЦ. ТАТЯНА ДРОНЗИНА: ЖЕНИТЕ СА ЖЕРТВИ НА НАСИЛИЕ, НО И
ИЗВЪРШИТЕЛИ
НА НАСИЛИЕ

ДОЦ. ИВО ХРИСТОВ: ИМАМЕ ЕДИН ДИВ, КРАДЛИВ ПОЛИТИЧЕСКИ ЕЛИТ
С МНОГО
КЪС ХОРИЗОНТ ВЪВ ВРЕМЕТО

СКАНДАЛНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА НОВИЯ ИЗБОРЕН КОДЕКС

ПЪРВАН СИМЕОНОВ: ОБЩЕСТВЕНАТА ЛЕГИТИМНОСТ НА
АНТИКРИЗИСНИТЕ МЕРКИ Е
ОТ РЕШАВАЩО ЗНАЧЕНИЕ

ЕРДОГАН ПРИЗОВА ТУРЦИТЕ В ЕВРОПА ДА НЕ СЕ ИНТЕГРИРАТ В
СТРАНИТЕ В
КОИТО ЖИВЕЯТ

ЗАБРАНИТЕ
НАНАСЯТ
ПОВЕЧЕ
ВРЕДИ,
ОТКОЛКОТО
ПОЛЗИ
Джон
СТОСЕЛ

ДИМИТЪР МАНОЛОВ: У НАС ИМА ПРЕКАЛЕНО МНОГО ХОРА, КОИТО НЕ
ЖЕЛАЯТ ДА СЕ ТРУДЯТ

ЦВЕТЕЛИН ЦОНКОВ: ЗА ДОБРО ЗДРАВЕ – ИГРАЙТЕ ШАХ!

АЛИ ХАМЗИН: ОТСЛАБВАТ ЗАПАДНИТЕ ПОЗИЦИИ В УКРАЙНА

АНДРЕЙ РАЙЧЕВ:НЕ ВИЖДАМ НИТО ЕДИН АРГУМЕНТ ПРОТИВ ГЕННО
МОДИФИЦИРАНИТЕ ХРАНИ

ВЕСЕЛИН БОНЧЕВ: АЗ ПОЗДРАВЯВАМ ЧЕЗ ЗАЩОТО ИЗЛЯЗОХА УМНИ

ПРОФ. ГЕОРГИ БЛИЗНАШКИ: БЕЗАДРЕСНИТЕ КРИТИКИ СРЕЩУ
КОНСТИТУЦИЯТА СА АБСУРДНИ

БОРИС ПОПИВАНОВ: ПУКНА БАЛОНЪТ НА ШИРОКОТО ЕВРОПЕЙСКО
ДОВЕРИЕ В БОЙКО БОРИСОВ

ИСПАНСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА ЕС ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА
ПОЛИТОЛОГА ВЛАДИМИР ШОПОВ

НА
РЪБА НА ФИНАНСОВА СМЪРТ ЛИ СА СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ?
-Ричард РАН

ИВАН ИВАНОВ: ТОВА, НА КОЕТО МОЖЕМ ДА РАЗЧИТАМЕ Е
ФИНАНСИРАНЕ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

МЕЖДУНАРОДНАТА
ОЦЕНКА
НА
БАН
Е
ОГРАНИЧЕНА
И
ЕДНОСТРАНЧИВА
-Сергей ИВАНОВ

ВОДНИТЕ
РЕСУРСИ
НА
БЪЛГАРИЯ
КАТО
ПОЛИТИЧЕСКИ
ПРОБЛЕМ
Любомир ВЪЛКОВ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3203

Posted by on май 21 2010. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.