Октомврийската битка или DEJA VU

Октомврийската битка ще е май нетрадиционна. Тези местни избори не приличали на никои други досега, тъй като залогът този път бил голям, твърдят социолози. Първи местни избори в ЕС, първи пачки от Европа за общините, първи европейски градоначалници…

Едни ще изхвърчат от политическата сцена с гръм и трясък завинаги и няма да помиришат дори следващия парламент, други ще затвърдят позиции и обръчи, защото „нашите” хора трябва да се бутат напред в Европата.

Сочат го и апетитите. 58 партии и коалиции са регистрирани в ЦИКМИ за участие в местните избори. И от тях много малко нови формирования.

Битката за София, откъдето тръгва всичко, за пореден път стана повод за словесен двубой между шефа на софийската организация на БСП Румен Овчаров и кметът на София и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Овчаров заяви, че в София ще се води битка между измисления и истинския генерал, а Борисов не му остана длъжен и го призова да се кандидатира за кмет на София, за да се види кой е истински и кой измислен.

И докато двама се карат, често третият печели. Шоуменът и спортяга Тити Папазов с широко отворени очи призова софиянци да прогледнат за истинското лице на кмета си. Скандали гърмят в цялата страна – докато кандидати призовават за толерантна кампания, „доброжелатели” вадят масово компромати от задния си джоб.

А избирателят седи с ракията пред телевизора вкъщи и „ги благославя”. Всички говорят за нови лица, а малко ги показват. Едни и същи маймуни от години призовават бай Генчо и леля Гицка да отидат до урните. За тях обаче е по-важно през уикенда да са на вилата, на църква, да правят трушии или да берат гъби.

От сега е ясно едно – първият въпрос, на който кандидатите ще отговарят в изборната нощ е – На какво се дължи ниската избирателна активност? Впрочем отговарящите не е нужно да мислят много – те отговаряха на него и на частичните и на парламентарните преди това, и на президентските избори… А бай Генчо и леля Гицка пак ще си легнат рано и няма да чуят анализът, който големците ще направят на поведението им.

Освен ако през следващия месец и половина не се убедят, че има алтернатива, която си заслужава и не зарежат за пръв път гъбите в полето и трушията на вилата. Тогава може и въпросите на медиите да са други, и анализите в нова посока. Тогава може Генчо и Гицка да не загасят телевизора рано и за пръв път да имат истинска вяра в бъдещето на децата и внуците си. Тогава.


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

Престъпление

Костурски да си монтира камера вкъщи, в парламента и да си сложи катаджия на задната седалка

За новия мит с ужким добри намерения

Кой прекали?

Безполезност за хиляди евро

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=76

Posted by on сеп. 6 2007. Filed under Редакционно. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.