НАПИСАХ “DE PUTA MADRE” ОТ РАЗ

“De puta madre” e втората книга с разкази на Иво Тодоров. Първата – "Момчето с воден пистолет и Мисълта за Смъртта" излезе през 2005 г. Основните разкази в първия цикъл са 23, книгата има още два раздела – "Няколко историr на ръба на нонсенса" и "Любов по Internet".

 

Иво Тодоров е завършил “Български език и литература” в СУ “Св. Климент Охридски”. Като журналист е работил е в БНТ и в радиостанциите НЕТ, Дарик, Експрес, бил е гл. редактор на сп.”Мениджър”. В момента е гл. редактор на “Часът на Милен Цветков” по Нова телевизия и води петъчните издания на “Добър ден” по програма “Христо Ботев” на БНР.

Как написахте “De puta madre” ?

От раз. Smile Аз пиша много бързо. Дълго години съм работил в радио и това ме е научило да пиша и говоря бързо, да имам адекватна реакция и да подреждам мислите си. Затова като седна пред лаптопа, знам какво ще напиша. Имам идеята и историята се ражда в процеса на писане.  Понякога само не знам как ще свърши историята. Или знам края й, но не съм сигурен какво се случва преди това…. Впрочем, всички истории в De puta madre са абсолютно истински, случили се на мен, на мои приятели и познати. Според мен животът е най-големият писател. Никой сценарист не може да измисли по-яки истории от това, което ни се случва всеки ден. Изненадващи истории с неочаквани обрати и още по-неочакван край.   

 

Кое е основното послание в нея, като цяло?

Според мен една книга няма послание. Пишело ми се е – написал съм я. Всеки сам решава дали да я  чете  и какво точно да чете. Аз затова предпочитам кратките форми – разказа в частност. Защото едни разказ не те кара да четеш стотици страници, както е с романа. В сборника с разкази можеш да си избереш само няколко – дали по заглавието или ей така, и да прочетеш само тях. Затова заглавията на разказите в тази книга са обяснителни и дават на читателя предварителна информация за героя и историята му. Умишлено избрах De puta madre в неговия жаргонен смисъл на “готино”, “суперско”, яко”, като провокация. В същото време понеже държа да съм коректен към оригиналите, писах до централата в Рим на едноименната марка за облекла. Въпреки че книгата няма нищо общо с тези дрехи. И оттам ми отговориха ,че не възразяват да ползвам това заглавие и пожелаха успех на книгата. 

 

Кой разказ Ви е най – много на сърцето? Защо?

Книгата носи заглавието на едноименния разказ, в който историята е за студент, който псува на сън – произнася фрази на различни езици, чието значение не винаги знае. Иначе разказите са наистина от живота, като за различните читатели някои ще бъдат “драматични”, други – “скандални”, но аз мразя етикетите. Има истории за обикновени хора, като продавач на вестници и жена, която обира изгорелите свещи в една църква, и такива за млади хора, които пият, пушат трева, псуват и киснат в чатове. Мисля си, че в 21 век не бива да бъде лицемери и трябва да наричаме нещата с истинските им имена, като говорим не само за секса дори. Не мога да кажа, че имам любим разказ .Щом съм ги написал,  значи всички те са искали да бъдат написани. Т.е. аз съм искал да ги напиша… 

 

Вие каква литература обичате да четете?

Различна. Последно четох “Кафка на плажа” на Харуки Мураками и това беше първата толкова дебела книга от много време насам, която изчетох доста бързо. Повече обичам да чета разкази. Харесвам много и Маркес, но той е може би малко многословен за съвременния читател.

 

Може ли да се говори за криза в българската литература днес, според Вас?

Не. Имам доста приятели, които наскоро издадоха книги. И то млади хора – на 20 и няколко години, на 30 и няколко… Кои книги са хубави и кои не – ще решат читателите  и критиците. SmileНо самият факт,  че сега можем свободно да пишем и да издаваме, означава, че времената са други. Представяте ли си навремето Съюзът на българските писатели как би реагира на книга, която e със заглавие на чужд език и се казва De puta madre?Smile  А съвременните млади хора наистина чета, а не стоят само пред компа и тв. Аз затова сложих заглавието De puta madre – за провокирам повече млади хора да си купят книгата.


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

ПРОФ. РАДКО РАДКОВ СТАВА КРАЕВЕД СЛЕД ЗАВЕТ ОТ ПОКОЙНИЯ СИ БАЩА

ЧЕШКА ФОТОГРАФКА ОТКРИ ЛИЦЕТО СИ В КАРТИНИ НА СТАРИ МАЙСТОРИ

 

ХОРА В ЕПИГРАМИ

ЧОВЕК ИЛИ ЧОВЕЧЕ

ХУДОЖНИКЪТ РУСИ ГАНЧЕВ СЛУЧАЙНО ПРЕОТКРИТ В АНТИКВАРИАТ   

 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1046

Posted by on май 8 2008. Filed under Култура. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.