Arena.bg ли е най-големият престъпник в БГ?

През изминалата седмица ГДБОП спря достъпа до сайтовете за сваляне на музика и филми. Службите впрегнаха сериозен арсенал в борбата с интернет-пространството. Разни измислени специалисти подеха “компетентна” борба в защита на авторското право.

После арестуваха шефа на един от сайтовете. После го освободиха. После пуснаха и сайта му.

Е, може ли да каже някой какъв беше смисълът на цялото това упражнение? Това ли е най-сериозният проблем на МВР, че в него бяха заети цели отдели и висши служители на министерството? От кога основната работа на МВР стана да е говорител на изкуството. Да чухте някой артист или музикант да се обади?!

Разбира се, че авторските права трябва да се защитават, но в някой друг свят и в някое друго време. Защото за какви права може да става дума в тая държава, където камери ти снимат всяка крачка по улиците, а междувременно къщата ти е обрана, колата ти е открадната, бандити се стрелят по площадите и какво ли още не. Държавата пак тръгна да решава проблема по най-безумния начин. Вместо да инвестира пари в българската култура и българското филмово разпространение, спря сайтовете, където българите могат безплатно да свалят музика и филми – нови и качествени. В МВР сигурно искат освен следени от камери и да сме затворени за това, което се гледа и слуша по света. Съратниците на Петков трябва да си вкарат в главите, че времето на интернета отдавна е дошло. И че вместо да ходят на кино, все повече хора ще предпочитат с едно кликване да гледат това, което им се прииска и им харесва. А не това, което на друг му е хрумнало. Това е неравна битка.

Да не говорим пък за чии авторски права се бори МВР. За тези на американската киноиндустрия, която едва ли предполага, че има български зрители? Или за хонорарите, които взимат Леонардо Ди Каприо и Робърт де Ниро? За авторските права на същите тия американци, които идват да снимат същите тези филми в България, за да ползват евтината ни работна ръка, като плащат 1/10 от хонорарите, които биха платили в САЩ. В този смисъл не са ли нарушени нашите права и поради каква причина нашият труд е дотолкова подценен. Малко смешно излиза в тази ситуация да се занимаваме с торент-файловете. Да не говорим, че самата им същност предполага свободно разпространение. Всеки елементарно запознат с начина на работа на тези файлове знае, че реално всеки потребител притежава една част от информацията и ако трябва да се спре този сайт, то разпространението между потребителите в мрежата няма как да се спре. Не излиза ли цялата тази акция предварително обречена на неуспех?

А съвсем друг е въпросът, че освен американските филми, хората, които теглят,  могат да  намерят в тези сайтове наистина качествени европейски и други чуждестранни филми, които българският зрител въобще не би могъл да види някога. Реално, чрез затварянето им сме лишени от достъп до съвременното кино и музика и сме принудени да гледаме безбройните блудкави американски романтични комедии за 10-12 лв. просто, защото така е решил някой разпространител, за когото киното е единствено начин за печелене на пари. Тук, разбира се, не можем да говорим въобще за разпространение на арт кино или какъвто и да било друг продукт, който не е масов и не носи  безспорни приходи.

МВР реши, че може да си направи PR, като покаже колко бързо и безкомпромисно действа. Но не е ли това поредният опит да се измести вниманието от сериозните проблеми, с които ведомството на Румен Петков би трябвало да се справя. Arena.bg ли се оказа най-сериозният престъпник в България? Къде са криминалните престъпници с по няколко присъди, с които МВР не може да се справи вече толкова години и те все още остават  на свобода. А икономическите престъпления – корупцията и изтичането на средстава по всякакви възможни канали. Да не говорим пък за проблема с наркотиците, които се разпространяват свободно в почти всяко училище и столичен квартал, въпреки че в повечето районни управления на МВР добре познават дилърите. Явно това не са достатъчно важни за МВР проблеми или може би има някаква друга причина те да остават на заден план и да се преследват въпросните сайтове? Мисля, че всеки може да си отговори на въпроса сам.


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

Краят на една агония

СТАТИСТИКА

АМАН

Антивот

Театърът на тройната коалиция заслужава “Аскеер” – 15.02.2007

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=41

Posted by on мар. 22 2007. Filed under Редакционно. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.