AНТОН КУТЕВ: МИНКО ГЕРДЖИКОВ ДА КАЖЕ КАКВО СЕ СЛУЧВА В ОБЩИНСКА БАНКА

НА МНОГО МЕСТА ГЕРБ Е СЪС СРИВ В РЕЙТИНГА

АКО НЯМАШ ПРОГРАМА, ПОЛОЖИТЕЛНИ, РАЗБИРАЕМИ И СМИСЛЕНИ ПОСЛАНИЯ, И ЕДИНСТВЕНАТА ТИ ИДЕОЛОГИЯ, ЕДИНСТВЕНОТО, КОЕТО ПРАВИШ Е ДА СЕ БОРИШ С БСП, ТО ТОВА Е  СИЛНО ГУБЕЩО, КАЗВА ОЩЕ АНТОН КУТЕВ

Антон Кутев е роден на 13 септември 1968 г. в София. През 1993 г. завършва Московския киноинститут, специалност икономика на киното и телевизията. През 1996-2001 година учи в Националната художествена академия, където завършва магистратура по история на изкуството. Работил е като брокер на Софийската стокова борса и като управител на частни фирми. Бил е общински съветник в СОС. Секретар на  Изпълнителното бюро на БСП.

 Г-н Кутев, световните коментатори определиха избор на Барак Обама за 44-я президент на Съединените щати, като избор, който твори история, повратна точка в целия свят и т.н.  Какъв знак всъщност е този избор?
Мисля, че е важно да се каже – социалдемокрацията в световен мащаб набира сила. Партията на социалистите в Европейския парламент ще събере през следващите избори повече гласове, отколкото са сега. И причината за това, ествествено е, че управленията в света масово се социализират, ако мога така да се изразя. Това е норамален процес, според мен слеващите 5 години ще минат в целия свят под егидата на социалдемокрацията. Изборът на Обама, първия чернокож президент на САЩ е част от този процес. И финансовата криза изигра своята роля. Не че нямаше да спечели и без нея, но тя и последвалите решения допринесаха за надпреварата за Белия дом.
Да се върнем към политическата ситуация в нашата страна. Какво се очаква от 47 конгрес на БСП – отчет на свършеното или нова линия на действие, промяна или запазване на статуквото?
Конгресът е отчетно-изборен, така че ще има и отчети и избори. Мандатът на този конгрес беше в рамките на настоящето правителство, така че има какво да се отчита – БСП може и трябва да излезе от този мандат с вдигната глава по много причини. Първо, защото това е първият и изцяло успеше изкаран мандат от началото на Прехода досега. Второ,  аз твърдя, че нито едно правителство не е имало толкова успешен мандат. Не че нямаше нерешени проблеми, но много са и нещата, които успяхме да направим, което ни дава основание да тръгнем към следващите избори със самочувствие.
На конгреса ще бъдат приети 3 документа: нова програма на партията, устав и т.нар. предизборна рамка. Последната не е окончателния документ с който тръгваме към изборите. Но въз основа на него ще се изготви предизборната платформа с основните послания. Този конгрес ще очертае развитието на партията за близките 10 години, което определя изключителната му роля.
Наблюдават ли се предконгресни вълнения вътре в редиците на партията?
Според мене – не. Общо взето, като гледам резултатите от конференциите сдосега очаквам не повече от 15-20% от общинските председатели да бъдат подменени, което ми се струва  не е много. Това между другото е обяснимо – на конгресите преди предстоящи избори подобни промени обикновенно се избягват.
Но все пак ще има ли нови лица?
Да, макар че според това, което казах няма да са много. Аз не мисля, че бърза промяна би била много добре. Ние сме партия на 117 г., с традиции, много е важно за нас как се отнасяме към хората, които по един или друг начин са в ръководствата. Аз самият не съм за тоталните промени, а съм за това те да се извършват постоянно, но постепенно. Ще има нови хора в ръководствата, те ще бъдат съвсем поносими за партията. Не очаквам да има сериозни проблеми в това отношение, повечето промени ще стават със съгласието на сегашните лидери по места. В много случаи те сами се оттеглят и дават път на младите.
Накратко ситуацията в момента няма напрежение и въпреки че медиите през цялото време се мъчат да намерят пукнатини в партията, такива няма.
Защо някои от открояващите се фигури в БСП не са издигнати за делегати на конгреса –  вие например?
Предстоящият конгрес на партията е 47-ят, а аз досега само веднъж съм бил делегат – на 45-я, което означава, че 45 конгреса са минали без мен и нищо лошо не се е случило. Добрата новина е, че конгрес ще има и ще бъдат взети генерални решения.
Какво е отношението ви към нашумелия скандал около ДАНС?
Аз може би съм един от първите, които казаха, че ще се наложат персонални промени в тази агенция, във връзка с това, че е недопустимо в една тайна служба да се събира подписка, без разбира се, да визирам Драшков. Такова нещо е недопустимо и естествено е то да приключи с оставка. Категоричен съм – освобождаването на Драшков е правилно и е направено по законовия начин.
Случилото се в ДАНС не може да се нарече скандал, Драшков е един зам.председател на служба и никой не е казъл, че се назначава пожизнено. Още веднъж ще кажа – би имало скандал, ако той бе освободен по неправилен ред. Всичко останало е една истерия на бивши генерали от полицията, които искат да останат колкото се може по-дълго време на вниманието на медиите.
Вие бяха от 2003 до 2007 г. общински съветник и имате наблюдение какво става в Столична община и сега. Замазват ли се корупционни практики в транспорта, боклука, „Софийски имот” и т.н.?
Всичко, коеото изброихте е проблем, но не всичко са корупционни практики. Че в „Софийски имоти” е имало корупция е ясно, но не мога да кажа, че нещата се замазват, защото случаят е криминален. Дълбоко криминално е това, което се е случвало там още от времето на Софиянски. Всичко е покрито по криминален начин. Офисът на „Софийски имоти” е обиран 2-3 пъти, съвсем умишлено и са изнесени всички фирмени документи. Сега официални документи за това,  какво се е случвало в тази обшинска фирма няма. Това е напълно криминален акт и на разследващите органи, никак не им е лесно да кажат какво точно е станало. От тази гл.т. аз мисля, че Бойко Борисов би има интерес да стигне до истината за тази фирма, но надали ще може, защото реално погледнато нещата там са дълбоки и сложни.
Сега въпросът е да се ликвидират съществуващите в момента корупционни практики – примерно с автобусните линии. С уволнението на заместника си Велизар Стоилов, Бойко Борисов явно не успява.
Оставката на Велизар Стоилов е добър ход, само че в коментирания запис на разговора в кабинета му се чува, на няколко пъти и то именно от устата на Стоилов, че кметът е в течение на това за което става дума и нещата се правят комбинирано. А той сега се прави, че токущо е научил да действията на заместника си.
Ще ме извини г-н Борисов, но ако кметът не знае как се провеждат основните му конкурси в транспорта, тогава какво знае? Що за маниер е това през цялото време всичко да прехвърляш на държавата, със собствената си работа и задължения да натоварваш заместник кметовете? Какво му остава сам той да върши? Да играе футбол ли? Очевидно Бойко Борисов в момента се прави, какво в приказката на умряла лисица. И гледа да прехвърли всички негативи на другите.
Мнението ми е, че Борисов много добре е знаел за случващото се в транспорта. Това че е уволнил Велизар Стоилов е добре, но не е достатъчно. Оттук нататък той няма никакво право да говори къде какво е било, не трябва да се чуди как да се появява в публичното пространство, защото една много сериозна тема за обяснение и всеки път ще бъде задаван един и същи въпрос: Знаел ли е какво се случва през тези години откакто е кмет? Тук става въпрос за 250 млн. в рамките на 8 години. Сума, която когато говорим за корупционна схема хич не е за подценяване. Аз твърдя, че в ресора на Велизар Стоилов това далеч не беше единствената подобна практика. Мога да дам пример: все още не е организиран конкурс и не е подготвена концесия за спирките на София. И твърдя, че там видни общински съветници от кметското обкръжение, хора от неговата група и в момента са председатели на комисии, имат преки интереси. Именно защото интересите им не съвпадат с интересите на останалите, концесията не е направена.
Много са примерите как с лобиране с интереси в рамките на общинския съвет от групата на Бойко Борисов са били прокарвани различни решения. Така че той би трябвало много сериозно да стегне редиците на своите хора, ако иска да докаже, че държи на моралните принципи.
Всъщност Борисов встъпвайки в длъжност, не смени заместници на Софиянски. Да не би да им беше замислена ролята на бушони? Гръмна Стоилов, Михайлов, дали няма да изгърми и Минко Герджиков?
На Минко Герджиков, като несменяем зам. кмет по финансовите въпроси, ще му задам един въпрос и ще чакам отговор. А той е: „Какво се случва в Общинска банка в момента, чия е банката, кой я управлява, декапитализира ли се, какви са показателите и отностно нейното финансово здраве, по какъв начин и какви мерки е взела общината, за да защити своите интереси в нея?”  
Този въпрос задавам именно на Минко Герджиков, защото той беше зам-кмет през цялото време, докато тази банка фактически беше открадната от общината. Процесът започна при Стефан Софиянски, довършен от Любомир Павлов, та стигна и до Бойко Борисов.
И още едно запитване – чия е вината за случилото се, ако не е на общината?
Защо винаги всички конкретно адресирани критики кметът свързва с политиката и ГЕРБ?
Вероятно защото не са изолирни случаи. Ние констатирахме, че и в други кметства, с  определено силно лоби на ГЕРБ, са давани обществени поръчки по определени схеми. В Добрич пък вече има приключило дело за купуване на гласове от ГЕРБ. В Бургас, Сливен има примери за корупционни схеми. На много места тази партия е със срив в рейтинга. И това е така поради липса на политическа култура и опит. Чистият клиентелизът в крайна сметка ще я събори. След това някой трябва да обере гласовете и. Малка част може би ще дойдат в БСП, друга в новосъздадената коалиция движение „Напред”.
Вие какво мислите за това движение?
Тo има точно тази цел. Аз не я смятам, обаче за по-добра от ГЕРБ. И ако погледнем генезиса и на Христо Ковачки и на Бойко Борисов, той не е съществено различен, даже визуално двамата си приличат, само дето Бойко е по-як. Да припозная новия месия в лицето на партията на Ковачки ми е изключително трудно, а то пък се оказа, че не е само той претендент. Четох едно изявление на Стефан Гамизов – и той се обявяваше за новия месия. Питам се, на тази малка държава няма ли да и станат много месиите?
В края на краищата всичко това работи в полза на БСП. Имаме много проблеми, но въпреки това оставаме най-силния, единствения смислен политически субект в България. Винаги, през последните 15-20 г. БСП е най-силната структура в политическото пространство. Никой от опонентите ни не проумя, че ако нямаш програма, положителни, разбираеми и смислени послания, и единствената ти идеология, единственото, което правиш е да се бориш с БСП, то това е  силно губещо.  
През 2009 г. тази парола ще бъде крах за всички десни, които използваха твърде дълго и достатъчно неуспешно.
И един въпрос в по-друг аспект: вие сте завършли Изкуствознание в Художествената академия. Какво мислите за съвременното изкуство в България, за изкуството?
Слава Богу, България в някои отношения, особено в изобразителното изкуство, винаги е имала своите големи майстори. Мисля, че ако с нашия език на който говорят 8 млн. души е трудно да комуникираш със света, то на езика на културата говорят всички. Изпитвам огромно уважение може би към 10-на български художници, сред които Георги Чапкънов. Смятам го за световен автор.
Обществото и държавата са длъжници на българското изкуство на българската култура.Обръща се внимание, колкото да се поддържа духът на нацията, но оттук нататък ангажиментите трябва да бъдат изключително големи. Което и да е следващото правителство, то трябва да се обърне към културата и духовността. В края на краищата в една обединена Европа това е нашата идентификация.
Културата, тя е обединителята, тя е проводникът. И в музиката имаме изключителни дарования проводници на българщината по света. Когато слушам и гледам изпълнения на Държавния ансамбъл „Филип Кутев”, „Българе” и други настръхвам.  А какво ли чувства един българин в Америка?


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

В ДВОЙНА ПРЕСА

ЗА КАКВА ПРОМЯНА СТАВА ВЪПРОС?!

ЯВОР ГЕЧЕВ: ДЪРЖАВАТА АБДИКИРА ОТ СВОИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ

МИРОСЛАВ СЕВЛИЕВСКИ: БСП И ДПС СИ ПРОИЗВЕДОХА „АТАКА” ЗА ПРЕДНИТЕ ИЗБОРИ, СЕГА СИ ПРОИЗВЕЖДАТ ГЕРБ

УДОВОЛСТВИЕТО ДА ЖИВЕЕШ В СОФИЯ 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1637

Posted by on ное. 6 2008. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.