ЛЕВИЧAРИТЕ – РОДЕНИ ЗА ВЕЛИКИ ЛИДЕРИ И ТВОРЦИ НА ИЗКУСТВОТО

Гениите и политическите лидери са "леваци". Оказва се, че Господ е надарил с необикновен талант и дарби тези, които не умеят да си служат с дясната ръка. Светът е управляван от леваци, които са се превърнали в едни от най-могъщите люде на планетата. Доказателство за това са: Юлий Цезар, Александър Велики, Наполеон, Бенджамин Франклин, Бил Клинтън.

"Леваците" празнуват на 13 август. Това е техният ден, в който никой няма право да ги критикува, че правят всичко обратно на останалите.
Казват, че светът е създаден за десничари. Но вместо да се обезкуражат от неудобно разположените предмети и някои очевидни несправедливости, "леваците" доказват, че са също толкова талантливи и добри, колкото и останалите. Според учените дясното полукълбо на мозъка, което контролира леворъките, “отговаря” за музиката, изкуството, творчеството и гениалността. Затова и повечето леворъки са известни, богати и умни.

Представяте ли си всичко около вас изведнъж да стане наобратно – сякаш влизате като Алиса в Огледалния свят? Мишката на компютъра се премества вляво, бутоните и те изперкват странно – левият клик е десен, а десният – ляв. Налага се да режете картинки за децата с лявата ръка, да вдигате наздравици също с нея, да бутате изречението напред, когато пишете, вместо да го влачите на върха на химикалката.
Ето така горе-долу, май се чувстват леворъките. Защото светът е "създаден" за десничари. Но "леваците" съвсем не хленчат, нито страдат. Напротив. Пък и за компенсация на неудобствата си имат един цял ден в годината – 13 август.
Астрологията е категорична, че вторник е щастливият ден на населението, което го дава вляво. Любопитно е още, че съществува дори “страх от леворъчие”, което си има термин синистрофобия. Казват, че всички са родени “десничари”, но само гениалните преодоляват този недостатък. Съществува и слух, че октоподите имат само една дясна ръка. Твърди се още, че от петимата създатели на компютрите “Макинтош” четирима били "леваците".
Контрол над "леваците" упражнява дясното полукълбо на мозъка и понеже на английски right е и десен, и правилен, леворъките се шегуват, че те са правилното състояние на духа. За първи път денят им е честван през 1976 година. Понеже всякаква “нееднаквост” винаги е предизвиквала неоправдано недоверие и често пъти заклеймявана, през ХVІІ век били смятани за вещици и магьосници. 10-15 процента от населението на света си служи с лявата ръка. Броят на децата левачета нараства, твърдят експерти. Преди години да наречеш някой “левак” се смяташе за обидно, заради двойствения смисъл на думата – другото значение е некадърник. Левичар пък си е политическо понятие, което придоби особен негативен нюанс след 1989 г. Затова се отдава предпочитание на думичката “леворък”.
Нашенци си спомнят как навремето ограниченото мислене и жаждата за унификация е карала учителите да се превръшат в мъчители. “Даскалката ми бинтова лявата ръка към гърдите, за да е неподвижна и да не се изкушавам да пиша с нея”, споделя мъж около 50-те. “Навремето просто ни заявяваха, че не може да се пише с лявата ръка и в училище направо съществуваше забрана. Успях да се справя криво-ляво, но почеркът ми е много грозен. Всичко друго върша с лявата. А 13 август е двоен празник за мен, защото на тази дата родих и сина си”, обяснява жена на същата възраст, докато кликва по “лявата” си мишка.
Днес отношението към пишещите с лява ръка е далеч по-либерално и разкрепостено. Детските психиатри съветват хлапето да не се насилва да пише с дясна ръка и да бъде оставено на мира.
Дясното полукълбо на мозъка, което контролира леворъките, “отговаря” за музиката, изкуството, творчеството, гениалността, възприятията, чувството за пространственост. Десняците са под опеката на лявото полукълбо, а то управлява речта, езика, писането, логиката, математиката, науката. Затова леворъките са хора на изкуството. Но осебно големи успехи имат в спорта. “Нормалните” състезатели се изненадват от леворък противник, защото всичко при него е обратно. В средните векове леворъките наемни убийци, боравещи с ножа и сабята, са били особено ценени, защото вероятността някой да им противостои е била твърде малка. Според учените леваците се приспособяват да гледат под вода по-добре от другите хора. Добро доказателство за това им умение е 7-кратният олимпийски шампион по плуване Марк Шпиц. Много са леворъките хора на изкуството – художници, актьори, сред които попадат имена като Леонардо Да Винчи, Пабло Пикасо, Грета Гарбо, Робърт Де Ниро и др.
Суматохата около празника на леворъките завладява и сайтовете в Интернет. Предлагат се специално изработени за тях предмети за подарък: стикове за голф, китари, дамски часовник и детски ножички са само една малка част. Часовниците са с топченце за навиване отляво, понеже се слагат на дясната ръка. Има и модел-шегичка, който е с разменени цифри. Най-харчени са по-практичните армагани като клавиатура, на която “блокчето” с числата и стрелките е отляво и специални мишки за компютър.

Великите
Ако прегледате списъка на левичарите в уеб-сайтовете, излиза, че те са най-бележитите имена в своите поприща. Ето някои от тях:
Държавници: Юлий Цезар, Александър Велики, Наполеон, Бенджамин Франклин, който с лявата си ръка подписва Декларацията за независимост и Конституцията, Роналд Рейгън, Бил Клинтън, Фидел Кастро, Бенджамин Нетаняху.
Музиканти: Джими Хендрикс, Кърт Кобейн, Селин Дион, Стинг, Фил Колинс, Сийл, Пол Саймън, Джордж Майкъл.
Актьори: Чарли Чаплин, Брад Пит, Джулия Робъртс, Робърт Де Ниро, Брус Уилис, Мерелин Монро, Фред Астер, Джим Кери, Дрю Баримор, Том Круз, Матю Бродерик, Дан Акройд, Грета Гарбо, Никол Кидман, Мики Рурк, Стив Макуин, Сара-Джесика Паркър.
Художници: Леонардо Да Винчи, Рафаел, Микеланджело, Пабло Пикасо.
Писатели: Марк Твен, Луис Карол.
Тенисисти: Джими Конърс, Горан Иванишевич, Моника Селеш, Джон Макенроу.
И понеже нямат край, слагаме точка с музиката на Бетовен.


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

СМЕХЪТ, ЗНАЕТЕ ЛИ ВСИЧКО ЗА НЕГО?

НАЙ – ИНТЕЛИГЕНТНИТЕ В ЕВРОПА

LA CUISINE FRANCAISE ИЛИ ФРЕНСКАТА КУХНЯ

МАСАЖЪТ – ПРАЗНИК ЗА ТЯЛОТО И ДУШАТА

АНОРЕКСИЯТА – ТЪМНАТА СЯНКА НА ОТЧАЯНАТА САМОТА

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1333

Posted by on авг. 13 2008. Filed under За тялото. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.24814 лв
 CHF =  1.72502 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18346 лв
100  RUB =  2.5461 лв
 USD =  1.717 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.