САЩ СЕ БОРЯТ С ОПЪРНИЧAВАТА СЛОВЕНИЯ

В бившата югославска република – Словения избухна скандал във връзка с вмешателството на САЩ във вътрешните работи на страната. Словенците се възмутиха от това, че американският посланик се опита да влезе в ролята на създател на местната управляваща коалиция. От Вашингтон незабавно последва реакция. В същото време  американската рейтингова агенция Standard & Poors  понижи кредитния рейтинг на страната.

Преди няколко дни словенските средства за масова информация се взривиха от гневни публикации по повод действията на американското посолство в Любляна. В печата попаднаха сведения изпращани във Вашингтон, прехванати от местната спецслужба СОВА. От дипломатическата преписка следва, че посланика на САЩ  Джоузев Муссомелия е направил всичко възможно за да очерни лидера на победилата в неотдавнашните парламентарни избори от лявата партия “Позитивна Словения” кмет  на Любляна  и сърбин по националност Зоран Янкович. На него се приписва сътрудничество с наркомафията.
В навечерието на изборите, проведени на 04.12.2011 г., с компромати се оказали всички лоялни на САЩ словенски политици. Най-вече бил “натиснат” любимецът на американците – водачът на Словенската демократическа партия Янес Янша. След победата на Янкович, Мусомелия събрал словенските политици и дал ценни указания. “На Словения е нужно широко коалиционно правителство” – казал посланикът. Предложил себе си за посредник в преговорите по формирането на “правилната” коалиция.
В  мнозинството бивши социалистически страни в Европа думите на американския посланик биха били ръководство за действие. Но словенците се опънаха. Президентът Данило Тюрк и външният министър Самуел Жбогар в един глас заявиха, че вмештелството на САЩ в изборния и следизборния процес в Словения е неуместно. Бившият шеф на словенската дипломация Борис Ферлиц бе още по-откровен : “Вмешателството на посланика в действията на страната, в която той е гост, е неуместо и неприемливо”.
Във Вашингтон не оцениха негативно действията. Държавният департамент на САЩ два пъти вика словенския посланик, отменено бе посещението в Щатите на външния министър на Словения. Посланик Муссомелия пряко по словенската телевизия заплаши страната.”Ако сега американците ме попитат, дали  да инвестират в словенската икономика, аз съм принуден да им отговоря честно, че не искам да хабя своя кредит на доверие.”- казал той. Дипломатът добавил, че не трябва да се инвестира в Словения поради “ситуация на политическа неопределеност”.
И след това започнаха странни неща. Американската рейтингова агенция S&P понижи кредитния рейтинг на Словения. От Любляна не се съгласиха и заявиха, че оценката на агенцията “не включва мерки, взети на ниво Евросъюз, а така също в самата Словения”.Към кандидатът за премиер започнаха да идват писма със заплахи над него и неговото семейство. Беше му предоставена охрана, а съдбата на премиерското кресло предстои да се реши през януари 2012 г.
Защо американците се опитват да се месят в процеса на формиране на новото словенско правителство?
Целият въпрос е в това,  че Словения е едва ли не “най-упоритата” от бившите соцстрани вече влезли в НАТО и ЕС. След краха на социализма на власт в нея дълги години бяха представители на бившата комунистическа номенклатура от югославско време. И те  си позволяваха да  вървят “не в крак” с волята на “вашингтонския обком”.

*“Позитивна Словения”е лявоцентристка социаллиберална политическа партия основана на 22.12.2011 г. На изборите печели 28,5% от гласовете и 28 места в Държавното събрание.

 
Превод от руски: Емил Славчев
Правда.ру


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ПОЛИТИЧЕСКИ БЕЖАНЦИ: КОИ СЛЕД ТИМОШЕНКО ТРЯБВА ДА БЯГАТ В ЧУЖБИНА

САРА ДАРБИ ЗА ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА ПРЕД ПОТРЕБИТЕЛИТЕ НА ЕНЕРГИЯ

ВИКТОР ОРБАН: ДЕМОКРАЦИЯТА ИЛИ ЩЕ БЪДЕ ХРИСТИЯНСКА ИЛИ НЯМА ДА БЪДЕ

СИРИЯ ПО ПЪТЯ КЪМ ГРАЖДАНСКА ВОЙНАЮрий ЩЕГЛОВИН
  

МОЖЕ ЛИ ЗАСТАРЯВАЩА ГЕРМАНИЯ ДА СПАСИ ЕВРОПА?Патрик БЮКЯНЪН
  

ПРИОРИТЕТИТЕ НА ИРАНСКАТА РАКЕТНА ПРОГРАМА – ГЛОБАЛНИ, ИЛИ РЕГИОНАЛНИ? -Румен МИШЕВ

МОЛДОВА Е ПОРАЗЕНА ОТ ПОЛИТИЧЕСКА ПАРАЛИЗА Кънчо АНГЕЛОВ        

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4278

Posted by on ян. 30 2012. Filed under Утре. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.