ПОРТФОЛИО ОТЧЕТ И БЪДЕЩА СТРАТЕГИЯ, 9/2007

За пореден път екипът на obshtestvo.net, в стремежа си да предлага балансиран поглед над политическото, културно и икономическо развитие на страната, ми предоставя възможност да споделя мисли относно БГ фондова борса.

Накратко: ако имате излишни спестявания, които лежат и събират прах (3-4% лихва) в банката, вкараите част от тях да работят на БГ фондова борса, където за близкото бъдеще (6-9 месеца), възвръщаемост от 20% е много близко до гарантирана.

Знам, гарантирана възвръщаемост от рисков актив звучи радикално, но нека да анализираме факторите, които ме водят до такова убеждение.

Като продължение от прегледа на личното ми портфолио (за последно прегледан тук http://www.obshtestvo.net/?p=1702), представям отчета за второто четри-месечие на 2007.

Борсов Код    Емитент                                                        % Изменение от 1/1/2007


Емисии без промяна от последният период

ADVANC         ИД Адванс инвест АД-София                        54.46%

ALUM              Алкомет АД-Шумен                                        46.41%

ALBHL             Албена Инвест Холдинг АД                           54.22%

BACB               ТБ Българо-Американска Кредитна Банка   57.56%

CHIM               Химимпорт АД-София                                    95.35%

DEKOT            Декотекс АД-Сливен                                       52.27%

ELARG             Елана Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ      80.64%

PET                   Петрол АД-София                                              1.00%

SFARM            Софарма АД-София                                           7.97%

Разпродажби                                                                        Печалба/ Загуба

BTH                  Булгартабак-холдинг АД-София                     -3.52%

CENHL             Стара планина Холд АД-София                     425.0%

Нови Покупки

PETHL              Синергон Холдинг АД

ZLP                    Златни пясъци АД

Индекс                                                                                  % Изменение от 1/1/2007

Дневник 20                                                                           57.1%

Активните покупки и разпродажби, които съм направил, нарочно са отделени от пасивната част на портфолиото. За акитвния инвеститор, които има желание и време да разучава индивидуалните компании на борсата, съществуват възможности за вискои печалби.

Но нека за момент се спрем над пасивната част от портфолиото, или Емисиите без промяна от последният период. Будният читател веднага ще забележи, че всички акции бележат възход без изключение, и че процентната възвръщаемост на повечето емисии, а също така и средно артиметичната възвръщаемост е около 50% от началото на 2007. Подобна е и възвръщаемостта на индекс Дневник 20, които е пасивен индекс на 20те наи-големи и ликвидни компании на БГ борса.

Какво означава всичко това? За опростен образ, представете си морския прилив – когато приливът доиде, всички лодки се вдигат нагоре. В настоящият момент на БГ борса има един огромен прилив от пари, които се стича от всички посоки – рециклирани печалби на крупни местни инвеститори, активи на банки и затрахователни компании, пенсионни фондове, КИС, чуждестранни хедж фондове и тн. Само за последния месец – Август, активите на договорните фондове са се увеличили от 630 млн на 725 млн, или 15%. Едновременно с този прилив на пари, на БГ пазар има само ограничен брои качествени и ликвидни акции. Неизбежно е индивидуалните им цени да не се повдигнат едновременно с прииждащия прилив от свежи пари. Ситуациата, която описвам, е крехка и за момента е развила собствена скорост, която не подлежи на влияние от световните пазари (през Юли световният индекс МSCI world падна са 12%, докато този в БГ регистрира стабилен растеж).

Следователно за пасивният инвеститор е достатъчно, на този етап, просто да инвестира в един от многоброините фондове, които търгуват с акции на БГ борса. Приливът ще се погрижи за останалото.

В този момент сигурно много от вас си задават следият въпрос: Ами след прилив, не следва ли отлив? И сте абсолютно прави, рано или късно потока от пари ще спре и/или броят на качествените емисии ще се увеличи. Кога ще стане това, не бих могъл да предположа. За да не се излага на прекомерен риск, индивидуалнят инвеститор, трябва да рискува на БГ борса само със спестявания от които няма належаща нужда, а и едновременно с това да да диверсифицира риска между различни рискови активи: международни акции, облигации, недвижими имоти, сурови материали и кеш. 10% (или по малко) от цялостното ви портфолио са добра начална точка за старт на БГ борса.

Пожелавам успех на всички инвеститори и посетете отново страницата на http://www.obshtestvo.net за бъдещи анализи и отчети на личното ми портфолио.

Светлин Шамли

Balance Invest

14/9/2007

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=707

Posted by on сеп. 20 2007. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.