ЕДИН ПО-СПЕЦИАЛЕН 9 МАЙ

Не знам за вас, но аз лично празнувам 9ти май. Това е празник на Европа и тъй като аз се чувствам европейка винаги му отдавам нужното внимание. Във или извън ЕС България е европейска страна и в това няма спор, а колко европейски вид има зависи от нас самите! От няколко години насам на 9-ти май се случва още нещо много интересно, а именно учениците поемат управлението на образователните институции в свой ръце и макар само за един ден, се сблъскват с реалностите от живота и разбират какво е да си учител, директор, секретар, та дори и охрана в училище.  

Какви са положителните черти на това начинание? Всеки би си казал, че това не е нещо сериозно и е просто един изгубен ден от училище, но точно досегът до реалността ти дава най-важния урок в живота – опита и знанието как се случва всичко, за което ти въобще даже не си се и  замислял. И от този момент нататък виждаш колко е отговорна работата на тези хора, които са там всеки ден с теб, с които се разминаваш по коридорите. Разбираш, че те не само са достойни за уважение, но и се грижат за теб и тяхната работа е пряко свързана с тебе. За съжаление имаш само един ден, за да се запознаеш с естеството на тяхната работа, да ги опознаеш, да  видиш колко отговорности имат те и колко ниско и недостатъчно е заплащането им.

Тази година не бях просто учителка в моето училище, имах щастието да ме предложат на Ученическия съвет за Главен счетоводител в Регионалния инспекторат по образование или съкратено просто РИО. Тази година Математическа гимназия „Баба Тонка” в Русе, в която уча аз, бе избрана да изпрати екип от ученици, които да заемат длъжностите на експертите и специалистите в РИО.

Съвсем искрено ви признавам, че в началото всички се притеснявахме как ще се представим, когато отидем там, но екипа от специалисти се оказа повече от любезен и приятелски настроен. Тъй като структурата на Инспектората е разделена на две – правно-делова и методическа, учениците бяха подбрани по техните качества и успехи. Като експерти по предметите бяха изпратени ученици, отличили се в съответната област, а тези като мен, които бяха изпратени в правния отдел, бяха избрани от Ученическия съвет, като им бе гласувано доверие на сериозни и отговорни хора. Искам да благодаря на главния счетоводител в РИО Васил Петров за това, че бе така добър да ми покаже как се извърша банкирането по Интернет и ми показа програмата и начина, по който работи. 

След като работния ни ден завърши всички се събрахме да обменим информация как е протекъл работния процес и смело мога да твърдя, че всеки беше научил нещо ново или се беше сблъскал с дейност, която няма от къде да види. Изключително се радвам ,че имах възможността да взема участие в това начинание, тъй като аз самата се сблъсках с реални дейности и документи, други изписаха заповеди или наредби към няколко русенски училища, които наистина ще се изпълнят и ще влязат в сила. Макар и за няколко часа учениците от Математическа гимназия бяха поели контрола и свършиха доста полезна работа, която наистина ще се осъществи. Тъй като информацията е служебна не бива да издаваме нашите тайни, но бъдете сигурни, че вашите деца, където и да учат в Русенска област и този месец ще получат стипендии , а учителите техните заплати. /усмивка/

 Боряна Йосифова


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

1 МАЙ ТРЪГВА ОТ USA

ЧУДО  

НЯМА ЛИ КОЙ ДА РАЗКОПАЕ ПОД ПРОЗОРЦИТЕ НА ДЕПУТАТИТЕ?!

МЛАДЕН ЧЕРВЕНЯКОВ: ВАЖНО Е КОТКАТА ДА ЛОВИ МИШКИ, А НЕ ДАЛИ Е ЖЪЛТА, ЧЕРВЕНА, ОРАНЖЕВА, СИНЯ

 

МЪЛЧАНИЕТО Е БЛАТО, В КОЕТО СЕ ДАВИМ КОЛЕКТИВНО

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1067

Posted by on май 9 2008. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.