ПРЕКАЛЕНО РАНО ЛИ Е ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ БРОЯ НА СТРАНИТЕ В Г-8?

По време на последната среща на Г-8, лидерите от групата на осемте, т.нар. силни икономики, решиха да подкрепят Гърция и да успокоят дълговата криза в Еврозоната, която представлява заплаха не само за европейската икономика, но и за цялата световна икономика. Обаче, както обикновено, те не можаха да предприемат конкретните стъпки, които трябва да се направят незабавно, преди още другите страни от Еврозоната да се сблъскат с проблемите, които Гърция има в момента.

Още преди години тази група беше определена като „група на най-могъщите страни”. Обаче, тази дефиниция все още не е ясно обяснена. В какъв смисъл най-могъщи? Политически, военен, икономически или културен? Ако разгледате имената на страните членки ще видите, че е невъзможно да откриете някакъв единен критерий. На първо място, в смисъла на популярна култура, не може да се отрече англо-саксонската доминация. Съединените щати, Великобритания, Германия, Русия и евентуално Франция могат да се определят като политически сили, но не и Канада, Япония и, особено през последните дни, Италия. Ако използваме същата логика, САЩ все още е икономическа сила, както и Германия, но Франция вече не е. Обединеното кралство, Италия и Япония имат сериозни икономически проблеми. А никой не може да възрази срещу реалния факт, че Русия е военна сила. Същото важи и за Съединените щати.

Позицията на европейските страни в този смисъл е доста неясна. Дали се опитватда убедят американската администрация да им помогне да разрешат проблемите на Европа, въпреки че прекрасно знаят, че подобна идея силно не се харесва на американския народ? Президентът Барак Обама предпочита да дава някои съвети за насърчаване на разтежа и създаването на работни места. Съвсем в реда на нещата е да се съобразява с настроенията на своите гласоподаватели в една изборна година. Съвсем очевидно е, че не е реалистично да се очаква американска икономическа помощ за европейските проблеми, както е ставало в миналото.

На всяка среща на Г-8 традиционно има конфликт на интереси и в резултат на него никога не е постиган сериозен консенсус и солидна основа за сътрудничество. По природа проблемите на тези страни се различават доста едни от други, особено по време на последната икономическа криза тези разлики се задълбочиха толкова много, че няма смисъл да очакваме взимането на конкретни решения на тези срещи. Защо товага се срещат?

Има някои други страни, като Китай и Индия, които настояват, че трябва да бъдат включени в списъка на най-могъщите страни. Някои подобни коментари, въпреки че не много убедителни, бяха направени и за Бразилия – страна, която също неотдавна се показа като най-новата успешна икономика. В наши дни, обаче, митът за БРИКС е изправен пред някои проблеми. В добавка към скандалите в навечерието на политическия преход, Китай се изправя и пред някои сериозни икономически проблеми. Индустриалното производство и последващия разтеж забавят темпа си, докато нарастването на банковите депозити и заеми е слабо. Търговията и сегашните баланси по сметките срещат някои трудности. Инфлацията пълзи. Индия също е огромна икономика като Китай, но днес среща подобни проблеми, а в допълнение изпитва някои социални и политически затруднения, които затрудняват разтежа.

Най-изненадващият факт са новите проблеми на Бразилия. Най-главният от тях е постоянно нарастващата цена за социалните политики на държавата и икономическата зависимост от износа. Разтежът, който е основният мотор на скъпата социална държава, първо спря, а после започна да се забавя. Социалната държава, обаче, въпреки че е скъпоструваща създаваше политическа и социална стабилност, която благоприятстваше демократичните реформи. Бразилия има потенциал за нов разтеж, но се нуждае от някои нови реформи. Трябва, обаче, да се признае, че първо дизайна, а после и въвеждането на такива реформи ще отнеме време.

Накратко, тези страни все още нямат достатъчно сила да се присъединят към списъка на най-могъщите държави, което означава, че в близко бъдеще няма да има Г-10 или Г-11.  Обаче имаме Г-20 и е добре те да бъдат удовлетворени с място там. Те трябва да се успокоят, защото когато видите другите страни по света лесно бихте разбрали, че няма други кандидати , които скоро да се присъединят към каквото и да е друг списък.

В. Хюриет

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4481

Posted by on май 31 2012. Filed under Утре. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.