76% ОТ МЛАДИТЕ БЪЛГАРИ НЕ ЗНАЯТ ЗА КАКВО ЖИВЕЯТ

76% от младите хора на възраст от 16 до 20 години не могат да се самоопределят, сочи изследване на института по психология към БАН. Младежите не са способни да кажат за какво живеят, кои са техните идеали и за какво се борят, за какво мечтаят и кои са враговете им. 51% отричат всичко, което предлагат родителите им, като търсят собствени решения. 14% са в абсолютна неопределеност и нямат свои търсения. 16% пък имитират напълно родителските стремежи и очаквания.

Докато в България 76% от младите хора не могат да се самоопределят, в западното общество, към което уж се стремим, този процент е два пъти по-нисък. Когато човек се замисли по-сериозно върху резултатите и не ги възприема само като поредните стряскащи процентни стойности, неминуемо ще стигне до болната тема – образование. Това е още едно доказателство, че българското образование, откъдето тръгва всичко за един млад човек, е неефективно. То създава хора, които научават факти по памет, но не ги учи как да решават конкретни проблеми, каквато е философията на европейските училища и университети.

Ясно е, че у нас има пълно разместване на ценностите. Така например вече не е толкова важно семейството, скромността, почитането на възрастните или дисциплината. Всички те отстъпват място на самореализацията на всяка цена. Кариеристите са навсякъде, борят се с нокти и зъби, много агресивно, за да стигнат до върха. За какво бъдещо поколение и каква политика говорим, след като младите хора не знаят за какво живеят. Ако продължаваме така едва ли ще можем да чакаме още 10 или 20 години, за да намерим смисъл да продължим напред. Трябва да се дейстав сега – бързо и адекватно. Така или иначе едно поколение бе отписано с лека ръка, дано държавата помисли поне за следващото… ако не е прекалено късно.

 

Мария Иванова


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

 

НАЛИВАНЕ НА БРАШНО В 2 СЪДРАНИ ЧУВАЛА

БУМ НА ПРЕСТЪПНОСТТА В БЪЛГАРИЯ – ДАНЪЦИ?!

ПОЛИЦЕЙСКА ИЗБИРАТЕЛНОСТ

СРАМНО

РАЗРУХА  

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1081

Posted by on май 15 2008. Filed under Редакционно. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.