Илиян Кинов: Изкачването на Еверест струва 70 хил. долара

Илиян Кинов е алпинист. Изкачвал е хилядници навсякъде по света. Преди няколко седмици се върна от Непал, където се оказа блокиран от маоистки бунтове.

-Г-н Кинов, преди няколко седмици сте бил в Непал и сте се оказал неволен свидетел на интересни събития. Разкажете за тях.

-С приятелите ми сме планинари и поводът да посетим Непал беше желанието ни да изкатерим някои от върховете там. За съжаление не успяхме да се качим докъдето бяхме решили, заради усложнената политическа ситуация. Хората там се борят за демокрация. Имат си цар, но техният се оказва по-лош и от нашия. Устройството на държавата им е конституционна монархия.  Миналата година царят беше разпуснал парламента, беше иззел изцяло властта, назначил си правителство. И оттогава една седемпартийна коалиция се бори да се възстанови парламентарната демокрация. Освен това тази година се навършват десет години от създаването на маоистката съпротива в Непал. Много е интересно от къде се финансират, но щом са маоисти, логично е да е от Китай. Макар че се чува, че много завоалирано получавали пари от Индия. Водят партизанска война и контролират голям район от страната. Това е голям проблем за местните – трудно се придвижват, има постоянни полицейски проверки, произвол. Изчезват хора, заподозряни като сътрудници на маоистите. Напоследък обстановката много се изостри, обявиха обща стачка, на техния език непали това се нарича “банда”, пълна блокада на страната, никакво придвижване, никакъв транспорт, освен въздушен, и то от време навреме.  Постоянни стачки, полицията пък ги репресира. Бие ги с бамбукови тояги предимно, а от време на време и ги стреля. Агресията е насочена към гражданите, които не харесват краля, не харесват политическата ситуация, искат да има парламент и някаква демокрация. Общатата стачка продължи 19 дни. Накрая свикаха демонстрация, на която са се събрали около 2 млн. души и това явно е уплашило Двореца, който възстанови долната камара на парламента. Вече трябва да са назначени избори за Велико народно събрание и се очаква да се насрочи референдум за това дали ще са кралство или република.
-И вие, трима българи, се оказахте в центъра на протестите в Катманду?
-Не, в Катманду по-скоро изчакахме, защото пътищата непрекъснато се блокираха – правеха се барикади, стреляше се… И обикновено минаваха бронетранспортьори и танкове, разчистваха пътя и автобусите с пътници и туристи преминаваха. Изчакахме да поразчистят и отидохме в третия по големина град, който беше изходно място за планината, която искахме да изкатерим. Направихме го малко нелегално, защото там е страшна бюрокрация. За да получиш разрешение да се изкатериш на някой връх, ти искат пари, има такси, разрешителни, трябва да минеш през някои от техните агенции… Много усложнена процедура. Моята анархистична душа не обича такива неща. Освен това не ми става ясно защо трябва да плащам за опита си да се самоубия на някой връх. Да не говорим, че тези върхове Господ им ги е дал, не са ги зидали те. Разбирам да си платя, за да се кача на Айфеловата кула, но за да се кача на някой връх?
-Колко струва качването на някой връх там?
-За Еверест разрешителното за 7 човека е 70 хиляди долара. И това е само разрешителното, без да се включва наемането на носач, височинни шерпи, храна… 10 хиляди долара излизат на човек. Ако са по-малко от 7 души, таксата пак е 70 хиляди долара. Например на двама души ще им се паднат по 35 хил. долара.
След като слязохме от планината, отидохме в един голям национален    парк до границата с Индия. И стачката ни завари там и нямаше как да се приберем. Ходихме до местния областен град, където присъствахме на демонстрация и на това как се разгонва демонстрация. Бият с бамбукови тояги и ако това им се стори малко струлят с гумени куршуми. Тълпата пък замеря с камъни полицията.
-Бяхте ли в опасност?
-Не мисля. И на правителството, и на маоистките партизани им е пределно ясно, че туристите им носят над една трета от валутата, която получават. Затова много внимават да не наранят някой турист, защото това ще доведе до още по-голям отлив на чужденци. А той се наблюдава от доста време. Местните разказват, че 90 процента от резервациите и планираните пътувания вече са отказани. А и те по принцип не са агресивни, напротив, много дружелюбни хора са. Но положението им наистина е тежко. Половината от населението, а то не е малко, около 27 –30 млн. души, живеят с по-малко 150 долара на година. Така че не стачкуват от някаква приумица, а защото очевидно вече не могат да търпят.
-Само в Непал ли е толкова комерсиализиран алпинизмът?
-Не. Много високи върхове има общо взето в три държави – Непал, Пакистан и Тибет. И в трите тази дейност е много комерсиализирана. Но в Непал цените са най-високи. Еверест е на границата между Тибет и Непал. От Тибет такстата за върха е 5 хил. долара за 11 човека, което е горе-долу честно, докато откъм Непал е 70 хил. долара за 7 човека. Но навсякъде се комерсиализира. Малшанс е, че най-високите върхове са в най-бедните държави. За тях това е сериозен приход.
-Какви са нравите на непалците?
-Това е единственото хиндуистко кралство в света. Огромната част от населението са хиндуисти. Имаме 10-ина процента будисти, мюсюлмани в югозападната част. В тази държава транспортът е изключителен проблем. Имат може би около 1000-2000 км. асфалтов път. За една държава, която е по-голяма от България, не е много. Транспорт почти няма, съвсем малки самолетчета те пренасят навсякъде. Това е по-скоро за туристите, за местните авиотранспортът е непостижимо скъп. Много ученолюбиви изглеждат. Срещах дечица, които ходят по два-три часа до училище пеша. И после два-три часа наобратно. Държавата не е много урбанизирана, в малко села има училища.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=422

Posted by on май 18 2006. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21044 лв
 CHF =  1.72899 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.20773 лв
100  RUB =  2.50532 лв
 USD =  1.66185 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.