КИТАЙ И ИНДИЯ НАСТЪПВАТ – Г-7 МОЖЕ ДА ПРОМЕНИ СЪСТАВА СИ ДО 2050 Г.

снимка: Кои са новите аса в световния пасианс?

ПРЕВЪРЩАТ ЛИ СЕ ВЪВ ФАКТОРИ БРАЗИЛИЯ, РУСИЯ И ИНДОНЕЗИЯ

 


Глобални промени в световната икономика ще доведат до смяна на състава на седемте най-развити страни в света – Г-7 – до 2050 г. Това се съощава в доклад на консултантската компания PriceWaterhouseCoopers. Центърът на икономическата гравитация вече се измества към Китай, Индия и други големи развиващи се икономики и този процес ще продължи още дълго, се казва в проучването.

Китайската икономика ще надмине най-голямата световна икономика – американската – около 2025 г. и ще нарасне до 130% от размера й, прогнозират анализаторите от компанията.

Индийската икономика ще се увеличи почти до 90% от американската, пише в проучването. Според документа Бразилия ще надмине Япония до 2050 г., измествайки я от четвъртото място по големина в света в момента, а Русия, Мексико и Индонезия имат потенциала да станат по-големи икономики от Германия или Великобритания до средата на века.

Според доклада дългосрочните перспективи на Китай, Индия, Бразилия, Мексико, Русия, Индонезия и Турция ( т. нар. Е-7 – emerging economies) все още са положителни, но други 13 развиващи се икономики също имат потенциал да нараснат значително по-бързо от развитите страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това са Виетнам, Нигерия, Филипините, Египет, Бангладеш, Пакистан, Малайзия, Тайланд, Иран, Аржентина, Южна Африка, Саудитска Арабия и Полша. Списъкът на най-бързо растящите икономики до 2050 г. се оглавява от Виетнам.

До 2050 г. икономиките от E-7 ще бъдат с около 50% по-мощни от сегашния размер на страните от Г-7 (САЩ, Япония, Германия, Великобритания, Франция, Италия и Канада).

В подкрепа на тази тенденция говори и факта на задълбочаващата се икономическа криза в САЩ и продължаващия срив на долара. Това личи и от много по-меката и сервилна позиция на американския президент към доскорошния враг Китай. В телефонен разговор през седмицата Буш увери китайския държавен глава Ху Цзинтао, че Пентагонът е "направил грешка" като е изпратил на Тайван части за ракети с ядрени бойни глави през 2006 г. вместо хеликоптерни части, каквито са били поръчани от острова. Така САЩ  официално признаха, че през 2006 г. са доставили по грешка на Тайван четири съставни части на ядрени ракети, които са били взети обратно и така са предизвикали острата реакция на Пекин.

Също през седмицата Индийската автомобилна компания "Тата Мотърс" сключи договор с "Форд" за закупуване на луксозните автомобилни марки "Ягуар" и "Ленд Роувър", предаде Press Trust of India. Цената по сделката е между 2 и 2,5 млрд. долара. 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=919

Posted by on мар. 27 2008. Filed under Утре. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.