50 % ОТ СОФИЙСКИТЕ УЧЕНИЦИ ПИЯТ, ПУШАТ, НЕ СПОРТУВАТ


Българчетата са на първо място по признака "напиване поне веднъж през последния месец" сред връстниците си в девет града от Литва, Латвия, Норвегия, Исландия, Русия и Финландия.


Всяко трето българско дете е злоупотребило с алкохол през последния месец, сочи международно проучване, извършено по Програма за превенция на употребата на наркотици "Младежта в Европа". В изследването у нас са участвали 2 814 ученици на възраст между 15 и 16 години, от 80 – 100 столични училища. Проучването е направено от Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите-София. Българчетата са на второ място по тютюнопушене и по употреба на канабис, по признака "употреба поне веднъж в живота". 32 % от запитаните ученици в София са заявили, че пушат всеки ден. По този показател на първо място са учениците от столицата на Литва Вилнюс (33%), а на последно място са подрастващите в норвежката столица Осло (8%). Най-често споменаваните места за пиенето на алкохол в София сред учениците, са чуждите домове (48%), клубовете и баровете (44%), и на открито (41%). При съчетаването на показателите става ясно, че децата, които прекарват повече време с родителите си, употребяват по-малко алкохол и цигари. Българчетата са на първо място по неучастие в спортни занимания. Близо 62 % от тях са заявили, че почти никога не са се занимавали със спорт, а 13 % са посочили, че тренират 3, или повече пъти седмично.

Ако анализираме само последната част от цифрите, ще стигнем до извода, че държавата няма политика за спорта. През последните години базите все повече се занемаряват, а това определено отблъсква малчуганите и родителите, които отказват да ги запишат да тренират при такива условия.

Ако се опитаме да променим този показател и привлечем следващото поколение в модерни зали и стадиони, то със сигурност няма да се налага да обсъждаме и такива фрапантни цифри свързани с дрога, тютюнопушене и алкохол. Въпрос на политика и приоритети.

 


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

 

АЛО, ЕЛИТЪТ!…САМОЗАБРАВИХТЕ СЕ

КОИ СА КОМПЕТЕНТНИТЕ ОРГАНИ?  

„ЮПИ”, КОСОВО и МВР! 

СМЯНА НА ВЛАСТТА В БАН ОЗНАЧАВА ЛИ НАЙ – ПОСЛЕ РЕФОРМА В НАУКАТА?

ОТ ПОЛИТИЧЕСКА ОТГОВОРНОСТ ДО ВРЕМЕННАТА КОМИСИЯ ЗА ВЛАКА „СОФИЯ-КАРДАМ”

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=987

Posted by on апр. 17 2008. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.