ИСЛЯМЪТ НАПРАВИ ЛОНДОН ПО-КОНСЕРВАТИВЕН, ОТКОЛКОТО БЕШЕ ПРЕДИ 50 ГОДИНИ

Ед Уест е британски журналист и коментатор, който се занимава основно в проблемите на политиката, културата и религията. Анализът му е публикуван в блога на консервативния в. Телеграф.
 

Лондон стана далеч по-социално консервативен от 60-те години – до голяма степен това се дължи на нарастването на мюсюлманското население

Една от най-честите грешки, които хората допускат относно културата и политиката е, че смятат, че историята неизбежно се движи в една посока. Чуваме аргументи като: „не можем да върнем времето назад” към 50-те години на ХХ век, когато някой е искал да забрани чесновите хлебчета или континенталната бира (Не виждам защо достигането на нивата на престъпност от 50-те години да не бъдат желани или постижими като цел).

Историята не се развиват така. По странен начин Лондон днес е дори по-консервативен, отколкото е бил през 50-те – благодарение на либералите.

През седмицата заместник ректорът на Лондонския Метрополитън Юниверсити предложи в части от общежитията да се забрани алкохола, защото някои студенти мюсюлмани вярват, че той е „зъл” и „неморален”.

В документа четем:

Проф. Малкълм Джил обячи, че иска да създаде зони свободни от алкохол в общежитията извън културната чувствителност. Около една пета от студентите в университета произхождат от мюсюлмански семейства – много от тях са млади жени възпитани традиционно. За редица от тях културата на пиене на алкохол сред студентите  по-скоро разваля, отколкоото да подобрява студентския живот, добавя професора.

По принцип в това няма нищо лошо. Ако някой университет иска да стане по-привлекателен за студенти въздържатели, то тогава студентите пиячи (99 % от всички) могат да се преместят в такива, където евтината бира се лее без ограничения. Това е свободния пазар. Много хора, като изключим мюсюлманите, предпочитат не толкова пиянска среда. Аз обаче не мога да не споделя, че този нов пуританизъм не е това, което някога искаха младите хора, когато крещяха „убийте Инок Пауъл”, заради поисканите от него рестрикции за емигрантите.

Новият консерватизъм на Лондон вече има огромен ефект, а демографските промени напредват.

Гей рекламите по автобусите е по-добре да се концентират в Таур Хамлетс (квартал на Лондон), където вече има има 47 анти-гей атаки през 2008, отколкото да се хабят за останалите от нас. Младите хомосексуалисти от провинцията вече няма защо да бягат към Лондон, един от най-религиозно-консервативните места в Англия днес ( и не само сред мюсюлманите, но и сред африканските християни).

Нещо повече, публичното показване на сексуалност трябва да бъде ограничено, ако наранява консервативната чувствителност. На Олд стрийт, в централен Лондон, огромен билборд рекламира презервативи с въпроса „Обичаш ли секса?”. Половин миля по-нататък, в Спиталфилдс дори леко по-цветните реклами с хора по бански редовно  са жертва на вандалщини.

Колкото до обществения критицизъм и подигравателното подценяване на религията – със сигурност вече никой не може да отрече, че стрелките на часовника категорично бяха върнати назад.

Преди 7 години галерия Тейт отказа да изложи творбата на Джон Латман – „Бог е велик”, която представляваше двуметрова чиния от стъкло с изобразени на нея Талмуда, Библията и Корана, защото не било „подходящо” след бомбените атаки в Лондон. Латман е в авангарда още от 60-те, когато свободата да критикуваш и осмиваш религията не подлежеше на коментар, а днес 50 години по-късно Лондон е едно много, много различни място във всеки един смисъл.

Олд стрийт беше сърцето на методизма в Лондон и все още е дом за две велики църкви и едно гробище. Методизмът беше част от широко движение срещу своеволието, корупцията и грехът през 18-ти век, което доведе до едни по-строги социални нрави. Днес методизмът  е изпята песен – но изглежда, че общества без местни социални консерватори свършват като си ги внасят отвън.


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ОГРАНИЧЕНИЯ ИЛИ СТИМУЛИРАНЕ НА ИКОНОМИКАТА ПРИ ИЗЛИЗАНЕ ОТ КРИЗАТА – проф. Иван Ангелов член-кор. на БАН
 
 

ЗАЩО МЮСЮЛМАНИТЕ МОГАТ ДА ПРЕВЗЕМАТ ЕВРОПА – Калоян МЕТОДИЕВ
  

НА 22-РИ МАРТ ТРЯБВА ДА ЗАПАЛИМ СВЕЩ ЗА ВОДАТА НА БЪЛГАРИЯ – Любомир ВЪЛКОВ
 

ПРЕЗ ЖИВОТА СИ СЪМ ИМАЛА САМО ЕДНА БРЪЧКА И В МОМЕНТА СЕДЯ НА НЕЯ

СЛЕД СНЕГОТОПЕНЕТО СЛЕДВА РЕЖИМ НА ВОДАТА В ПОВЕЧЕТО НАСЕЛЕНИ МЕСТАЛюбомир ВЪЛКОВ
 

ПОЛИТИКАТА НА ФЕЙСБУК НИКОГА НЯМА ДА БЪДЕ ЧАСТЕН ВЪПРОС – Алън ТЕЙЛЪР

ЗА МИШКИТЕ И ПТИЦИТЕ В ХРАМА – Нели ИВАНОВА
 

ДОБРОТО НАПЛЯСКВАНЕ НЕ ПРАВИ ЧУДЕСА, НО Е ПО-МАЛКО ВРЕДНО ОТ ХАПЧЕТАТА И ПО-ЕВТИНО ОТ ЗАТВОРАКристина ОДОН
  

ТАЙНОТО ПИСМО НА ОБАМА ДО ТЕХЕРАН: СПРЯ ЛИ ВОЙНАТА СРЕЩУ ИРАН? – Махди Дарий Наземроая
 

КАКВА Е РОЛЯТА НА ЖЕНИТЕ СЛЕД АРАБСКАТА ПРОЛЕТ? -Аманда РИГС

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4405

Posted by on апр. 17 2012. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.