НАЙ-НЕИЗГОДНИЯТ СЦЕНАРИЙ ЗА ПЪРВАНОВ СЛЕД 5 ЮЛИ 2009

За изборите, за резултати и за конфигурацията се изписа и се пише какво ли не. По-интересното е кой е най-неизгодният за президента сценарий след парламентарните избори? На всички е ясно, че следващото правителство ще бъде коалиционно. Независимо как ще се нарече за пред хората и вероятността да бъде дясно-центристко е много голяма. Това в случая, обаче, не е най-лошото  за Георги Първанов. Даже министър – председател да бъде Бойко Борисов той ще намери (и намира ) начин да работи успешно с него. Едно бъдещо дясно-центристко правителство ще бъде много по-нестабилно от настоящата тройна коалиция. Ако оценим факта, че ние сме парламентарна република, то излиза, че разковничето за най-неизгодния сценарий за президента се крие в евентуалния избор на Иван Костов за председател на Народното събрание или личност като него. За възможността и даже, че е постигнато споразумение за този пост да бъде Иван Костов е споменавано многократно през последните месеци. При личност като него, с неговия темперамент, характер, лидерски качества, амбиции и да не забравяме все пак обстоятелството, че има опита на  един бивш министър-председател той едва ли би  свирил втора цигулка в управлението на държавата и какъв по-удачен пост за него от този.

Това от една страна крие възможността да се измести центъра на властта от изпълнителната власт към законодателната и за това съществуват достатъчно лостово и механизми, които се подценяват от мнозина. Ако досега нито един министър – председател не е усещал това, въпреки заканите на председателите на НС, това е по-скоро заради тяхното благоразположение и да не се стига до напрежение и конфликти. Например, самият Георги Пирински, като председател на 40-ото НС не еднократно е приканвал управляващото мнозинство по-бързо да направи предложения за попълване на квотите в различните институции, чиито мандат е изтекъл, а не както се случи това в последния месец от мандата (и даде възможност за извличане на дивиденти на опозицията), като ги заплашваше, че ще вземе пленарната зала нещата в свои ръце.
Две години и половина преди края на мандата си Георги Първанов едва ли би желал да бъде един актьор на политическата сцена и да гледа какво ще става без да може да има по-активна роля. На него му е ясно, че с наближаването на края на мандата неговата роля намалява, но пък безмълвен участник едва ли ще се съгласи да бъде. Президента има своя квота в състава на БНБ, СЕМ, обществения мултиплекс, армията, службите за сигурност, назначаването на посланиците и т.н. Какво би се случило при намаляване на неговите прерогативи, особена при липсата на закон за НСО и НРС? Георги Първанов и ДСБ имат различна гледна точка за тяхното място и функция в сектора на сигурността на държавата, в много отношения диаметрално противоположни. ДСБ е един от най-яростните противници на провежданата политика на Първанов и би използвала всеки един миг да не му дава спокойствие и да го притеснява. Да не забравяме темата за САПАРД и спонсорите на кампанията му.
    Парламентът ако пожелае може да налага политическия дневен ред у нас и да държи изкъсо не само правителството, но и президента. Това, че Бойко Борисов говори в последно време, че не желае да е заложник на Костов и призивите на Цветанов за подкрепа към избирателите и осигуряване на абсолютно мнозинство не са случайни. Едва ли и президентът ще си седи кротко и ще наблюдава какво се случва у нас без да не се изкуши да се намеси с оглед бъдещето му перспективи за активна роля в политическия ни живот.

Борислав Ангелов
политолог
21 юни 2009 г.


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

КАК ГЛАСУВАХА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА НА ИЗБОРИТЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ – Венелин Цачевски

ЕВРОПЕЙСКИ ИЗБОРИ ПО БЪЛГАРСКИ – Любима ЙОРДАНОВА

ПОТЪПКВАНЕТО НА СИМВОЛИТЕ ИЛИ ЗА ПОЗОРА НА ДЪРЖАВНОСТТА У НАС – Калоян МЕТОДИЕВ

ХОРАТА ИСКАТ… – Калоян МЕТОДИЕВ

ЧАШАТА ПРЕЛЯНиколай ГЕОРГИЕВ  

БОРИСЛАВ АНГЕЛОВ: ИЗКУСТВОТО Е ДА НАПРАВИШ СТАБИЛНА ПАРТИЙНА СИСТЕМА, КОЯТО ДА НЕ Е ЗАТВОРЕНА

ЛИЦЕМЕРИЕТО НА ОСТАТЪЦИТЕ ОТ СДС?

ИМА ЛИ ПОЛИТИЧЕСКАТА КУЛТУРА ПОЧВА У НАС?Турхан АПДУЛА   

ПРЕХОДНИ БЕЛЕЖКИ ЗА ПРЕХОДА. ПОЛИТИКАТА НА ТЪРПЕНИЕВладимир ШOПОВ

БЛОГЪРИТЕ В БЪЛГАРИЯ – СОЦИАЛНИ АСПЕКТИ Любима ЙОРДАНОВА и екип

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2330

Posted by on юни 21 2009. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.