ПРЕДУЧИЛИЩНА ПОДГОТОВКА ОТ 4 ГОДИНКИ

Задължителна предучилищна подготовка за 4-годишните деца ще бъде въведена след около 3 до 4 години. Това заяви пред Дарик зам.-министърът на образованието, младежта и науката Милка Коджабашиева.  Според Коджабашиева европейската практика с ранното предучилищно възпитание показва много добри резултати.

От догодина предучилищната подготовка вече ще е задължителна за децата на 5 и 6-годишна възраст. Сега очевидно се подготвя почвата за 4 години.

Мотивите са благородни: „В работата от втора група, където са обхванати 4-годишните деца, акцентът по български език и литература е доста голям. Така че и в момента това се прави. Преимуществено ще се започне работа с децата на 4 години, чиито майчин език не е български. Отново акцентът ще бъде поставен на подкрепата на тези деца, така че до постъпването в първи клас да се преодолее езиковата бариера.", казва Коджибашева.

Има нещо притеснително като цяло. В днешно време сме свидетели на ускорено развитие – деца на 11-12 години вече масово водят полов живот, някои раждат деца, извършват престъпления, пият, дори взимат наркотици. Няма ли с това ранно прихващане да ускорим този процес?

Кога ще остане време за детето да е дете, да играе? Доколко едно дете осъзнава за какво иде реч?

И няма ли така да се попадне в платоновия модел, където държавата възпитава децата от най-ранна възраст, а  семейството остава извън борда?

Приемането на подобна мярка може да донесе ползи, но може и много да навреди. Задължителното решение трябва да мине през дълъг и максимално широк обществен дебат.


ПОСЛЕДНИ
СТАТИИ:

НАСИЛИЕТО СРЕД УЧЕНИЦИТЕ – ВРАТА КЪМ УТРЕШНИЯ ДЕН

ЗА ЕДНИ 35 ЛЕВА…

А МОЖЕ БИ ТРЯБВА КАТО ШВЕЙЦАРСКИТЕ КРАВИ…

ДВА СЮЖЕТА В ДВОЙНИЯ СТАНДАРТ НА МВР

ГРАЖДАНСКИ ПОЗИЦИИ БЕЗ ГРАЖДАНСКА КУЛТУРА

СКАНДАЛЪТ ГЕРМАНИЯ – ГЪРЦИЯ СЕ РАЗРАСТВА. ОТ НЕГО ЗАВИСИ
БЪДЕЩЕТО НА
БЪЛГАРИЯ

С УДАР ПО МАЙКИТЕ ЛИ ЩЕ БОРИМ КРИЗАТА?

ИМА ЕПИДЕМИЯ НА ГМО ПО МОЗЪЦИТЕ

ВДИГАНЕТО НА ЗДРАВНИТЕ ОСИГУРОВКИ В РАЗГАРА НА КРИЗАТА Е
КОЩУНСТВО

ХРАНЕНЕТО НА БЪЛГАРИНА ДНЕС

НАПРАВИХА НИ НА МАЙМУНИ НА ГРАНИЦАТА, А СЕГА НИ ИСКАТ И
ПАРИ

ХИМИЧЕСКА КАСТРАЦИЯ ЗА ПЕДОФИЛИТЕ – КОМПРОМИС НЕ БИВА ДА
ИМА

СТРОЕЖЪТ НА МАГИСТРАЛИ Е И КУЛТУРЕН ВЪПРОС

ПРЕФЪРЦУНЕНОТО СЪСТРАДАНИЕ ХАИТИ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3174

Posted by on май 4 2010. Filed under Редакционно. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.