ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ РАЗРЕШИ ОЩЕ 4 ГЕННОМОДИФИЦИРАНИ КУЛТУРИ

ИТАЛИЯ ЯРОСТНО СЕ ОПЪЛЧИ НА БРЮКСЕЛ

Европейския съюз разреши използването на още 4 генномодифицирани култури. Това предизвика гнева на италианското правителство, което има ясна и последователна политика за забрана на ГМО-тата на Апенините. Хорът на всички италиански политици по този въпрос е единен и категоричен.

 

Темата с генномодифираните храни е много експлозивна в Италия. Страната е вторият най-голям производител и четвърти в света на органични храни. Според изследване 7 на всеки 10 италианци вярва, че ГМ храни са нездравословни в сравенение с традиционните.

„Не само че не сме съгласи с това решение, но няма да го допуснем. Строгата забрана за използване на ГМ храни е въпрос на национален суверенитет”,  обяви италианският министър на земеделието Лука Зая.

Европейската комисия даде зелена светлина за Амфлора нишесте от картофи и 3 вида царевица.

Картофите са предвидени само за индустриални нужди, докато трите вида царевица получиха разрешение и за хранителни продукти.

Комисарят по здравеопазване Джон Дали заяви, че са взели решението след щателно проучване и няма риск за здравето на хората.

Италианците най-яростно и задружно се опълчиха на Брюксел.

„Бъдещето на италианското земеделие минава през висококачествени, биологично чисти храни, а не през модифицирани имитации” заяви и позицията на най-голямата опозиционна партия Ермете Реалачи.

”Пускането на тези продукти на пазара освен, че ще изложи здравето ни на риск ще подкопае и нашата икономика. Италия не иска и не се нуждае от генетични фалшификати. ” обяви говорителят на италинаското екологично лоби „Легамбиенте” Франческо Феранте. Лобито определи решението като „абсурд”.

Едни от малкото защитници са от Националния изследователски център. Според тях решението е дори закъсняло, защото Европа закъснява с генетичната революция. Според биотехнолога Роберто Дефес през 2009 г. 10% от цялата земеделска продукция на света е генномодифицирана и е смешно Европейския съюз да не участва на такъв огромен нов пазар. Той добави, че генномодифицираните храни са одобрени от ЕС след дълги изследвания.

Амфлора картофеното нишесте е разработка на германския концерн BASF и ще има приложение в хартиената и пластмасова индустрия. То няма одобрение за човешка консумация, но не и за животинска. Това предизвиква притеснения, че след време месото от хранени с него животни може да се отрази и на хората, които го консурмират. Според някои учени този модифициран протеин неутрализира ефекта на повечето антибиотици. Европейската

Трите вида генетична царевица са били одобрени преди време в Съединените щати. Множеството съмнения за тях доведоха до забраната им преди време в Германия.

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ: 

КАКВО ИСКАМЕ ЗА ДЕЦАТА СИ?

КОНТРОЛЪТ ВЪРХУ ОРЪЖИЯТА НАМАЛЯВА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА – МИТ ИЛИ ИСТИНА?

ДЪРЖАВНИЯТ КОНТРОЛ Е ЛИПСВАЩОТО ЗВЕНО ПРИ БЕЗОПАСНОСТТА НА ХРАНИТЕ

ШВЕЦИЯ И НОРВЕГИЯ ИЗПРАВЕНИ ПРЕД ТИКТАКAЩА БОМБА НА ИСЛЯМСКО НАСИЛИЕ

ТОЛЕРАНТНОСТТА СИ ИМА ГРАНИЦИ: ОСКАР ФРАЙЗИНГЕР OT ШВЕЙЦАРСКАТА НАРОДНА ПАРТИЯ ПРЕД ДАРИК РАДИО

КАЗВАМ СЕ БЕНОВСКА, ИЛИАНА. ПОЛИТИЧЕСКИ ЖУРНАЛИСТ СЪМ. ЩЕ ВИ РАЗКАЖА ЕДНА ИСТОРИЯ:

В ПОЛИТИЧЕСКА ИМПОТЕНТНОСТ ЛИ Е БСП?

ПЕТЪР ПЕТРОВ: В ТУРЦИЯ НЯМА НОВИНИ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК

БЪЛГАРИН СЪДИ КИПЪР В СТРАСБУРГ ЗА 3 МЛН. ЕВРО

ПРОФ. ИВАН СЛАВОВ ЗА БЪЛГАРИНА, ГЛУПОСТТА, ПРИРОДАТА, ЧАЛГАТА, ПОЛИТИКАТА, ВИЦОВЕТЕ…

ОРЪЖИЕ СПОРЕД ЧЕРГАТА

ТОП 3 НА НАЙ-ТРАГИЧНИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ПР-И В БЪЛГАРИЯ

АРХИЕПИСКОП ЙЕРОНИМУС: НЕ САМО МАЛЦИНСТВАТА, МНОЗИНСТВАТА СЪЩО ИМАТ ПРАВА

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2991

Posted by on мар. 2 2010. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.24997 лв
 CHF =  1.73098 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18533 лв
100  RUB =  2.56485 лв
 USD =  1.72017 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.