ИНТЕРВЮ С ГЕРХАРД ШИНДЛЕР НОВИЯТ ДИРЕКТОР НА НЕМСКОТО ВЪНШНО РАЗУЗНАВАНЕ (БНД)

ИНТЕРНЕТ И САТЕЛИТИТЕ НЕ МОГАТ ДА ИЗМЕСТЯТ ТРАДИЦИОННИТЕ РАЗУЗНАВАТЕЛНИ МЕТОДИ НА РАБОТААЛ КАЙДА СЕ ПРЕОРИЕНТИРА ПО ПОСОКА НА СЕВЕРНА АФРИКА, КАЗВА ОЩЕ ШЕФЪТ НА БНД

Герхард Шиндлер е на 59 години. В началото на 2012 оглави Немското служба за външно разузнаване (БНД). Това е едно от първите му интервюта, дадено за немското списание – Шпигел.

Четете ли поезия?
От време на времеНобеловият лауерат Гюнтер Грас наскоро публикува свои стихове, в които твърди, че Германия, чрез осигуряване на подводници, подпомага военно Израел за евентуален удар срещу Иран.
Смятам това за абсурдно.

Кога от БНД очаквате атака срещу иранските ядрени инсталации?
Предвид напрегнатата политическа ситуация, аз определено няма да коментирам този въпрос в Шпигел.

В началото на годината оглавихте БНД. Какво искате да промените?
Не искам да променям начина на мислене на служителите. През цялата си кариера  никога не съм срещал толкова високо мотивирани колеги, колкото тук. Но в същото време никога не съм се сблъсквал с толкова много бюрокрация. Понякога минават месеци преди да се стартира дадена операция, което не може да продължава по този начин. Службата трябва да проявява повече воля за поемане на рискове.

Как?
Не трябва да има колебание по отношение на кризисните региони по света. Ние трябва да сме първи там и последни да си отиваме.

Беше ли вашият предшественик Ернст Урлау по-сдържан?
Аз не мога и не искам да давам оценки за своя предшественик. Искам да оставя собствена следа в БНД. Например вярвам, че можем да разширим нашата работа с агенти и източници. Независимо от всички възможности предоставяни ни от съвременните разузнавателни технологии, като интернет и сателити, те не могат да изместят традиционните разузнавателни методи на работа.

Каква информация донесоха вашите хора от Хиндукуш, където Ал Кайда наскоро беше подложена на масивен натиск. Има ли все още ресурс за провеждане на операции тази терористична организация?

Разбира се ситуацията за Ал Кайда в района на Афгано-пакистанската граница стана трудна. „Вървете в Сомалия“, обърна се към ислямистите на Запад един от командирите на организацията, защото в пакистанските им лагери за тях стана много опасно. Това се дължи на военните успехи на Западните сили. Но това не означава, че опасността е отминала.

Преди година специалните части на Съединените щати убиха Осама Бин Ладен. Какъв ефект имаше това върху Ал Кайда?

Това определено взриви ядрото на организацията. Но ние нямаме впечатлението, че терористичната мрежа или нейните структури са станали чувствително по-слаби.

Египтянинът Айман Ал Зауахири официално обяви, че е наследник на Бин Ладен. Докторът ли сега е безспорния Номер 1?

Според това, което имаме като информация – да. Зауахири имаше много голямо влияние върху организацията, дори докато Бен Ладен беше жив. Структурата й не се е променила от тогава: с ядро, на върха на Ал Кайда, и множество клонове, например в Ирак, Йемен или Магреб. Те остават тясно свързани помежду си.

Значи раздробеността на Ал Кайда не е слабост, а сила?
Мрежата им е изключително гъвкава. Когато натискът стане прекалено силен Ал Кайда се оттегля. Когато условията са по-благоприятни, те разширяват своите действия. Терористичните заплахи през последните месеци, определено, нарастнаха в Северна Африка. В Нигерия терористичната група Боко Харам се присъедини към Ал Кайда. В Сомалия това направи  военното формирование Шабаб.

Така че ислямистката терористична сцена се премества?
Всъщност има някои знаци за движение към Сомалия и Йемен. Наблюдаваме и преориентация на Ал Кайда по посока на Северна Африка. Мисля, че там има подходящи условия за развиване на една терористична организация: висока безработица в страните от региона, в някои части населението няма достъп до основни социални услуги, а липсват и ефективни системи за сигурност базирани на върховенството на закона.

Как влияе всичко това на немските ислямисти, които искат да се включат във въоръжената борба?
Уазиристан е гранична зона между Пакистан и Афганистан, която е най-важната използвана дестинация от немските друговерци. Сега Сомалия се превръща в подобна гореща точка.

Превръща ли се Мали в Западна Африка в нов кризисен район предвид последните бунтове там?
Мали е почти четири пъти по-голяма от Германия с много разнородно население. Притеснителното е, че северната част заплашва да се отдели от останалата част на страната. Северно Мали може да стане бъдеща база на Ал Кайда. Няколко бунтовнически групи вече действат там, включително една с ислямистка ориентация, която придобива все повече влияние и значимост.

Какво означава това за хората в Германия? Изглежда Ал Кайда днес е заета повече със себе си.  Отмина ли терористичната заплаха?
Не. Целите на терористичната организация не са се променили. Ал Кайда планира атаки в Германия.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=4428

Posted by on май 3 2012. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.