ПОБЕДАТА НА ФРАНСОА ОЛАНД ВЪВ ФРАНЦИЯ Е СИМВОЛ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ЗАЛЕЗ

ЗА СТРАНА, КОЯТО НЕ Е БАЛАНСИРАЛА БЮДЖЕТА СИ ОТ 1974 ГОДИНА НАСАМ, НАМЕРЕНИЯТА НА ОЛАНД СА РЕЦЕПТА ЗА ИКОНОМИЧЕСКА КАТАСТРОФА

Нийл Гардинър е външнополитически анализатор и политически коментатор от Вашингтон. Чест гост на американските и британски телевизионни канали – Fox News, CNN, BBC.

Загубата на Никола Саркози от френския социалист Франсоа Оланд изпрати шокови вълни из цяла Европа и със сигурност ще драстично ще промени крехкия консенсус по въпроса за строгите икономичекси икономии. Най-вероятният следващ министър-председател на Франция Жан-Марк Айро вече го заяви с безкомпромисен тон:

„Трябва да се отървем от режима на икономии и тази вечер всички наши партньори в европейските правителства разбраха, че с изборът на Франсоа Оланд е желание за преориентацията на Европа”

Избирането на Оланд носи неприятности, както за Ангела Меркел, така и за Дейвид Камерън, които очакват избори съответно през 2013 и 2015 година. И Меркел и Камерън изведоха като приоритет нуждата от бюджетни съкращения пред лицето на мащабната дългова криза в Европа и се сблъкскаха с нарастваща вътрешна опозиция на тези мерки. Ако Меркел падне през есента на следващата година, балансът на силите вътре в Европейския съюз ще се промени драматично вляво. Великобритания и Испания, като единствените останали с десни правителства в Западна Европа, могат да се противопоставят на новата Френско-германска ос, която би могла да  подкрепи въвеждането на още по-големи мерки за стимулиране, като решение за европейските проблеми.

Но независимо от електоралните развития в Берлин и Лондон в следващите три години, остава неумолимият факт, че Европейският съюз и Еврозоната в частност са в състояние на упадък, на залез. Както отбеляза моят колега Даниъл Ханън от Телеграф с своя прекрасен памфлет „Защо Америка не трябва да следва Европа”, делът на БВП на Западна Европа е паднал от 36 % през 1974 до само 26 % през 2011, с прогноза за достигане на 15 % през 2020 година. За сравнение, делът на Съединените щати остава стабилен с 26 % от световния БВП.

Със залезът на икономическата свобода, страните членки на Европейския съюз стават все по-малко и по-малко конкурентноспособни на световната сцена, докато развиващите се икономики от Азия и Южна Америка печелят позиции. Десетилетията на големи правителствени политики днес поставиха редица европейски икономики на колене. Повишаващи се данъци, нарастваща безработица, планините от бюрокрация, постоянно променящи се трудови регулации и гибелните нива на публични разходи, необходими за финансирането на огромната и нестабилна социална държава и различни програми,  създадоха перфектната буря за икономически проблеми. Франция е ярък символ на този залез с огромни нива от публичен дълг, сега с повече от 80 % от БВП, правителствени разходи, които са 55 % от БВП и данъчно бреме равняващо се на 42 % от съвкупния вътрешен приход.

В добавка, западноевропейските проблеми се задъбочават от безмислостната централизация на политическа и икономическа власт в Брюксел, която прибавя тонове задушаващи регулации за бизнеса, който работи на територията на Евросъюза, както и тежки регулации за финансовите институции. Единната валута направи изключително трудно за европейските лидери да решават икономическите проблеми в собствените си страни.

Европейският проект се превърна в хомот на врата на Европа, символ на необуздания супранационализъм и големите правителствени намеси. Това е и предупреждение към Съединените щати в случай, че решат да тръгнат по този път – на европейския социален модел. Натрапването Фискалният пакт на ЕС, приветстван като спасителен за икономическите тегоби на Еврозоната, е просто разширение на Европейския проект и няма да разреши дългосрочните икономичтеки проблеми пред които е изправен Европейския съюз. В добавка, той не само ще задълбочи дефицита на демокрация, който съществува днес, но ще доведе и до нарастващо напрежение между Европейските институции и много от страните членки. Пактът по същество е неприемлив трансфер на власт от националните столици към Брюксел, нова голяма стъпка по пътя към федерализация на Европа, и е много вероятно да се сгромоляса, като докаже, че е неприложим.

Франсоа Оланд обеща да предоговори детайлите във Фискалния пакт поради различи причини, които той вижда като прекалено сурови. Той обаче остава верен еврофедералист, и дълбоко убеден привърженик на „по-близкия от всякога съюз”, а победата му беше топло приветствана от президента на Европейската комисия – Жозе Мануел Барозу. Повече от всичко Оланд е подръжник на този тип дълбоко установена социалистическа политика, която продължава да задушава европейските икономики. Неговото избиране ще задълбочи не само упадъка на Франция, но и на целия Европейски съюз. Оланд декларира, че „финансовият свят” е неговият „истински враг” и ще въведе топ данък от 75 %, ще увеличи публичните разходи с 20 милиарда евро и драстично ще увеличи размерът на публичния сектор. За страна, която не е балансирала бюджета си от 1974 година насам, това е рецепта за икономическа катастрофа.

Франсоа Оланд предлага на Франция голям правителствен кошмар, а французите си го пожелаха. Неговите управленски обещания са символ на всичко погрешно в Европа днес и стандартен проводник на залезът на ЕС, защото въвежда политики, които са анти-теза на икономическата свобода. Както обяви през 1976 г. Маргарет Тачър в едно свое знаменито изказване:

Социалистическите управления традиционно забъркват финансови каши. И винаги го правят с парите на другите. Анализът е публикуван в блога на британския в. Телеграф

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4432

Posted by on май 7 2012. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.