НОВИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ЗА КОЛОЕЗДАЧИТЕ НАПОМНЯТ НАПЪНИТЕ ЗА АНТИЧЕН МАКЕДОНИЗЪМ ПОД ДРУГА ФОРМА

Парламентарната група на ГЕРБ внесе предложение за въвеждане на задължителни светлоотразителни жилетки за всички колоездачи в страната. В тази връзка политическа партия „Общество за нова България” пусна до медиите интересна своя позиция:

Така внесеното предложение напомня, под друга форма, на напъните за създаване на антична култура и архитектура в съседна Македония. Нашият парламентарен опит е свързан с криворазбрана европеизация. В нито една от европейските държави (където колоездачи не са атракция, а традиция) жилетката НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА, а само препоръчителна и то единствено извън населени места. Има регламентирано задължително оборудване за колоездачите (предно фенерче, задна отразителна светлина). Според европейската практика те могат да отсъстват ако бъдат заместени от различни светлоотразителни аксесоари закачени върху облеклото на колоездача (пластмасови гривни върху глезените, китките, раменете, детайли на раници, рамки, детски столчета и т.н.).
Истината е, че велосипедистите у нас се движат въпреки организацията на движение и съществуващите условия в населените места, а не с тяхна помощ, пишат още от организацията. Велосипедите имат достатъчно светлоотразителни елементи и това не е основният проблем на колоездачите.

От партията смятат, че така внесеното предложение показва грешно подредени приоритети. За ОНБ стъпките са: изграждане на велоалеи, осигуряване на рампи за преминаване през подлезите и продължаващо оформяне на стоянки за велосипеди (публични места, хипер и супермаркети, училища, пред детски градини, молове). Едва тогава може да се пристъпи към налагането на нови изисквания към колоездачите. Водещи трбява да са не рестрикциите (ограничаване на здравословния начин на живот и създаване на допълнителни проблеми за колоездачите), а насърчителните мерки.

Тъй като сме градивна политическа сила смятаме, че в предложението има и елемент на резонност. Затова предлагаме светлоотразителните жилетки (по примера на Словакия и Чехия) да останат като изискване, но само за междуградските и междуселски участъци, където има реална опасност от инциденти в тъмната част на денонощието, завършват от ОНБ .

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4477

Posted by on май 30 2012. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.