ПИСМО ОТ СЪРБИЯ – СЪРБИТЕ И ПРЕЗИДЕНТЪТ

Скъпи мои,
Сърбите се сдобиха с нов президент. Но, доколкото мога да забележа, всички до един са изненадани и огорчени, че точно такъв им се е паднал, а на мене като чужденец всичко ми изглежда така, сякаш новият президент се е паднал на сърбите от лотарията, а не че за него са гласували на избори.

Ако се съди по тяхното разочарование, някой несведущ би могъл да си помислил, че новият шеф на държавата им е бил изпратен по погрешка от пощата или, че е бил подменен като куфар на летище. Макар днес всички сърби да твърдят, че заслужават по-добър президент, струва ми се, че те прекаляват и че по-добър от този не са и могли да си представят. Нещо повече, убеден съм, че в света рядко има президент, който по-добре да въплъщава манталитета и духа на своите граждани. Това и ще ви докажа сега:
–    Новият сръбски президент през последните двайсет години не е правил нищо, освен да седи и бистри политика срещу тлъста държавна заплата,  каквато е мечтата на всеки среден сърбин.
–    Новият сръбски президент е получил от държавата голямо жилище, което след това е препродал хубаво, точно както са направили и  повечето негови сънародници (Онези, които не са имали този късмет, с удоволствие си мечтаят за това).
–    Новият сръбски президент е в кръвна вражда със собствения си кум, което рано или късно ще направи всеки сърбин.
–    Новият сръбски президент има университетска диплома без изобщо да е следвал, каквато е мечтата на повечето млади сърби (която за мнозина от тях се сбъдна през последните години).
–    Новият сръбски президент има виличка в Шумадия, където си вари ракия, което също е идеал на всеки успял сръбски мъж.
–    Новият сръбски президент днес говори едно, а утре друго, също както и повечето сърби.
–    На новия сръбски президент винаги някой друг  му е виновен, точно както и на повечето сърби.
–    Новият сръбски президент е правил гладна стачка също като много от сърбите.
–    Новият сръбски президент е публикувал няколко книги, които никой не е чел също както и много сърби.
–    Новият сръбски президент измина през последните двайсетина години пътя от ултранационалист до заклет европеец, също като  повечето сърби.
–    Новият сръбски президент се е обкръжил с по-лоши от него, които безусловно да го слушат, какъвто пак е идеалът на всеки успял сръбски мъж.
И накрая: новият сръбски президент няма понятие какво ще работи на новото си работно място точно така, както и всеки друг сърбин, когато постъпи на работа.
Ха сега кажете, могли ли са сърбите да си представят по-добър президент!

Подател: Божидар Якшич, социолог

Белград
Превод от сръбски Е.М.М. На снимката: новият сръбски президент Томислав Николич

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4501

Posted by on юни 14 2012. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.