КАК ЩЕ СЕ ПРОМЕНЯТ ТУРСКО-АМЕРИКАНСКИТЕ ОТНОШЕНИЯ АКО ОБАМА ЗАГУБИ ИЗБОРИТЕ?

Според високопоставен представител на турското правителство турско-американските отношения преживяват „златна ера”. „Независимо от някои различия по отделни въпроси, сътрудничество ни с Вашингтон е добро. Имаме разбиране за различията и се концентрираме върху това как да си помагаме едни други в името на регионалния и глобален мир”, добавя говорителят.

Най-общо казано има две отделни тенденции, които по безпрецедентен начин сближават Анкара и Вашингтон. Първата е приемането от страна на Турция на нейна територия на радарната система на НАТО за ранно предупреждение (ПРО). Втората е позицията, която Турция зае по отношение на Арабската пролет, още от самото й начало.

 

Участието на Турция в съвместните военни операции на НАТО срещу либийския лидер Муамар Кадафи и водещата й международна роля в Египет и Сирия по посока на свалянето на техните тиранични лидери бяха много добре посрещнати в Съединените щати. И последно, но не по важност, промяната в езика на Турция по отношение на Иранската ядрена програма може да бъде добавена към този списък. Двете страни, също така, работят рамо до рамо в рамките на международните усилия за стабилизиране на Афганистан.

Затвърждаването на икономическите и политически връзки с лидера на иракските кюрди Масуд Барзани съобразно дадения преди 10 години съвет от страна на Вашингтон не бива да бъде пренебрегвано, коато се анализира защо Съединените щати гледат на Турция като на своя надежден регионален партньор.

Мнозина припомнят колко напрегант беше разговора между министър-председатя Реджеп Таийп Ердоган и американския президент Барак Обама при срещата им през юни 2010 в Торонто. „Тази среща беше повратна точка. Обама беше удивен да види един прям и самоуверен лидер, който е в състояние да защити каузите в които вярва, но най-важното, което впечатли Обама беше искреността на Ердоган”, добавя висопоставеният представител.
Няма съмнение, че има добра комуникация, както между Обама и Ердоган, така и между външните министри на двете страни Клинтън и Давутоглу.

Всяко хубаво нещо, обаче, си има край: президентските избори наближават и няма гаранция, че Обама ще запази властта си за още 4 години. „Не само Турция, но целият свят трябва да работи за Обама”, казва още, пожелалият анонимност, говорител. „Това е от изключителна важност за световния мир”.

В случай, че републиканският кандидат (почти сигурно това ще е Мит Ромни) бъде избран, е много вероятно да последва драстична промяна във външната политика на Вашингтон, много различна от подчинената на взаимното разбирателство, линия на ненамеса провеждана от Обама. За мнозина, израелската атака срещу предполагаеми обекти на Иранската ядрена програма, е много по-вероятно при такова развитие на ситуацията, което би поставило Турция в много рискова ситуация. (Любопитно е да се види промяната: традиционната турска външа политика винаги е предпочитала президент републиканец, отношение, което се промени след избора на Джордж Буш – младши.

Обаче, при президент републиканец, истинският риск е и за двете страни. Не е тайна, че републиканците са разтревожени от задълбочаващите се отншения на Анкара с Хамас, защитат й на Иранската ядрена програма и изолацията на Израел и Армения в региона. Затова през последните дни Анкара търси категорично обяснение от някои известни и влиятелни републикански групи за техните бъдещи управленски политики. Първите дами в. Хюриет

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4422

Posted by on апр. 25 2012. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20715 лв
 CHF =  1.72032 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.19559 лв
100  RUB =  2.52667 лв
 USD =  1.66638 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.