ЛЮБЧО ГЕОРГИЕВСКИ: МОЯТ ПЕСИМИЗЪМ ЗА БЪДЕЩЕТО НА МАКЕДОНИЯ Е МНОГО ГОЛЯМ

В аулата на Софийския университет се проведе публична лекция на бившият македонски премиер Любчо Георгиевски. Препълнената зала посрещна много топло бившият лидер на ВМРО-ДПМН и от начало до край спонтанно го аплодираше.

Според Георгиевски трябва да се направи компромис с Гърция за името – Северна Македония, защото в противен случай до 5 години Охридското споразумение ще се денонсира и държавата ще се разпадне и само приемане в ЕС и НАТО е спасението. Според него, обаче, Груевски няма да направи този компромис, защото той и цялото управление са се поддали на ирационални чувства. Сравни Македония с Босна и Косово – на няколко месеца има нестабилност и всички питат ще има ли война, ще се разпадне ли държавата?
Груевски отдели специално внимание на последните идеи на управляващите в страната –  фиксацията върху измислянето на античните македонци, македоноидната раса, култа към македонзима, с което всъщност обозначават елинизма, строежа на паметници, кръщаването на новородени с имена като Антигона, Ксенофон, Аристотел и т.н., които са древни македонски имена. Има цели научни институти, университети, професори, цели звена, които се занимават само с тези въпроси. Още през ХIХ век от гръцката патриаршия прокарват идеята, че хората в тези области са славофони, но носят кръвта на Александър. Той на няколко пъти подчерта, че днес в Македония няма дебат по тези въпроси, а само пропаганда. Отрезвяването ще е тежко и болезнено и ще дойде от албанския фактор. Демографска катастрофа е налице. През 2010 само 30 % от бебета са били християнчета. Масова емиграция на македонци към Австралия, Канада, Западна Европа и БГ. Прилив на албанци от Косово, Южна Сърбия и Албания, които се заселват в Македония. Торбешите (македонски мюсюлмани) вече се пишат албанци. Яростна антибългарска кампания, която не се наблюдава спрямо другите съседи. Фиксация върху периода на българска окупация (1941-44), а неглижиране на османската (550 години)  и сръбската (70 години).
Навлизане в ситуация на крайна нестабилност при която на всеки 4-5 месеца има инциденти провокирани от албанците, с много натиск ситуацията се успокоява, но нещата стават все по-жестоки и ни чакат жестоки (повтори го 2 пъти) демонстрации.
Моят песимизъм е много голям, завърши изказването си Гeоргиевски.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4440

Posted by on май 10 2012. Filed under Утре. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.