ПЛАВА ЛИ ЕВРОПА НА БОРДА НА ТИТАНИК?

Разтежът на Съединените щати през първото тримесечие падна на 2.2 %, което е разочароващо. Но в Европа, подобна новина би предизвикала повсевместна радост.Заради задаващата се криза на Стария континент.

С отрицателен икономически разтеж вече 6 месеца Великобритания се върна в състоянието на рецесия.

Миналата седмица падна правителството в Румъния, а чешкото едва оцеля след вот на недоверие. В столиците и на двете страни хиляди хора протестираха срещу новите мерки за икономии.

Холандското правителство също падна през изминалата седмица, след като Партията на свободата на десния популист Гирт Вилдерс напусна управляващата коалиция.  Вилдерс отказа да подкрепи съкращенията на разходите и новите данъци с които да се компенсира тежкия дефицит от 3 % на БВП наложен от Европейския съюз за 2013.

Управлението на Силвио Берлускони в Рим вече е в историята. Новият премиер Марио Монти обяви, че Италия не може да подкрепи мерките за икономии, които й се налагат отвън.

Безработицата в Испания достигна 24.4 %. Половината от младите са безработни. „Испания е изправена пред криза от невероятни размери”, каза външния министър Хосе Мануел Гарсия-Маргало. Той сравни ЕС с Титаник. Френските избори са в неделя. Повечето наблюдатели смятат, че те ще ознаменуват края на политическата кариера на Никола Саркози и ще монтират в Елисейския дворец социалиста Франсоа Оланд, който се закле да въведе 75 % данък върху доходи над 1 милион евро.  През тази седмица френската кампания навява мисли за 30-те години на ХХ век. Саркози обяви през „Ню Йорк Таймс”, че ще се фокусира върху патриотизма, протекционизма, френските ценности и атака срещу емигрантите, които не се асимилират. „Аз няма да оставя Франция да се размие от глобализацията”, декларира Саркози в неделя. „Европа даде прекали със свободната търговия и дерегулацията… Не искам Франция да бъде изолирана в световен мащаб, но искам границите ни да се уважават… Франция очаква Европа да защитава Европейците”.

Крайно левият кандидат Жан Люк Меланшон, загубил на първия тур, обвини Саркози, че говори с езика на Пиер Лавал и маршал Петен, и двамата обвинени, че са сътрудничели на нацистите.  „Комплимент е комунисти да ме третират като фашист”, каза Саркози.

„Темата, през 2012, са границите и аз ще ги поставя в центъра на дебата”, обяви Саркози в Тулуза, където ислямски фанатик уби четрима евреи, включително три деца и трима френски войници”.

„Без граници няма нация, няма република, няма цивилизация” се обърна той към 10 хиляди възторжени подръжници. „Не сме нещо повече от другите, но сме различни”.

„Саркози е в задънена улица”, обяви Оланд. „Основният въпрос във Франция и Европа е борбата с екстремизма”.
Гръцките избори също са насрочени за неделя (6 май) с център-лявата Пасок и център-дясната Нова демокрация, които са загубили половината от подръжниците си от 2009 насам.

Ирландия гласува на 31 май за и против фискалния пакт на Еврозоната, който е за повече съкращения за една от  най-задлъжнелите европейски нации. Социологическиите изследвания показват, че нагласите са за гласуване с ДА. Но лидерът на Шин Фейн Джери Адамс яхна надигащата се срещу пакта вълна и направи партията си втора по популярност в Ирландия.
„Нарастването на политическият екстремизъм в Европа” писа авторът на Файнейшъл таймс – Волфганг Мюнхау „е очасти причинена от упоритостта и глупостта на центристките елити”.

Къде отива Европа?

Може би Лари Съмърс е прав: „Европейската и глобална икономика върви към гибел”.

Демонстрации, бунтове, правителства падащи като домино, управляващите европейски елити губят доверието на хората, а техните кървящи партии се оттичат към по-войнствено настроената левица и десница.

Какво вещае това за Европа?

Най-вероятно още икономии – повишаване на данъци и бюджетни съкращения за плащания, пенсии и здравеопазване, както иска германския канцлер Ангела Меркел и нейните съюзници – фискалните ястреби. А това означава усилия за стимулиране на заспалите европейски икономики без да се изпращат на купувачите на европейски облигации сигнали за страх от инфлация или неплатежоспособност.

Но както изглежда визията за единна Европа от 50-те години, която имаше Жан Моне е останала в миналото.

Транснационализмът, идеята за жертване на националния интерес заради по-доброто за Европа умира. Нито една от четирте водещи френски партии от първия тур на изборите не  постави Европа като приоритет.

На второ място идеята за мултикултурна Европа отворена на емиграция отвън изглежда е мъртва.
Трето, идеологията на Окупирай Уолстрийт мина оттатък Атлантика.

Върховният католически кардинал за Британия поиска Камерън да въведе „данък Робин Худ” за големи финансови трансакции, за да накара „банките и големите финансови институции да плащат честно своя дял”, който да отива при бедните.

Единият процент е на мушка навсякъде. Радко стих от Йейтс е бил толкова на място:

Нещата се разпадат; центърът не може да ги задържи;
Анархия над този свят пълзи Патрик Бюкянън е роден на 2 ноември 1932 във Вашингтон. Един от най-известните американски палеоконсерватори. Старши съветник на президентите Ричард Никсън, Джералд Форд и Роналд Рейгън. Анализът е публикуван на блога на автора.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4425

Posted by on май 1 2012. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.