СОЦИАЛИСТИЧЕСКА РЕЛИГИЯ ЛИ Е ИСЛЯМЪТ?

Един от последните дебати в Турция е относно икономиката на исляма. Тези, които си мечтаят за ислямска икономика не са много, но новото движение, което вярва в ислямския социализъм е във възход. Някои от неговите последователи демонстрираха в Деня на труда на площад Таксим в Истанбул като анти-капиталистически мюсюлмани. На един от техните лозунги се чете: Аллах, хляб, свобода.

Със сигурност всяка от тези думи ми е много скъпа като започнете с първата и свършите с последната. Съмнявам се обача дали социализмът може да послужи на която и да е от тях. На земята няма социалистически режим, който да е осигурил едновременно хляб и свобода на своите хора, а да оставим настрана уважението към Господ и неговите откровения. Точно обратното, почти всички социалистически режими са тиранични, сиромахомилски и теофобски.

Вторият, и може би по-значим, аргумент срещу ислямския социализъм не би бил друг, освен самия ислям, като религия и цивилизация. Както се доказали множество различни учени източниците и историята на исляма са свързани със свободната пазарна, а не с командната икономика.

Класическото произведение на тази тема е книгата на Максим Родинсън от 1966 година Ислям и капитализъм. Родинсън е френски марксист, който доказва, че мюсюлманите никога не са имали проблем с икономическата свобода, като прави текстови анализ на ислямски източници и икономическата история на ислямския свят. Има религии, чиито свещенни текстове не насърчават икономическата дейност по принцип, но това със сигурност не се отнася до Корана, който изглежда толерира търговията, като се ограничава само до заклеймяване на някои мошенически практики и до въздържание от търговски сделки по време на някои религиозни празници, пише той.

Истина е също, че в Корана има силен акцент върху социалната справедливост и това е постоянно изтъквано от ислямските социалисти. Обаче, един внимателен прочит на мюсюлманските свещенни текстове може да се обърне срещу тяхните вярвания. Коранът приема за даденост, че в обществото има бедни и богати, а в известен смисъл затвърждава това неравенство с подкрепата си за правото на частна собственост и наследяване. Въпреки това постоянно предупреждава богатите да се грижат за бедните. Закатът е институционализирана форма на това състрадание: всеки богат мюсюлманин е задължен да дава определена част от своето богатство на своите бедни братя.

Все още закатът не е толкова вид данък, а по-често доброволен акт на благотворителност, а не колективизация на богатство от дадена централна власт. Според изследователите Джон Томас Къмингс, Хюсеин Аскари и Ахмад Мустфа (съавтори на студията Ислямът и съвременните икономически промени) закатът е предимно доброволен акт на благочестие и е много далеч от това, което изпитва повечето съвременни данъкоплатци, когато се сблъскват с нарастналите данъци върху доходите или сложни регулации. Нещо повече, те добавят: В исляма определено няма предпочитание към марксистката планова икономика спрямо пазарните сили.

Напротив, когато пророкът Мохамед (самият той търговец) е помолен да намали цените на пазара, защото някои продавали твърде скъпо, той отказва  с думите: Само Аллах управлява пазара. Не би били много трудно тук да направите паралел с невидимата ръка на Адам Смит. Пророкът има много изказвания, които възхваляват търговията, печалбата и прелестите на живота. Мохамед, както просто отбелязва Родинсън, не е бил социалист

В Турция, ислямските кадри в правителството на Партията на справедливостта и развитието изглежда са осъзнали тези факти и затова тяхното управление е едно от най-пазарно ориентираните в републиканската ни история, докато ислямските социалисти, независимо от тяхната добра воля и честност, изглежда са застанали на грешната страна на историята.


Мнението е публикувано в турския в. Хюриет.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4436

Posted by on май 9 2012. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.