ТАЙНАТА ЛЮБОВ НА КРАЛИЦА ВИКТОРИЯ

Документалният филм „Тайната любов на кралица Виктория” на британския Канал 4 разкри, че короновата особа е имала любовник индиец. Връзката е предизвикала нечуван скандал в кралското семейство, а разкриването й тогава е представлявало реална заплаха за дестабилизация на самата империя. Аферата нарушавла всички възможни табута за раса и класа.

Любовната история започнала през юни 1887 година, когато високия и красив Абдул Карим, 24 годишен, пристигнал в двореца, за да стане един от двамата индийски сервитьори на кралската трапеза. Самотната кралица била самотна и се нуждаела от мъжка компания била на 68 години. Тя още не можела да се възстанови от загубата на любимия си Албърт преди 26 години.

С великолепните си одежди и тюрбан Карим привлякъл вниманието на Виктория, която имала подчертано влечение към мъжката красота. „Как е можела да му устои, когато го е видяла да целува крака й?”, казва кралският биограф проф. Джейн Ридли.
Изведнъж кралицата започнала все по-често да си поръчва къри, което приготвял индийският й слуга. Това тя отбелязва и в дневника си от това лято.
Карим започнал да и преподава уроци по хинди, а в дневника й четем: „Младият Абдул ме учи. Той е много строг учител и прекрасен джентълмен”. От  този момент до края на дните си всекидневно взимала уроци и пишела перфектно на хинди.
Карим станал нейн „мунши”, думат учител на хинди. Но книгите им с преводни упражнения показват, че са имали повече от флиртаджийски отношения. Той пише неща като: „Минши ще липсва много на кралицата” – „Преведи”; „Прегърни ме силно” – „Преведи”.
Изглежда тя е гледала на него почти като на син, като завърша с обич писмата си с „твоя обична майка”.
Проблемите започнали, когато тя го повишила до поста Индийски секретар. Карим идвал от ниска каста, а излъгал, за да го наемат на работа. Дворът започнал да се бунтува и да го обвинява, че никога няма да стане джентълмен. Кралицата побесняла. За изненада на всички поискала да му даде и рицарско звание. Дори заплашила, че няма да участва в церемониите на Диамантения й юбилей.
Кралското семейство поставило ултиматум, че Карим трябва да се махне, а пратеник бил дворцовия лекар доктор Рейд, който обявил, че индиецът има венерическа болест. Придворните обявили бойкот на кралската ваканция във Франция, ако кралицата вземела със себе си и него. В пристъп на ярост кралицата свалила с едно движение всичко от бюрото си на земята. Тогава нейният син Бертин, принц на Уелс, в комбина с доктор Рейд и поставили друг ултиматум. Шотландският доктор я заплашил (сред много други любезности), че със свидетелството на много от близките и нейно величество може да бъде освидетелствана като ненормална. Кралицата се стреснала и била принудена да приеме поражението си, като не удостоила Карим с рицарско звание, но той било неотлъчно до нея на юбилея й.
Само няколко дни след смъртта й през 1901 година той бил уволнен и изпратен обратно в Индия. Всички негови писма от кралицата били кофинскувани и унищожени.


Кралицата и Карим

 
Младият Карим

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4469

Posted by on май 28 2012. Filed under За любовта. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.