ЗАЩО ЕРДОГАН ПОДКРЕПЯ ВЪНШНАТА ПОЛИТИКА НА ДАВУТОГЛУ?

За някои политици, наблюдатели, университетски преподаватели и интелектуалци, турската външа политика при Ахмет Давутоглу започва да се сблъсква с редица трудности през последната година и нещо.

„От нулеви проблеми със съседите, към нулеви отношения със съседите” стана популярен лозунг използван от опозицията за осмиване на външнополитическата линия на министър-председателя Реджеп Таийп Ердоган. Това стана особено актуално по повод изтеглянето на посланици от две съседни страни: от Израел  заради продължаващия случай с кораба „Мави мармара” и от Сирия заради политическата и хуманитарна ситуация там, която върви към гражданска война.

Опозицията критикува правителството и заради разрешението за монтиране на противоракетен щит на НАТО, което, според тях, се отразява негативно на отношенията с Русия и Иран.

Не само опозицията, обаче, критикува политиките на Давутоглу: някои кръгове с влияние в Турция, които са близки до управлението също го правят. Например, близката до Фетулах Гюлен група иска да види една позиция на Давутоглу повече насочена срещу Иран и по-малко срещу Израел.

Условието на правителството за подобряване на отношенията с Израел да се получи официално извинение за убийството на 9 турски граждани при нападението на кораба Мави Мармара, който превозваше стоки, за да пробие ембаргото над Газа през 2010. Изглежда, обаче, че това е един от основните проблеми в отношенията Турция – Съединените щати днес. Давутоглу не е мишена само от страна на Вашингтон, но и на Брюксел.

Защо тогава, може някой да се запита, Ердоган продължава да поддържа линията на Давутоглу вътре и извън Турция, като отделя големи параграфи от своите речи, за да промотира външата си политика в отдалечени анадолски селца и градчета?
Отговорът идва от Ибрахим Услу. Господин Услу оглавява изследователска компания наречена АНАР. Смята се за приближен до управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), но също така е уважаван учен. В пространно интервю за в. Хюриет той прави някои интересни заключения.

На първо място, той твърди, че електоралната база на Партията на справедливостта и развитието е нарастнала на около 53 % от 50 %, които получи на изборите точно преди една година  – 12 юни 2011. Той е убеден, че който и да номинира за президентския пост Ердоган (дори сам да се кандидатира), това ще бъде следващият турски президент. В същото време икономическите политики на Ердоган, които предпазват Турция от европейските бури, са еднозначен фактор в този процес.

Но Услу казва, че турската външна политика, която е обект на толкова много критики, както беше отбелязано по-горе, се харесва на хората и това е допълнителен фактор за нарастване на подкрепата за управлението на Ердоган. „Проблеми може да се появят, но според избирателите това не променя факта, че международната роля на Турция стана много по-силна”,  добавя Услу.  Той пресмята това усещане за сила в потенциални гласове за Ердоган. Това може да бъде разглеждано като удобна доза популизъм в сместа от политика на интереса и политиката на принципа на Давутоглу.

Независимо дали става въпрос за факти или реторика, това, което има практическо значение в политката е  усещането. Докато гласоподавателите я одобряват, е вероятно Ердоган да запази външнополитическата линия на Давутоглу, такава каквато е –евентуално с някои фини настройки – по примера на всеки друг лидер.

В. Хюриет

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4496

Posted by on юни 13 2012. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.