ИВАН ГЕНОВ: СТАТУКВОТО Е ГОЛЕМИЯТ ПОБЕДИТЕЛ В ИЗБОРИ’ 2011

ТАЗИ СИСТЕМА ЩЕ БЪДЕ ПОМЕТЕНА

Иван Генов е роден през 1952 година в Самоков. Завършил е международно право в Киев. Доктор по международно право. Работи като дипломат в Москва. Депутат в 7 ВНС, 36, 37 и 38 НС. Автор на над 200 научни и политически статии, както и 3 монографии. Председател на политическа партия „Българската левица”.

 

Г-н Генов, как оценявате Избори’ 2011- доколко демократични и състоятелни се оказаха те ? Необходимо ли е касиране?
Ръководството на ПП „ Българската левица” официално обяви, че като цяло Избори’ 2011 не могат да се квалифицират като свободни, честни, демократични. Преигра се с контролиран и подменен вот, изборна търговия, медиен слугинаж, със страх.
Лелеяната демокрация се оказа vip-проститутка. Парите и арогантността взимат все повече превес над програмите, идеите, морала. Политиката е все по-зависима от корпорациите, от местни и чужди олигарси, от недоимъка. Твърде тесен е теренът за истинска политика, за джентълменско съревнование.
Образно казано, на 23 и 30 октомври българският народ по завишени цени трябваше да заплати политическия спектакъл ”Псевдодемокрация”. Половината народ бойкотира този театър, други няколкостотин хиляди пуснаха недействителни бюлетини, а ”шенгенска ”забрана бе въведена за трети. Драматургията е пълна – изобилие от жанрове.
В немалко общини касиране на резултатите от местни избори е наложително. Атакуването, обаче, на президентския вот пред Конституционния съд е абсолютно неоправдано, защото е и за сметка на международния образ на страната.

Как най-общо дешифрирате резултатите от изборите? Какво показва Вашият политически скенер – кои са победителите и кои са победените?
Големият победител е Статуквото – кризата, бедността, вцепеняващата социална несигурност и безпътица. Това статукво днес се олицетворява главно от ГЕРБ, но не само ! Тук са всичките парламентарни партии , съучастници в различна степен на неолибералния модел. Действащата кризисна система, нейните елити се възпроизведоха за пореден път.
Големият губещ са 99% от българските граждани. Техните надежди са във фризера. Засега !

В рамките на победилото статукво  какво е съотношението на силите, какво е политическото тегло на парламентарните партии след изборите?
Управляващите (Б.Б. и ГЕРБ) получиха принудителното съгласие да реализират докрай 4-годишния си мандат. Те концентрираха, консолидираха и монополизираха властта и управлението в страната. Фактически е налице нов член Първи в Конституцията- ГЕРБ като ръководна и направляваща сила в обществото и държавата. Клиентелата ще избуи.
В същото време ГЕРБ следва да си дава сметка, че губи не малко гласове в сравнение с парламентарните избори през 2009 г. Те са лидерски тип партия и корените им в обществото съвсем не са дълбоки. Въпрос на време е нарастващото критично отношение към тази партия да прерасне в масиран протестен вот.
БСП е в поза, която както и да я опишеш няма да сбъркаш. Станишев се прави на комедиен победител, за да се предпази от лешоядските набези на Първанов. Електоралната катастрофа от 2009 г. съвсем не е преодоляна от Позитано 20.
В някаква степен БСП укрепи статуса си на основна опозиционна сила. Но тя няма морални и икономически основания да се самоопределя като алтернатива на ГЕРБ. Нейната идейно-политическа идентичност продължава да е под въпрос. Вотът за БСП става все по-немотивиран и все по-инерционен.
Синята коалиция и нейните деривати за пореден път се самоубиха. РЗС демонстрира своята пародийност. АТАКА губи лидерската си роля сред националистите. ДПС съхранява положението си на важен политически фактор в страната и на водеща сила в смесените райони. Но основната политическа цел на Доган – предсрочни парламентарни избори- е преждевременна и неработеща в условията на криза.

В БСП се разгаря битка на кой ред в конгресната зала през 2012 г. да седне Георги Първанов. Внушава се ротационна схема по руски образец ”Путин-Медведев-Путин ”.Какво е вашето становище?
Вътрешнопартийните войни в БСП не са дневния ред на обществото и държавата. Това което е на Позитано 20 е твърде далеч от социалистическата идея като морал, политика, програма, ръководство. Зад политическия символ ”БСП” се прикрива една добре обогатила се милитаристична неолиберална върхушка, манипулираща със социални лозунги и паразитираща  върху чувствата и възгледите на редовите социалисти.
Няма как Първанов- Станишев да са проекция на руския тандем Путин-Медведев. Много са малки и са на светлинни години от тях. В някаква степен Първанов и Станишев, заради либералните си позиции са не докрай развити ”медведевчета”.
Завръщането на задкулисният президент, президентът на олигархията Георги Първанов в партията на Позитано 20 би било категоричен знак за нейното окончателно делегитимиране като лява партия.

От вашата епикриза за болестното състояние на БСП излиза, че все по-актуален за нашата страна е въпросът за истинската лява партия, която да защитава несвързаните с олигархията граждани и да намери брод през кризата до спасението. Така ли е?
Политическата Ви диагноза е необорима, а въпросът – абсолютно резонен. България наистина има крещяща потребност от автентична съвременна лява партия, от Обединена левица, отстояваща преди всичко интересите на трудовите хора, на младежите и пенсионерите. Партия на духа и интелекта. Партия на новите решения. Борбена партия.
Много станаха защитниците на капитала. Нароиха се и ще счупят клона. Мястото на БСП не  е на този клон.
През 2009 г. създадохме ПП ”Българската левица ”, която през 2010 г.бе приета за редовен член на Европейската лява партия – най-новото общоевропейско семейство от 38 леви политически организации. Радетели сме на Левите обединени сили. Сключили сме 26 двустранни споразумения за партньорство и сътрудничество.

Каква е парадигмата на вашата партия? Философската същност на Българската левица ? Какви са аргументите за нейното съществуване?
Българската левица е антикризисна партия, партия на равновесното развитие. Ние се борим срещу статуквото, срещу алчността и несправедливостта, срещу корпорациите, монополите и банковия геноцид, убиващ хората и реалната икономика. Ние се борим срещу Системата, която ежедневно ражда социални неравенства.
Капитализмът не подлежи на хуманизиране и усъвършенстване. Той носи благосъстояние на единици, на тесни елити, за сметка на мнозинството и обществения интерес. Затова Българската левица е и антикапиталистическа партия . Налице са милион аргументи, за да ни има.

България ще остане ли настрана от европейското и световното протестно движение?
Рано или късно България ще се интегрира в световната протестна вълна, породена от движението ”Окупирай Уолстрийт ”, от движението на ”Възмутените”. Духът на Българската левица се родее с тези протестни мексикански вълни, които заливат и Европа. Чашата на търпението преля. Хората жадуват справедливост и без кризисно развитие.

Г-н Генов, вашата партия – Българската левица чрез демократични процедури, чрез избори ли ще се бори със Системата или сте привърженици на силовите методи?
Силата и насилието са типични за действащата порочна Система. Последната само от време на време ползва формални демократични процедури, за да има видима легитимност. Вече и самите избори се превръщат в силов феномен. Насилието е белег на сегашната система, след като тя фаворизира  1% за сметка на 99% от населението.
Що се отнася до Българската левица – ние участваме и в изборните спектакли. Направихме дебют на редовните местни избори и вече имаме първите си съветници, първия общински кмет, първия председател на общински съвет. Но след като Системата използва насилие ние сме в правото си на законна самоотбрана под формата на активна съпротива, масови протестни акции, включително генерална стачка. Тази Система е за музея. Тя няма бъдеще – нито у нас, нито в света. С глобални усилия ще бъде пометена.

 

 


 

ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ДОБРО УТРО!Цветозар ЦАКОВ
  

 

КОЯ Е ЕДИНСТВЕНАТА ЧУЖДЕНКА, КАНДИДАТ ЗА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК В СОФИЯ?

ЗУЗАНА ПИПТОВА: НА СОФИЯ Й ТРЯБВА СТЕНА СРЕЩУ ЦИГАНИТЕ

ОБЩЕСТВО ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ В РУСЕ С ЛИСТА ЗА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ И ПРОГРАМА ЗА МЕСТНИ ИЗБОРИ 2011

МОДЕЛ ОТ СЛОВАКИЯ КАНДИДАТ ЗА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК ОТ ОНБ В СОФИЯ

ОНБ ИЗДИГНА ВТОРА ДАМА В КМЕТСКАТА НАДПРЕВАРА ЗА СОФИЯ

АНДРЕЙ РАЙЧЕВ: ИСЛЯМИЗАЦИЯТА Е ГЛАВНАТА ОПАСНОСТ В МОМЕНТА ЗА СВЕТА

ПАРТИЙНИ ЦЕНТРАЛИ ЗАПОЧНАХА ПРИКАЗКА „ТРЕНЧЕВ ИДЕ”

ПРОФ. ГАРАБЕД МИНАСЯН: СЪЩЕСТВУВА ХАОС В УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4146

Posted by on ное. 18 2011. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.