2009 СЕ ОЧЕРТАВА KATO ГОДИНА НА МРАЧНАTA УМОРA ЗА ЕВРОПЕЙСКОТО РАЗШИРЯВАНЕ

Турция трябва почти да е доволна. В края на декември Европейския съюз се съгласи да отвори две нови преговорни глави в процеса на присъединяване на Турция към ЕС – свободно движение на капитали и информационно общество и медии. Чешкото председателство на съюза, което започна на 1 януари 2009,  се надява да отвори още глави през 6 месечното си председателстване.
И така от всички 35 глави, които трябва да затвори преди да се присъедини към ЕС, Турция към днешна дата е отворила 10, като се надява до юни да набъбнат до 12. Уоооо! С това темпо всички 35 ще бъдат отворени някъде към 2015 година. Освен, ако разбира се някои западноевропейски правителства нямат намерени въобще да допускат Турция в ЕС. Още повече, че 8 от отворените глави бяха замразени преди две години, заради несъгласието на Анкара да отвори пристанищата и летищата си за търговия с Кипър. Турското присъединяване  е  далеч от преговорна стабилност, но за сметка на това напредва изключително бавно в посока наникъде. Турция все повече и повече губи илюзиите си затова накъде отиват нещата.

Същото не може да се каже с такава увереност за Хърватия. Споровете със Словения, нейното бившо югославско другарче, довдоха до затваряне само на 3 глави и отваряне на 1 през декември. Словения де факто блокира по-нататашните преговори.
Това беше горчив урок за Хърватия, която искаше да затвори 5 глави, да отвори нови 10 и така бързо да завърши преговорите до декемрви 2009, за да се надявяа на приемане в Евросъюза през 2011 година. Вместо това, Хърватия днес е затворила само 7 от 35 преговорни теми, има 15 отворени и 13, които чакат своето начало. Приключването на разговорите в следващите 12 месеца изглежда все по-нереална задача.
Идва ред и на Сърбия. Докладът на прокурора от ООН за военните престъпления ясно показа, че  Сърбия да подобри  сътрудничеството си с Трибунала в Хага. Несъстоялият се арест на ген. Ратко Младич – лидерът на босненските сърби обвинен в геноцид, също може да изиграе своята роля. Докато той не стане факт холандското правителство няма да вдигне ветото си за асоцииране на Сърбия към ЕС.
Македония също зацикли над своя спор за името с Гърция. Колкото до Босна и Херцеговина ще е успех да остане единна държава, независимо дали ще се присъедини към Евросъюза. А когато Черна Гора официално предстви кандидатурата си пред декември 2008, из ЕС се замърмори, че това е малко преждевременно.
Някои хора отдават всички тези проблеми на т.нар. умора от разширяването наленала старите членки. Незная дали са прави. Но със сигурност може да се каже, че процесът на разширяване ще изпадне в дълбок зимен сън през 2009.
 

ПОСЛЕДНИТЕ 5:

ПРОФ. ВЕНЕЛИН ЦАЧЕВСКИ: БЪЛГАРИЯ Е НАИСТИНА СТАБИЛИЗИРАЩ ФАКТОР НА БАЛКАНИТЕ

СТАНЧО ТОТОВ: БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД Е ЕДНОВРЕМЕННО В РОЛЯТА НА ЯН ХУС И НА БАБАТА СЪС СЪЧКИТE

ВЛАДИМИР ШОПОВ: КРИЗАТА В ОТНОШЕНИЯТА С ЕС СТАВА ВСЕ ПО-ДЪЛБОКА

НОВА ИКОНОМИЧЕСКА ЗИМА ПРЕД БЪЛГАРИЯ

ЗА КАКВО Е ВОЙНАТА В АФГАНИСТАН?

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1872

Posted by on ян. 5 2009. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.