ЛОГИЧНИ И ХАОТИЧНИ ТЕЗИСИ ЗА БЪЛГАРСКАТА ЛЕВИЦА И БСП `2009

І. В българското ляво пространство и изобщо в партийния спектър БСП е уникална партия, която със своя електорат, структури, институции и традиции представлява национална ценност. Трудно е да се посочи друга партия с толкова дълга и богата история. БСП не е лидерска партия. С едно-две изключения всички други партии са лидерски. БСП е най-демократичната отвътре и децентрализирана политическа сила сред парламентарно представените и значимите партии, коалиции и движения.
 

ІІ. Всички останали политически сили с претенции да са “вляво” са пренебрежими към ден днешен. Изобщо в някакъв смисъл БСП е единствената политическа партия.

ІІІ. Вече десетилетия тази партия се представя като класическа консервативна сила. През последните 20 г., когато БСП не е на власт или не е пряко управляваща, тя успешно се придвижва от консерватизма и статута на партия-държава и партия-власт към лявото политическо пространство. Това важи и за времената на Лилов и Виденов, за Първанов, и дори за Станишев. Винаги, когато се докосне до държавната власт тя се връща към предишните стереотипи.

ІV. Сега, когато пред социалистите се очертава много дълъг период на пребиваване извън властта. Новият политически цикъл, в който навлиза България през 2009 г. отнема на БСП шанса да се самопреживява като монополен национален политически субект. Социалистическата партия вече не може да бъде националния политически манипулатор. Нейният стремеж трябва да бъде достигането на статута на една модерна европеидна лява партия. Така те ще гарантират собственото си политическо бъдеще и ще могат да бъдат полезни за България.

V. Необходимата радикална промяна в БСП трябва да започне от идеологическия й фундамент. Преди всичко е редно да се определи по един категоричен начин отношението на тази партия към формата на капитализма, в който живеем. На пръв поглед нейният елит изглежда удовлетворен. Но важи ли това за партийните низини? От отношението към реалното състояние на българското общество зависи и социалния проект на БСП. Не съществуват леви политически сили, които да не притежават свой ясен социален проект, както няма и политики и политически субекти, които да нямат визии за перспективите и бъдещето на обществото и политическата система, в която функционират. Следват ценностите и задачите на политическата сила, операционализирани в програми, платформи, планове за управление.

VІ. Крайно време е да се преосмисли разбирането за “ляво”. Абсурдно, лековато и несериозно е тази промяна да се резюмира до личността на лидера.

VІІ. Основната разделителна линия между “ляво” и “дясно” не е между “труд” и “капитал”. Това разбиране преобладава в края на ХІХ и първата половина на ХХ в. От поне четири века “лявото” е символ и знак на стремежа към Свобода, иновации и креативен интелект, а “дясното” се придържа към нормата и реда, към традицията и ординерните форми на мислене и обществено съзнание. Ако търси бъдеще БСП може да избере само “лявото”.

VІІІ. Свободата, обновлението и творческият интелект трябва да доминират като същностни ценности за “левите” пред поизпразнената от съдържание и изкривена реторика за защита на наемния труд.

ІХ. Когато става дума за Труда – крайно време е да се изостави стереотипа за неговото разбиране като предимно физически или индустриален. Това схващане е примитивно, далечно дори от автентичния марксизъм и само с горчивина и от дистанцията на времето, с комични усещания ни припомня ареста на големия съветски дисидент и поет Йосиф Бродски.

Х. Добре е да се защитава труда в цялото му богатство, но нека помним поне две неща:
1. Ценностите на партийното семейство, към което принадлежи БСП, са “Свобода, Справедливост и Солидарност”. Социалната защита на труда не е ценност сама по себе си, както и труда изобщо. И нещо повече:
2. Социалните политики в тяхната цялост и богатство не са нито патент, нито монопол на “лявото”. Ако някой си въобразява това, то той не знае нищо нито за Бисмарк, нито за Де Гол …

ХІ. Левите партии не са и не могат да бъдат втория (шефския) етаж на синдикати и професионални организации. 1-ви май е профсъюзен празник и е неприлично да се узурпира от политически партии, и в частност от БСП. Затова един техен лидер изглеждаше глуповато, когато говореше срещу и за “чорбаджии”.

ХІІ. Някак красиво е, че имотни и богати хора са симпатизанти, идейно съпричастни и даже високо в йерархията на БСП, но в пълно противоречие с принципа на Справедливостта е толерирането на техните интереси в ущърб, вреда на която и да е друга социална група или общност. Това е недопустимо за една модерна и демократична политическа сила. Крайно време е изказаното от покойния Стефан Продев противоречие между “червени бабички” и “червени мобифони” да се снеме (в смисъла на Хегел). Алтернативата на това “снемане” ще доведе лявото до още по-дълбока криза.

ХІІІ. БСП ще трябва да проумее, че не може да претендира да е партия на пенсионерите. Не бива и да й се приписва подобно качество. Това е невярно! Изобщо социалните политики не са “леви”. Социалната политика е притъпяване на социалните инстинкти на огромни обществени слоеве и понякога води до dementia senile (сенилна деменция – старческо оглупяване).
   
ХІV. Поне през последните 30-тина години БСП и предшественицата й не са подпомагали Солидарността в българското общество. Иде време социалистите да се справят и с това предизвикателство. Солидарността се проявява и чрез държавата, и чрез гражданското общество, чрез семействата и приятелските общности. Тя е присъща и на модерните “вдясно”.

ХV. Когато БСП е на власт или се съприкосновява с властта и държавата ще се наложи да подпомага организираността на българското общество, защото досега по-често е увеличавала хаоса, а хората нямат такива очаквания именно към социалистите.
   
ХVІ. Като изключим Началото: времената на Благоев и Сакъзов, а също и скриваната книга на Васил Коларов “Престъпленията на Руския царизъм”, всички останали лидери на левицата шумно са се афиширали като русофили. Нещо повече: БСП продължава да се изживява като нещо подобно на реле, медиатор, монополен холдер на българо–руските отношения. Това отдавна е невярно! И нещо още повече: БСП няма и не може да има свой модел в съвременна Русия!

ХVІІ. Никакви русофилски фойерверки не ще спасят българската левица.

ХVІІІ. Единственият модел за БСП са братските й партии в Европа. Въпреки кризата на “лявото” в европейския контекст БСП ще трябва да се вписва именно в него и да подражава и доближава до европейските си събратя. Модели за БСП няма нито в САЩ, нито в Южна Америка, нито в Китай, Индия или Индокитай, колкото и екзотично симпатични да са някому.
   
ХІХ. БСП ще трябва да си припомни и възгледите на Хербърт Маркузе. Наистина светът може да бъде променен само от младите и от носителите на висок интелект и морал. И тогава:
1. Има ли шанс младите хора на България да припознаят БСП като носител на собствените си свободи, бъдеще и просперитет?
2. Изпитвам най-искрен пиетет към Валери Нисим Петров. Докога той ще е младият, голям, значим интелектуалец, свързан с БСП? Или може би ще ми посочат приятеля проф. Андрей Пантев, който обаче деликатно се дистанцира от партията, както много други.
3. Може ли парламентарната група на левицата в 41-вото ОНС да конкурира по качеството на състава си своя аналог от ВНС от 1990 г.?

ХХ. Винаги, когато БСП е проявявала нетолерантност е губила. От “циркаджиите” на Станишев до изборната кампания `2009 г. – ефектът на бумеранга за социалистите е видим. Дали ще намерят сили да се отърват от собствените си стереотипи от времето на ОФ и ще престанат да малтретират хора и структури, организации и политически сили, които са в съюз с тях, легитимират ги и им помагат.

ХХІ. Крайно време е българските леви да приемат християнските ценности, така както в Бад-Годесберг преди 50 г. в 1959 г. направиха германските социал-демократи. Това само би оздравило мисленето и действията на онези български социалисти, които изповядват атеизма. Тук са невалидни каквито и да било асоциации с десноценристката христиан-демокрация, тъй като христианската онтология или генеалогия остават извън сметките.

ХХІІ. След като изборите от 5 юли 2009 г. поставят началото на пренареждане на партийното пространство, БСП изпадна в своеобразна агония. Думата агония светът заема от древногръцки. Тя означава състояние на организма пред наближаващата смърт. В идеологическия език тя има смисъла на залез, неефикасно действие, прогресираща анихилация на политически режим, институция, субект. Смърта, обаче, колкото и желана да е от някои, не е неизбежна, макар агонията да е свързана със забавянето и отслабването на жизнените функции. Възстановяването понякога е възможно! Възможно е рестартирането! Възможно е създаването и общественото легитимиране на нов партиен субект.

    За финал, ще парафразираме един от най-великите социални мислители: досега левицата само е обяснявана и критикувана, хвалена и обругавана, а задачата е тя да бъде променена.

 
 

Текстът е лекция на  теоретична конференция,  проведена на 19 септември в Плевен на тема БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА – МИНАЛО, НАСТОЯЩЕ И ПЕРСПЕКТИВИ ЗА БЪДЕЩЕТО – "ПРЕХОДЪТ И ПЪРВИТЕ 10 ГОДИНИ В ЕС”


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ПРОФ. ГРИГОР ВЕЛЕВ: ЛИБЕРАЛ-ГЛОБАЛИЗМЪТ Е ВРЕМЕННО ТЕЧЕНИЕ, КОЕТО ЩЕ МИНЕ И ЩЕ ЗАМИНЕ

ТЕОРЕТИЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА ОРГАНИЗИРА ПАРТИЯ ОНБ

ГЕОРГИ БЛИЗНАШКИ: ДА ВЪЗТЪРЖЕСТВУВА ПРАВОТО, ЗА ДА ПРЕБЪДЕ СВЕТЪТ

ОЦЕНКА НА ПРЕХОДА В БЪЛГАРИЯ -Муравей РАДЕВ

ПРОФ ЦАЧЕВСКИ: КУЛМИНАЦИЯТА НА ИКОНОМИЧЕСКАТА КРИЗА В БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ В КРАЯ НА 2009 Г

ЛОША ПОЛИТИЧЕСКА КАРМА ТЕГНЕ НАД КАНДИДАТ КМЕТОВЕТЕ ФИНАНСИСТИ  

РАБОТНОТО ВРЕМЕ НЕ Е РАБОТА Калоян МЕТОДИЕВ

ЧЕРВЕН КОНЕЦ НА РЪКАТА – ТРАДИЦИОННО ИЛИ МОДНО? Мария САШЕВА

ИМАТ ЛИ ГЕРБ ОБЕЦА НА УХОТО? Калоян МЕТОДИЕВ

АТАНАС РУСЕНОВ: ЗА УЕДРЯВАНЕТО НА ЗЕМЯТА В БЪЛГАРИЯ НЯМА АЛТЕРНАТИВА

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2588

Posted by on окт. 10 2009. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.