ПОРТФОЛИО СТРАТЕГИЯ 2009

Предлагаме на вашето внимание анализа и съветите на финансовия анализатор Светлин ШАМЛИ за измеренията, рисковете, но и новите възможности, които отваря световната финансова криза.

 
Стара приказка разказва как могъщ, древен владетел събрал мъдреци от всички краища на своето обширно царство и им поставил задача: да напишат едно изречение, което да остане валидно вовеки веков, за винаги! Събрали се мъдреците, мъдрували и дали своят отговор: И ТОВА ЩЕ ПРЕМИНЕ.

Без да навлизам във философски расъждения за преходността на хорските дни и деяния, ще отнеса сентенцията на мъдреците относно инвеститорската стратегията за 2009. Мисля че вече няма такива, които още да твърдят, че световната финансова криза ще пропусне, която и да е страна или бизнес. Всеки един участник на световните пазари, борси, било за акции, облигации, валути, суровини и дори кеш депозити, би предпочел да загърби 2008 и повече никога да не се сеща за нея. Загуби, растяща безработица, фалити и т.н. и т.н. са на дневен ред през 2009. Буреносно-мрачната картина е на първа страница във всеки вестник.

А какво убягва от новините по първите страници?

Това е факта, че в последните 6 – 7 годнини 2/3 от населението на тази планета (Китай, Индия, Русия и Източна Европа) се хвърли с всички сили във вихъра на капитализма. С помоща на все по-евтини и все по-бързи комуникационни връзки, милиарди хора, които до скоро бяха зад Желязната завеса, сега с лаптоп в ръка ежедневно създават нови бизнеси, индустрии и продукти. И както други революции в историята на човечеството, в които се подобряват процеси или технологии, така и тази вълна от градивна енергия може да бъде забавена за година, две,  но не може да бъде спряна!

Та отново се връщам към съвета на мъдреците: и тази криза ще премине. Кога, никой не знае със сигурност? Общочовешка тенденция е нашето мислене да експонира най-скорошните събития до безкрайното бъдеще. Вече е късно да се предпазим от падащите цени на имотите, но нека не се стряскаме от кризата, а  да се възползваме от същите тези ниски цени и да се подготвим за бъдещето. Ето моите лични насоки за следващите 18 месеца:

1.    Сега не време за спестяване. Парите в банката ще носят 1,2 или 3% лихва, което в дългосрочен план ще се окаже по ниско от темпа на инфлацията и намали покупателната ни способност в бъдеще.
2.    Ползвайте всички нови спестявания или печалби за инвестиции: дали в покупка на акции, дали в покупка на бизнес.
3.    Използвайте спестявания или печалби за закупуване на имот – дали личен или такъв за под наем – възползвайте се от падащите цени.
4.    Възползвайте се от ниско лихвен заем, особенно ако темпа на инфлацията надвишава лихвата на заема.
5.    Бъдете неутрални към валутите долар или евро. Има множество негативи и за двете валути, но поради липса на алтернатива за нуждите от кеш 60/40 превес се препоръчва във валутата която ползваш ежедневно.
6.    Инвестирайте в суровини и техните производители. Цената на галон бензин е по ниска днес от цената на галон прясно мляко, поради фундаментални причини това отношение не може да се запази за дълго.
7.    Притежавайте злато (по малко от  8% от активите), като застрховка в случаи на крайно негативен развой на глобалната криза или хипер инфлация.
8.    Не инвестирайте в държавни облигации, тъй като техните цени в бъдеще ще падат обратно на растящите лихви.
9.    Инвестирайте в предмети на изкуството: техните цени са супер еластични в посока надолу по време на криза.

Горните насоки описват стратегия предназначена за изпълнение в период от време (cost averaging).  Дори и да нямате възможност да приложите насоките в реални деиствия, то поне те ще ви помогнат да си изградите рамка за мислене по времето на криза, но с поглед в бъдещето.

Светлин Шамли

11 януари 2009, Флорида

http://www.visionfinance.eu/

 
 


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

ОТ ЛУМПЕНА ДО ГРАЖДАНИНА

2009 СЕ ОЧЕРТАВА KATO ГОДИНА НА МРАЧНАTA УМОРA ЗА ЕВРОПЕЙСКОТО РАЗШИРЯВАНЕ

ПРОФ. ВЕНЕЛИН ЦАЧЕВСКИ: БЪЛГАРИЯ Е НАИСТИНА СТАБИЛИЗИРАЩ ФАКТОР НА БАЛКАНИТЕ

СТАНЧО ТОТОВ: БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД Е ЕДНОВРЕМЕННО В РОЛЯТА НА ЯН ХУС И НА БАБАТА СЪС СЪЧКИТE

ВЛАДИМИР ШОПОВ: КРИЗАТА В ОТНОШЕНИЯТА С ЕС СТАВА ВСЕ ПО-ДЪЛБОКА

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1904

Posted by on ян. 12 2009. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.