БОРИСЛАВ АНГЕЛОВ: 2008 ЩЕ Е ГОДИНАТА НА ИСТИНАТА ЗА ПРАВИТЕЛСТВОТО

ОЦЕНКАТА ЗА ЕДНО УПРАВЛЕНИЕ ВЪЗРАСТНИТЕ ГО ОПРЕДЕЛЯТ ПО ТОВА, КОЕТО ИМ Е ОТНЕТО, А МЛАДИТЕ ПО ТОВА, КОЕТО ИМ Е ДАДЕНО

Борислав Ангелов е роден на 24 октомври 1975 г. в Кюстендил. Завършва природо-математическата гимназия в родния си град. През 2001 г. се дипломира като магистър по политология в СУ”Св. Климент Охридски” със специализация „Външна политика и национална сигурност”, през 2003 г. завършва второ висше „Публична администрация”, отново в СУ. В момента е докторант по политология в същия университет. Темата на неговата дисертация е „Предизборните и управленски парламентарни коалиции в България (1997-2005)”.

Интервю на obshtestvo.net

 

Как виждате 2008 за правителството?


За правителството това ще бъде годината на истината. Или ще успуее да отговори на справедливите искания за по-големи възнаграждения и да провежда политика на социална чуствителност или ще слезе от сцената на властта. Положението е такова, каквото си го направиш и тройната коалиция няма смисъл да се сърди на този или на онзи. Крайно време е правителството да започне да провежда вместо политика на социална безотговорност на социална отговорност. Оценката за едно управление възрастните го определят по това, което им е отнето, а младите по това, което им е дадено.


Очертава ли се сериозна криза в правителствотосвързана с управлението?


БСП е в перманентна криза, резлутатът от местните избора е поредното доказателство.

Тя е изтощена, има липсва на слушаемост вътре в самата партия, няма кадрова политика, много от нейните лица са износени от властта, върви след събитията. При неуспешен и непълен мандат кризата може да се катализира в по-остри и разделителни процеси. Още повече, че тогава БСП ще придобие образа на провалила се за трети път в управлението след 1990 г. БСП се нуждае от спешни и радикални мерки, от обновление, от нови лица в първите редици, със свежи идеи, от нова програма и устав. Трябва да спре имитацията на промени и обновление. И каква по-добра възможност това да започне да се случва през тази година, когато трябва да се проведе редовен конгрес на партията. Нещата трябва да започнат да се случват, ако искат да я има БСП като първостепенна политическа сила.


За разлика от десните партии за БСП казват, че когато е на власт се цепи, а когато е в опозиция се сплотява. Доколко е вярно това?


Не е вярно. Това е един изкуствено създаван мит. БСП не се е цепила до този момент, но това не значи, че няма да се разцепи. Отделни личности са напускали партията, но в последствие се връщат при нея по една или друга форма на сътрудничество. Единодействието и единомислието е запазена мярка на десницата, а не на левицата. За нея е характерен диалогът, споровете и дискусиите. Да си ляв, това означава да си различен. Когато говорим за БСП не трябва да се забравя, че тя никога не е толкова силна, колкото изглежда и никога толкова слаба, колкото се предполага.


Не можем да не ви попитаме и за ГЕРБ. Как ги виждате – популизъм, народнячество, нов десен проект


ГЕРБ е рожба на десния преход у нас. На социално-икономическите резултати от него. На кризата в която се намира партийната ни система. На липсата на развито гражданско общество. ГЕРБ са всеядни, настаниха се в дясно-центристкото пространство, където изсмукват всичко каквото могат, но същевременно с това взимат избиратели и от ляво. В него виждат спасението си мнозина от лицата в десния спектър на политическата сцена, но именно те може да окажат лоша услуга на Бойко Борисов.


В последните години като чели се сакрализира фигурата на Георги Първанов. Много хора и отдясно го подкрепиха за втори мандат. Според вас това авторитет ли е или авторитаризъм?


Георги Първанов е ловък политик, умее да се възползва от ситуацията по възможно най-добрия начин. Използва в максимална степен възможностите си като президент. Оказва влияние върху процесите в страната, но в никакъв случай не е авторитарен, колкото и да им се иска на някои да бъде такъв. Грешно е да се прави аналогия между него с когото и да е било навън, да не говорим с Путин, защото най-малкото България не е Русия.


Какви книги четете? Имате ли любим автор?

Имам любим футболен отбор, но нямам любим автор. Наред с политологическа литература още от ученик чета предимно политически и исторически очерци.


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

ПРИ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ ГЕРБ ЩЕ ИМА АБСОЛЮТНО МНОЗИНСТВО

БЛИЦ НА ОБЩЕСТВО.НЕТ: ДЯСНОТО ДНЕС И УТРЕ

ТВЪРДА ТОЛЕРАНТНОСТ

КОГА И КАК ЩЕ СЕ РОДИ АВТЕНТИЧНАТА БЪЛГАРСКА ДЕМОКРАЦИЯ?

КОСОВО ОКАЗВА ВЛИЯНИЕ И ВЪРХУ БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=752

Posted by on ян. 4 2008. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.