СПИСЪК НА ГЕНЕТИЧНО МОДИФИЦИРАНИ ХРАНИ В ТЪРГОВСКАТА МРЕЖА 2004-2009 г

През 2004 г. е създадена Национална лаборатория за контрол на генетично модифицирани храни към Столичната РИОКОЗ, която изследва храните в България за наличие на генетично модифицирани организми /ГМО/, съгласно изискванията на Закона за храните и Регламент 1829/2003 на ЕС. От лабораторията разпространиха списък на храните със съдържание на Генномодифицирани продукти.

ЕТО СПИСЪКА: 

 

2004
–         СОЕВ ГРАНУЛАТ. Пробата е постъпила за изследване от Столична РИОКОЗ, с резултат над 2,0% ГМО, от внос.
–         СОЕВ ИЗОЛАТ. Пробата е постъпила за изследване от Столична  РИОКОЗ, с резултат над 2,0% ГМО, от внос.
–         СОЕВ ПРОТЕИН „SUPRO EX 33”. Пробата е постъпила за изследване от Столична  РИОКОЗ, с резултат над 2,0% ГМО, от внос.
–         СОЕВ ПРОТЕИН „SUPRO 595”. Пробата е постъпила за изследване от Столична  РИОКОЗ, с резултат над 2,0% ГМО, от внос.
–         СОЕВ ТЕКСТУРАТ „SUPRO EX –Н”. Пробата е постъпила за изследване от Столична  РИОКОЗ, с резултат над 2,0% ГМО, от внос.
–         ТЕКСТУРИРАН СОЕВ ПРОДУКТ „Текстратеин”. Пробата е постъпила за изследване от Столична  РИОКОЗ, с резултат над 2,0% ГМО, внос от Холандия.
–         СОЕВ ГРАНУЛАТ „FHR- MAXTEN”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Пловдив, с резултат над 2,0% ГМО, от внос.
–         СОЕВ ИЗОЛАТ „ПРОФАМ 974”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Пловдив, с резултат над 2,0% ГМО, от внос.
–          СОЕВ ПРОТЕИНОВ КОНЦЕНТРАТ „DANPRO S- 650”. Пробата е постъпила за изследване от Столична  РИОКОЗ, с резултат над 2,0% ГМО, от внос.
–         СОЕВ ГРАНУЛАТ. Пробата е постъпила за изследване от  РИОКОЗ Благоевград, с резултат 1,02% ГМО, от внос.
–         СОЕВ ГРАНУЛАТ. Пробата е постъпила за изследване от  РИОКОЗ Благоевград, с резултат над 2,0% ГМО, от внос.
–         2 бр. СОЕВ ИЗОЛАТ „ИПСО МРД”. Пробите са постъпили за изследване от РИОКОЗ Благоевград, с резултат над 2,0% ГМО, от внос.
–         2 бр. БЯЛО СОЕВО БРАШНО. Пробите са постъпили за изследване от РИОКОЗ Бургас и Варна, с резултат над 2,0% ГМО, внос от САЩ.
–         СОЕВО БРАШНО. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Хасково, с резултат над 2,0% ГМО, от внос.
–         ВИТАБЕЛ- АНАЛОГ НА МЕСОТО. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Варна, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.
–         ЦАРЕВИЧЕН ТОСТЕРЕН ХЛЯБ „ЗЛАТНА ДОБРУДЖА”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Добрич, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.
–         КОРНФЛЕЙКС „ОЛИКОРН”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Бургас, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.

2005
–         СОЕВ ПРОТЕИНОВ ИЗОЛАТ „ПРОФАМ 974”. Пробата е постъпила за изследване от Столична РИОКОЗ, с резултат над 2,0% ГМО, внос от САЩ.
–         ТЕКСТУРИРАН СОЕВ ГРАНУЛАТ. Пробата е постъпила за изследване от Столична  РИОКОЗ, с резултат над 2,0% ГМО, внос от САЩ.
–         СОЕВ БЕЛТЪЧЕН КОНЦЕНТРАТ „АРКОН S”. Пробата е постъпила за изследване от Столична  РИОКОЗ, с резултат над 2,0% ГМО, внос от Холандия.
–         СОЕВ КОНЦЕНТРАТ „АРКОН S”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Пловдив, с резултат над 2,0% ГМО, внос от Холандия
–         2 бр. СОЕВ КОНЦЕНТРАТ „АРКОН S”. Пробите са постъпили за изследване от РИОКОЗ Русе, с резултат над 2,0% ГМО, внос от Холандия.
–         СОЕВ ГРАНУЛАТ „TVP 165- 840”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Русе, с резултат над 2,0% ГМО, внос от САЩ.
–         3 бр. СОЕВ ГРАНУЛАТ. Пробите са постъпили за изследване от РИОКОЗ Бургас, с резултат над 2,0% ГМО, внос от Бразилия.
–         КОРНФЛЕЙКС ЦАРЕВИЧЕН. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Пловдив, с резултат 1,33% ГМО, внос от Холандия.
–         ЦАРЕВИЧНО БРАШНО „МАКО” тип 800. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Ст.Загора, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.
–         ТЕЛЕШКИ КОЛБАС „КИКИ”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Хасково, с резултат 0,91% ГМО, българско производство.
–         КРЕНВИРШИ „КИКИ”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Хасково, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.
–         КЮФТЕТА НА СКАРА „ДИДО”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Хасково, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.
–         КЕБАПЧЕТА НА СКАРА „ДИДО”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Хасково, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.
–         ТРАЕН КОЛБАС „БУРГАС”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Пловдив, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.

2006
–         2 бр. СОЕВ ГРАНУЛАТ „TVP 165- 840”. Пробите са постъпили за изследване от  Столична РИОКОЗ, с резултат над 2,0% ГМО, внос от САЩ.
–         СОЕВ ГРАНУЛАТ. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Бургас, с резултат над 2,0% ГМО, внос от Бразилия.
–         СОЕВ КОНЦЕНТРАТ. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Русе, с резултат 1,73% ГМО, от внос.
–         ЦАРЕВИЧНО БРАШНО тип 800. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Пловдив, с резултат 1,09% ГМО, българско производство.

2007
–         СОЕВ ПРОТЕИН „CENTEX 4050”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Варна, с резултат 1,74% ГМО, внос от Бразилия.
–         СОЕВ ПРОТЕИН „CENTEX 4050”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Варна, с резултат 1,84% ГМО, внос от Бразилия.
–         СОЕВ ПРОТЕИН „CENTEX 4050”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Варна, с резултат над 2,0% ГМО, внос от Бразилия.
–         СОЕВ ГРАНУЛАТ. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Габрово, с резултат над 2,0% ГМО, внос от Аржентина.
–         СОЕВИ ГРАНУЛИ „ПРОВИТА”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Ст.Загора, с резултат над 2,0% ГМО, от внос.
–         СОЕВ ПРОТЕИНОВ ИЗОЛАТ. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ В.Търново, с резултат 1,83% ГМО, от внос.
–         2 бр. БЯЛО СОЕВО БРАШНО. Пробите са постъпили за изследване от РИОКОЗ Враца и Шумен, с резултат над 2,0% ГМО, внос от САЩ.
–         СОЕВО БРАШНО. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Пловдив, с резултат над 2,0% ГМО, внос от САЩ
–         ВАРЕНА НАДЕНИЦА „НАРОДНА”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Враца, с резултат 0,95% ГМО, българско производство.
–         КОЛБАС „КАМЧИЯ”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Сливен, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.
–         САЛАМ „НАРОДЕН ШПЕК”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Кюстендил, с резултат 1,17% ГМО, българско производство.
–         КОЛБАС „ХАМБУРСКИ”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Видин, с резултат 1,74% ГМО, българско производство.
–         2 бр.ЦАРЕВИЧЕН СНАКС. Пробите са постъпили за изследване от РИОКОЗ Хасково и Пловдив, с резултат над 2,0% ГМО, внос от Румъния.
–         ЦАРЕВИЧЕН ГРИС. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Пловдив, с резултат 0,99% ГМО, българско производство.
–         ЦАРЕВИЧЕН ХЛЯБ. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Ловеч, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.

2008
–         СОЕВ ГРАНУЛАТ. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Благоевград, с резултат над 2,0% ГМО, от внос.
–         СОЕВ ГРАНУЛАТ. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Пловдив, с резултат над 2,0% ГМО, от внос.
–         ВАФЛИ „ЛАЧИТА”. Пробата е постъпила за изследване от Столична РИОКОЗ, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.
–         6 бр. МИНИ ВАФЛИ „FAMILY”. Пробите са постъпили за изследване от РИОКОЗ Варна- 2бр., В.Търново, Русе, Бургас, Пловдив, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.
–         ХРУПКАВА ВАФЛА „КРЕДО”. Пробата е постъпила за изследване от Столична РИОКОЗ, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.
–         3 бр. ЛЕЦИТИН ТЕЧЕН. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ В.Търново, с резултат над 2,0% ГМО, от внос.
–         ТЕЛЕШКИ КОЛБАС. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Перник, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.
–         ТРАЕН ВАРЕНОПУШЕН САЛАМ „ДОБРИЧ”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Плевен, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.
–         ПРАЖКИ КРЕНВИРШИ. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Варна, с резултат над 1,28% ГМО, българско производство.
–         САЛАМ „ПЛОВДИВ”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Пловдив, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.
–         КАРЛОВСКИ ЛУКАНКОВИ ПРЪЧИЦИ. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ В.Търново, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.
–         ВАРЕНА НАДЕНИЦА. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Сливен, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.
 
2009
–         КРЕНВИРШИ. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Перник, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.
–         ШПЕК „НАРОДЕН”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Враца, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.
–         СУРОВИ КЕБАПЧЕТА. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Пазарджик, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.
–         КЕБАПЧЕ ОТ СВИНСКО МЕСО. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Сливен, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.
–         СУРОВА НАДЕНИЦА „ЕЛИТ”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Стара Загора, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.
–         СУХ ШПЕК- ТРАЕН ВАРЕНО ПУШЕН САЛАМ „ВИТАМЕС”. Пробата е предоставена за изследване от РИОКОЗ Търговище, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.
–         КОЛБАС „КАМЧИЯ”. Пробата е предоставена за изследване от РИОКОЗ Русе, с резултат 1,98% ГМО, българско производство.
–         3 бр.СОЕВ  ЛЕЦИТИН. Пробите са предоставени за изследване от РИОКОЗ Русе- 1бр. и Пловдив- 2 бр., с резултат над 2,0% ГМО, внос от Гърция.
–         СОЕВИ ГРАНУЛАТИ.Пробата е предоставена за изследване от РИОКОЗ Русе, с резултат над 2,0% ГМО, произход Сърбия.
–         СОЕВ ГРАНУЛАТ. Прабата е предоставена за изследване от РИОКОЗ Габрово, с резултат над 2,0% ГМО, произход Бразилия.
–         ВАФЛИ ОБИКНОВЕНИ С ЛЕК ЛИМОНОВ КРЕМ. Пробата  е предоставена за изследване от РИОКОЗ Бургас, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.
–         БЯЛО СОЕВО БРАШНО „IZZI”. Пробата е предоставена за изследване от РИОКОЗ Пловдив, с резултат над 2,0% ГМО, внос от Сърбия.
 
 

Изследваните проби и несъответстващите от тях са както следва по години:
 
За периода 2004-2009 г. само в една проба- СОЕВ ПРОТЕИН „CENTEX 4050”, предоставена от РИОКОЗ Варна и изследвана през 2007 г., внос от Бразилия, e установена неразрешена генетична модификация за ЕС. Министерство на здравеопазването в този случай на наличие на неразрешен генетичен материал  e приложило принципа за нулева допустимост и пробата е изтеглена от митницата. Страните-членки на ЕС са сигнализирани по системата за бързо реагиране.От всички изследвани проби само на две проби- царевично брашно и соев лецитин е посочено на етикета, че съдържат генетично модифицирани съставки.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2984

Posted by on мар. 1 2010. Filed under Айсберг. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.