ГОЛЯМАТА ПРОМЯНА 20 ГОДИНИ ПО-КЪСНО ИЛИ КАК ВСЯКА ИСТОРИЯ ИМА СВОЯ ПРЕДИСТОРИЯ

Тази година се навършват 20 години от Голямата промяна, по името на едноименната книга на Петко Симеонов. Краят на 1989 г. и създаването на СДС е преломен момент за България. Историята на това бурно и до голяма степен хаотично време е описана от Симеонов в интересно съчетание на документалистика, мемоаристика и разказани с откровение до болка – лични моменти. Изследването му е първото по рода си у нас и излиза за първи път през 1996 г. Може би затова се превръща в крайгълен камък за всички последващи изследвания за този период и до голяма степен задава тона им. Второто, допълнено издание, излезе през 2005 година.

Голямата промяна е ценна с това, че дава поглед иззад завесата на политиката. Това най-съкровено място, често наричано кухня, е показано от автора без свян и без излишни емоции – просто такова, каквото е било и времето. Именно улавянето на духът на времето е едно от големите достойнства на книгата. Първите стъпки на демокрацията и на нейните герои са разказани увлекателно, детайлно и безпощадно.
И като имаме предвид, че всичко тогава се учело в движение книгата може да послужи като своеобразен наръчник за всеки млад политик – от медийната политика, през работата с хора, изграждането на структури, писане на документи, отношения с чуждите фактори, поуки от направени грешки. Разбира се няма как който и да е автор да избяга напълно от своя субективизъм, но Петко Симеонов се е опитал да го направи елегантно, като на моменти не е щадил дори самият себе си.
Всеки, който иска да разбере днешната политика на България трябва да прочете определен набор от книги. Една от задължителните е „Голямата промяна”. Личности, събития, процеси – нищо не започва от днес, а има своя закономерен път във времето. Хората въвлечени в политическото, академичното, журналистическото не могат да си позволят лукса да не търсят истината за полагането на темелите на българската демокрация. Просто защото всяка история си има предистория.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2487

Posted by on сеп. 5 2009. Filed under Айсберг. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.