КАЗУСЪТ „РАДИО К2” НАБИРА СКОРОСТ

МЕЖДУНАРОДНАТА ФЕДЕРАЦИЯ НА ЖУРНАЛИСТИТЕ /IFJ/ ПРИЗОВАВА ЗА РАВНОПОСТАВЕНО ОТНОШЕНИЕ КЪМ РАДИО К2 В БЪЛГАРИЯ
 
 

Набиращият обществена популярност случай с опита за закриване на радио К2 излезе и на европейска сцена. Международната федерация на Журналистите /IFJ/ и Европейската група към Европейската Федерация на Журналистите /ЕFJ/ отправи призив към българския Върховен Административен съд за равнопоставено отношение към Радио К2.

„На Радио К2 трябва да бъде гарантирана възможността да съществува, съгласно законодателните разпоредби за осъществяване на емисии в национален ефир и ние се обръщаме към компетентните български институции и регулаторни органи да разрешат този въпрос по справедлив и прозрачен за обществото начин, гарантирайки независимостта на своето решение от политическа намеса" каза Генералният секретар на IFJ г-н Айдън Уайт.

На практика Радио К2 от 2006 г. активно отразяваше демократичните събития в обществения живот на България. През 2007 г. радиото подаде молба за официален лиценз. Съветът за електронни медии одобри неговата програмна схема, но Комисията за регулиране на съобщенията отказа да издаде лиценз. В момента Върховният Административен съд трябва да се произнесе по въпроса за отнемане лицензиите на Радио К2.

Съюзът на журналистите в България „ПОДКРЕПА" и Съюзът на българските журналисти, които са членове на IFJ и ЕFJ считат, че в отношението към Радио К2 биха могли да бъдат забелязани политически и икономически мотиви, породени от определен вид интереси и поради тази причина тези организации настояват за пълно и прозрачно отразяване на процеса при взимане на решението за получаване на лиценз.

„ Ние не виждаме някаква конкретна причина или необходимост за прекратяване дейността на Радио К2" допълва г-н Уайт. „Властите трябва да дадат ясно обяснение за мотивите на своето решение относно лицензирането на радиопредаванията".
 
И чрез ефира на телевизия СКАТ и Канал 3  директорът на радиото, известният журналист Илиана Беновска се обърна към обществеността.

Уважаеми госпожи и господа, управляващи България! А, сега си представете, че всичко,което се случва с Радио К2 , се случва с Вас.

Че, сте направили опит да създадете една неподкупна, работеща по закон правораздавателна система, че сте вложили всичко от себе си България да стане , най-сетне , демократична държава. И, с лъжа, със сила, погазвайки всички закони, някой ви отнема мечтата , отнема ви смисъла на живота, обезмисля възпитанието, което сте дали на децата си…

Какво ще направите?

 
 
Още по темата: 

КАЗВАМ СЕ БЕНОВСКА, ИЛИАНА. ПОЛИТИЧЕСКИ ЖУРНАЛИСТ СЪМ. ЩЕ ВИ РАЗКАЖА ЕДНА ИСТОРИЯ…

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2863

Posted by on ян. 17 2010. Filed under Айсберг. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.