ИЛИЯНА ЙОТОВА: ДО 2 г. СЪСЕДИТЕ В ЕДИН БЛОК ЩЕ МОГАТ ДА ПОЛУЧАВАТ ТОК ОТ РАЗЛИЧНИ ДРУЖЕСТВА

Съобразно директива на ЕС, България трябва да приеме закон за социална защита на населението, според който бедните трябва да получават газ и ток, и доставките им не може да се прекъсват, заяви евродепутатката социалистка
 

Тази седмица Европейският парламент ще гласува на второ четене две директиви – за мобилността на пациентите и енергиен пакет с мерки, осигуряващи сигурността на потребителите на газ и ток. Това съобщи в Брюксел евродепутатът Илияна  Йотова. Представители на наши медиите бяха в евростолицата два дни по покана на евродепутата Илияна Йотова от групата на ПЕС. Приоритетите на българката са защита на потребителя в областта на енергетиката.
Второто четене е последно в ЕП, след като се приеме директивата,  до две години всяка страна членка на ЕС трябва да включи текста в своето законодателство. Йотова обясни, че тогава всеки българин може да подаде молба до електроразпределителното дружество, което го обслужва, да се откаже от услугите му и да премине към друго дружество. Така според директивата, в срок от три седмици всеки ще може да премине от Е.ОН например към ЧЕЗ или към чужд оператор. Прехвърлянето ще става за три седмици, техническата обезпеченост и разходите са за сметка на електроразпределителните дружества, категорична беше Йотова. Всеки един абонат ще може да решава сам за себе си и да не се съобразява с хората от блока, в който живее. При отказ на обслужващото дружество да приеме или пусне абоната, всеки ще може да го съди и като потребител, и по линия на дискриминацията. България трябва да приеме и закон за социална защита на населението, според който всички социални слоеве трябва да получават газ и ток и доставките им за социално слабите не могат да се прекъсват. Тази точка влиза по предложение на Илияна Йотова.
 Енергийната директива дава възможност големите небитови потребители да могат да избират и доставчиците си на газ, както и да сключват договори с няколко доставчици едновременно. Държавите трябва да гарантират прилагането на интелигентни измервателни системи, които от своя страна да подпомагат активното участие на потребителите на пазара на доставката на газ, обясни още Йотова. При всяка смяна на доставчика на газ или ток, потребителят ще трябва да получи изравнителна сметка не по-късно от шест седмици след смяна на доставчика. По искане на социалистите ще бъдат създадени европейски и национални омбудсмани за енергетиката. Йотова беше категорична, че ЕС дава надеждна зелена светлина на атомната енергетика. Коренната промяна на гледната точка на ЕС и ЕП стана след газовата криза и след като ЕС се убеди, че алтернативните източници на ток от вятър и вода на практика осигуряват минимални количества електроенергия. Жан Ферхайден, политически съветник към секретариата на ПЕС каза на среща с журналисти, че ЕС гледа с добро око на бъдещата атомна централа в Албания, въпреки че не е страна от ЕС. Той и Йотова казаха още, че България все още не е загубила шансовете си за компенсации за затворените блокове на АЕЦ Козлодуй. Двамата социалисти гледат оптимистично на строежа на АЕЦ Белене и вярват, че страната ни има шансове да стане енергиен център на Балканите. Франция и Румъния работеха много успешно срещу ядрената енергетика на България, Франция гледаше и продължава да гледа на Румъния като на нейна сателитна държава, но след енергийната криза, причинена от Украйна и Русия, ЕС промени отношението си към нашата ядрена енергетика, категорична беше Йотова. Според нея проектът “Набуко” окончателно е забуксувал заради инвестиционната криза  и засега няма  бъдеще.
 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ДОБРОВОЛНАТА СТЕРИЛИЗАЦИЯ НА МЪЖЕ ПРОЦЪФТЯВА В КРИЗАТА

ПРИЗРАК БРОДИ ИЗ ЕВРОПА

ПОВЕЧЕ ЕЛЕКТРОМОБИЛИ В ШВЕЙЦАРИЯ ДО 2010 ГОДИНА

ГОЛЯМОТО ЕЗЕРНО-МОРСКО ЧУДОВИЩЕ В ШВЕЦИЯ

ШВЕДСКИ ГРАД ОБМИСЛЯ ТОТАЛНА ЗАБРАНА НА КОЛИ В ЦЕНТЪРА

САЩ ВЕЧЕ СЪБИРАТ ДНК ОТ АРЕСТУВАНИ EМИГРАНТИ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2214

Posted by on апр. 22 2009. Filed under Утре. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.