НА 18 НОЕМВРИ ОТБЕЛЯЗВАМЕ 21-ТА ГОДИШНИНА НА МИРНАТА РЕВОЛЮЦИЯ В БЪЛГАРИЯ ОТ 1989 Г.

През втората половина на 80-те години на миналия век устоите на комунистическата идеология, задължителна в Източна Европа, бяха вече сериозно разклатени, подпомогнати и от Горбачовата „перестройка” от 1985 г.

Общият план за отстъпление от социализма при оставане във властта

Социалната мимикрия на българските комунисти обаче стана факт едва на 10 ноември 1989 г., когато на следващия ден след, това е важно, именно СЛЕД рухването на Берлинската стена на 9 ноември 1989 г. генералният секретар на Българската комунистическа партия и председател на Държавния съвет на Народна република България Тодор Живков на специален пленум беше заменен с Петър Младенов, друг функционер на Българската комунистическа партия.

На 3 ноември 1989 г.  в София се състоя първото демократично шествие на „Екогласност”, на 18 ноември – първият демократичен митинг на Независимите дружества и клубове, на 14 декември 1989 г. – първата жива верига около Народното събрание с искане за отпадане на чл. 1 от Конституцията на Народна република България, който определя ръководната роля на Българската комунистическа партия във всички сфери на обществения живот у нас. 

Започна разпадът на социализма у нас и в Източна Европа, залята от протести почти през цялата 1989 г. Едва тогава българските комунисти надянаха демократична премяна и заявиха, че Промяната са започнали именно те, комунистите, с пленума си на 10 ноември 1989 г. Това не е вярно. Република България трябва да се обедини около една от трите, посочени от мене дати и да отбелязва за начало на периода на Промяната вероятно 18 ноември 1989 г., деня на първия демократичен митинг в София, организиран от Независимите дружества и клубове. Съюзът на демократичните сили беше създаден на 7 декември 1989 г. Но, този период още не е изследван. Темата е забранена за учените от Българската академия на науките, където засега са съсредоточени научните изследвания, репресията засяга именно обществените науки.

Същото упражнение със смяна на един комунистически функционер с друг са направили и германските комунисти в бившата Германска демократична република, наричана в Западна Европа – Окупираната съветска зона. На 18 октомври 1989 г. Ерих Хонекер е бил заменен с Егон Кренц и „с голямо мнозинство” Кренц  е бил избран за председател на Държавния съвет в ГДР – http://www.youtube.com/watch?v=HGthfFvvrBA. Ритуалът включва и поднасяне на цветя от ентусиазирана девойка,  а по време на интервюто с журналистка Егон Кренц, както звучи от документалното видео в youtube.com,  говори за „работа, работа и пак работа, която трябва да носи и удоволствие и да служи на всички хора”. Ясно е, че става дума за общ план на отстъпление на социализма и същевременно за оставането му в управлението на вече бившите социалистически страни.

Лозунгите на Мирната революция

1989 г. е година на мирни протести с една единствена цел – отдалечаване на обществата в Източна Европа от социалистически модел и Съветския съюз. Мирните протести имат ярка антикомунистическа насоченост. Срещат се и хибридни модели за модернизация на социализма, което можете да проследите и в лозунгите, които ще цитирам по-долу. Обществото е в междинно състояние на стремеж към освобождаване от догмите на социализма и едно доста сериозно незнание за пътищата за излизане от кризата и най-вече – за по-нататъшните стъпки на демократизация на бившите социалистически страни, включително и България. Това е началото на демократичния процес, означаван в научната литература с няколко термина – Промяна, период на /демократични/ промени,  Мирна революция и т.н. Утвърден е главно терминът Промяна, поне в немскоезичната, а и в българската научна литература, като асоциациите са към перестройката/ преустройството/ промяната на социализма от Горбачов и песента на Скорпиънс Wind of Change, която доби особена популярност през 90-те години, когато демократичните процеси в Източна Европа набраха сили и скорост. Означаваният с думата Преход период започна по-късно, на 10.12.1999 г., когато на Срещата на върха в Брюксел името на България беше споменато сред имената на държавите, получили покана за започване на преговори за пълноправно членство в Европейския съюз.

Да си спомним това време. Цитирам лозунги от първия демократичен митинг в София, организиран от Независимите дружества и клубове на 18 ноември 1989 г. на площада, който по-късно ще бъде наречен „Св.Ал.Невски”. Именно лозунгите дават представа за смесените и все още неясни насоки на политическата промяна в България, но очертават стремежа и надеждите на българите:

•    Радиото и телевизията – независими;
•    Години наред БКП – авангард на тоталитаризма в България;
•    Внимание! Правителство, което потиска правата на неговите граждани, сече клона, на който стои! Независимо дружество за защита на правата на човека в България. Седалище гр. Септември, дом Иван Минев, „Загоре” 16;
•    Властта в чисти ръце. Без резеденции и ловни резервати;
•    Никога вече сталинизъм и живковизъм. Под съд узурпатора;
•    „Свети” Тодор Кръстител [на фона на червени капки кръв] ;
•    Тодор І – 33 от 45 + 1562 печеливши + 2 000 000 бедни = 8 000 000 равноправни длъжници;
•    10 ноември – национален празник;
•    10 ноември – ден на правата. Върнете ни имената;
•    Помогнете, настинах от Априлския вятър [визира се Априлският пленум на ЦК на БКП от 1956 г.];
•    Искаме многопартийна политика;
•    Гласност! Свобода, демокрация, плурализъм;
•    Труд, гласност, демокрация, социализъм;
•    Живкова преструвка – не. Демокрация, гласност, перестройка – да!

Това е малка част от лозунгите, написани от самите граждани, участници или присъствали на митинга. Моят любим лозунг от този първи демократичен митинг в България беше на студент от Софийския университет – Само по законодателен път!


ПОСЛЕДНИ
СТАТИИ:
 

ЗАПЛАХИТЕ ОТ ТЕРОРИЗЪМ ЗА ПЪРВИ ПЪТ НЕ СА ОТ САМИТЕ ТЕРОРИСТИ

А УТРЕШНИТЕ ДЕЦА НА БЪЛГАРИЯ?

ГЕОРГИ ХРИСТОЗОВ: ЗА 45 Г. НАРОДНА ВЛАСТ ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ СА ЗАВЪРШИЛИ 900 000 ДУШИ, AНЯМАМЕ НОБЕЛОВ ЛАУРЕАТ

КОСТАДИН ЧАКЪРОВ: МИХАИЛ ГОРБАЧОВ Е ПОЛИТИЧЕСКИ НЕГОДНИК И МЕЖДУНАРОДЕН МОШЕНИК

ТРЯБВА ЛИ ДА ИМА ПРЕДМЕТ РЕЛИГИЯ В УЧИЛИЩЕ? -Йордан ТОДОРОВ

МИТЪТ ЗА СОЦИАЛИЗМА – ДВАДЕСЕТ ГОДИНИ ПО-КЪСНОПравда СПАСОВА
  

ДИПЛОМАТИЧЕСКАТА БИТКА ЗА КОСОВО Е КЪМ СВОЯ КРАЙ -проф. В. ЦАЧЕВСКИ

МЯСТОТО НА МОЛДОВА В НОВАТА РУМЪНСКА ГЕОПОЛИТИЧЕСКА СТРАТЕГИЯ – Петър КИРИЛОВ

БЪЛГАРСКИЯТ ПРЕХОД: ГЕНЕРАЦИОНЕН ДИСКУРС Калоян
МЕТОДИЕВ

ОНБ ПРИТЕСНЕНИ ОТ ПРЕДЛАГАНИТЕ ПРОМЕНИ В ИЗБОРНОТО
ЗАКОНОДАТЕЛСТВО

МЛАДЕЖТА В НАВЕЧЕРИЕТО НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ – Калоян
МЕТОДИЕВ

ВСИЧКО, КОЕТО СЕ СЛУЧВА В ДЪРЖАВАТА РЕФЛЕКТИРА ВЪРХУ
РОДИТЕЛИТЕ -КАЛОЯН МЕТОДИЕВ РОДИТЕЛ НА СЕДМИЦАТА В МАРТИ ОНЛАЙН

НАКРАТКО ЗА БСП ИЛИ 20 ГОДИНИ СЛЕД НЕЙНОТО ПРЕИМЕНУВАНЕ

НАРЪЧНИК НА МЛАДИЯ РОДИТЕЛ

АНТИКРИЗИСНИ МЕРКИ В ШВЕЦИЯ

С ПОВИШАВАНЕ НА ДАНЪЦИ НЕ МОЖЕ ДА СЕ УВЕЛИЧИ ПОТРЕБЛЕНИЕТО – Йордан
ТОДОРОВ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3482

Posted by on ное. 18 2010. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.