АЙСБЕРГ 137 КРАТКИ НОВИНИ

МОЯ СТРАНА, МОЯ БЪЛГАРИЯ

„Преди 10 г. бях синдик в „Агробизнесбанк”. Откраднаха ми служебен автомобил и алармирах по съответния ред. След време дойде прокурор от ВКС, няма да му кажа името, и ми предложи да ми бъде върната колата срещу 8000 лева.” проф. Огнян Герджиков, бивш председател на Парламента пред в. „Труд”.

ЛОДКАТА СЕ КЛАТИ

 Банковата система у нас е стабилна и продължава да се развива с бързи темпове, но вече са "налице симптоми за бъдещи проблеми при част от вземанията" на трезорите. Това констатира в годишния си отчет за 2007 г. Фондът за гарантиране на влоговете в банките. Ръстът на лихвите по банковите кредити продължава и през юли тази година спрямо същия месец на миналата година средното увеличение на лихвите по потребителските, по жилищните и по другите кредити на домакинствата е съответно 1.79% до 11.15%, с 0.94% до 9.07% и с 0.69% до 12.61%. Това показват статистическите данни на БНБ.  Годишният процент на разходите по потребителските кредити е 12.26%, а по жилищните кредити – 9.91%, като нарастването спрямо 2007 г. е съответно с 1.42 и 1.22 процентни пункта. В официалният документ правителството предупреди за прегряване на сегмента кредити. Все повече банки изпитват затруднения и се усещат в ролята на агенции за недвижими имоти, заради лоши кредити. Триста пъти мери, един път кредит вземи.

 
СКРЪЦ, СКРЪЦ…

 

Пропуска се от медиите, че именно Съветниците на ГЕРБ в
коалиция с БСП, свалиха председателите на Общинските съвети в Малко Търново и в
Приморско, каза пред Фокус председателят на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов. Напреженията
между ГЕРБ и ВМРО не са само в Пловдив и Русе, добави той. Очевидно отношенията
достигат точката на кипене и скоро може да имаме развръзка, ако Борисов не се
уплаши от скандала и не потули нещата със серия от бързи обещания.

ПРАВИТЕЛСТВОТО „ТЪРСИ” ПОЛИТИЧЕСКИ САМОУБИЙЦИ

 

Възможността натрупаните в София 600 000 тона бали боклук да бъдат извозени в депа на територията на България се топи със скоростта на геометрична прогресия. След като Плугчиева и Чакъров разпратих писма на кметове из страната да приемат боклука на София последва очаквания резултат. Никой не е луд да иска да му стоварят тонове мръсотия в общината. Това си е чиста проба политическо самоубийство.  Пловдив, Карлово и околните общини официално отказаха на правителството.  Към тях се присъедини и Монтана. Очаква се към мнението на колегите си да се присъединят и останалите получили писма: Враца и Троян. Единственият, който отначало демонстрира готовност да съдейства при съгласие на общинския съвет, е кметът на Севлиево Йордан Стойков, но и той отказа категорично любезното предложение. 

 

БОНД, ДЖЕЙМС БОНД

Двама офицери от българската армия, чиито имена не се съобщават, бяха
осъдени на 15 месеца за шпионаж в Гърция, съобщи Франс прес.Мъжът и жената, на възраст съответно 36 и 35 години, бяха заловени в
понеделник, докато правеха снимки на гръцки военен обект в гръцкия
граничен град Орменио. Според разследващите, в техния апарат са
намерени снимки и на други обекти. Същата присъда като тях получи и
шофьорът им, български гражданин. Тримата обжалват присъдата и се
намират на свобода до решението на по-висшата инстанция. Двамата
обвиняеми твърдят, че са в Гърция в качеството си на туристи, а
снимките са направени за българско военно списание. /БГНЕС

ОФИЦИАЛНИЯТ КАНДИДАТ

Барак Обама беше официално избран за кандидат на Демократическата партия  президентските избори през ноември. Кандидатът за вицепрезидент на Обама стана Джо Байдънн. Сенаторът Байдън, който е изключително опитен вънщнополитическата сфера направи силно изказване. "Външната политика на Буш и Маккейн ни вкара в много дълбока дупка с много малко останали приятели, които да ни помогнат да се измъкнем от нея.", каза Байдън. Силно рамо получи чернокожия кандидат и от доскорошния си яростен опонент Хилари Клинтън, която наред със съпруга си Бил призова демократите към единство по пътя към спечелване на президентския пост. Кампанията на републиканеца Маккейн сякаш избледня и губи инерция. Изборите в САШ обаче остават непредвидими.

ПИСНАЛО ИМ Е

Италианската националистическа партия "Северна лига", която е част от италианската управляваща коалиция, наред с "Форца Италия" начело със Силвио Берлускони и  с десния "Национален алианс", се обяви срещу строежа на нов джамии в страната.

Председателят на парламентарната група на партията Роберто Кота ще представи проектозакона пред Сената следващата седмица. Документът предвижда всеки нов проект за строеж на джамия да получи не само одобрението на регионалните власти, но и на местните граждани, които ще могат да гласуват в специално свикан за случая референдум. Освен това бъдещите ислямски храмове не трябва да имат минарета или високоговорители, от които имамите по традиция свикват вярващите за молитва, а самите служби трябва да се провеждат на италиански, а не на арабски език.
Зад новия законопроект, засега застана единствено Съюзът на християндемократите и демократите от центъра. В момента в Италия мюсюлманите наброяват 1 млн. души, а регистрираните джамии са 258.

ЧУДО

Повече от 900 000 са хората с физически увреждания в България, има заболявания по, които страната ни е водеща в Европа. Данните изнесе председателят на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски.  Някои случайно карат мерцедеси последен модел, както е видно от стикерите им за инвалидност из сините зони на големите градове. Ако добавим и 2 млн. пенсионери и около 1 млн. блуждаещи неинтегрирани елементи, плюс около милион деца положението става страшно. Кой работи в тая държава и как оцелява е въпрос на който може да отговори само Айнщайн или Нострадамус?

КОЛТУРАТА Е…

 

“Определено ми е трудно да обясня на отседналите в Слънчев бряг немски туристи какво представляват непрекъснатите фойерверки, шумни зари и взривявания на пиратки, така характерни за увеселителните заведения в курорта. По всяко време, особено във вечерните часове, с цел привличане интереса на посетителите, пред заведенията в Слънчев бряг се гърми или се взривяват фойерверки. Това изумява немските туристи, свикнали на ред и съобразяване с личното пространство на околните. Още по-трудно е да се обяснят строително-ремонтните дейности, протичащи в курорта, както и огромния пътен трафик, обхващащ почти всички алеи в Слънчев бряг. За нацията, издигнала в култ реда и правилата, България все още е екзотична страна, където се преплитат Ориента и европейските нрави. Въпрос на време е покажем накъде се определяме”, казва Димитър Караненов – зам. председател на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите в България.

“Давам си сметка, че България е единствената източноевропейска страна, влязла в Топ 10 на предпочетените от немските туристи курорти за лятната им ваканция. Отговорността, която този избор ни прехвърля обаче е невероятно голяма. Силно се надявам, това да бъде отчетено от туристическия бранш, като бързите печалби от младежкия туризъм се загърбят и се наблегнат на развитието на фамилния туризъм. Точно това преориентиране ще върне стабилните позиции на българския хотелиер на световния пазар.”, добавя още Караненов.

 
 

ПОСЛЕДНИТЕ 5:

АЙСБЕРГ 136 КРАТКИ НОВИНИ

 

АЙСБЕРГ 134 КРАТКИ НОВИНИ

 

АЙСБЕРГ 133 КРАТКИ НОВИНИ

 

АЙСБЕРГ 132 КРАТКИ НОВИНИ

 

АЙСБЕРГ 131 КРАТКИ НОВИНИ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1393

Posted by on авг. 28 2008. Filed under Айсберг. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.