АЙСБЕРГ 129 КРАТКИ НОВИНИ

ГАДНА РАБОТА

Глоба от 1000 лв. наложи Комисията за защита от дискриминация (КЗД) на кмета на столичния район „Овча купел” Пламен Йорданов. Мотивите са, че той е осъществил тормоз по смисъла на Закона за защита от дискриминация. През 2006г. главният архитект на София Петър Диков предложи на терен до  „Овча купел” да бъдат настанени 150 цигански семейства. През ноември същата година Йорданов заяви пред „Дарик” радио: „Категорично съм против. Това ще създаде опасен конфликт между българи и роми. Такова селище е 10 пъти по-опасно до жилищни квартали от сметище. Хората в комплекса ще започнат да си продават на безценица жилищата, всички врати и мазета ще бъдат разбити и опоскани. Това ще бъде нашествие.”КЗД предписва на Йорданов и да се извини. Той обаче заяви, че ще обжалва. Гадна работа е политически коректното говорене и репресивния му орган Комисия по дискриминация. Криенето на мисли рано или късно ще събуди вулкан.  

РЕСТО ПАПРИКАШ

Връщане на ученическите кръжоци от съветско време предложил руският премиер Владимир Путин на последното заседание на правителството, съобщи в. „Комсомолская правда”. Путин предвижда и възстановяване на научно – техническите центрове за младежи. Също така ще се създадат и нови федерални университети. В момента има Южен и Северен, сега се работи по Далекоизточен. Премиерът обещал финансиране на 2500 проекта за науката и образованието. „Всичко ново е добре забравено старо”, напомнил мъдро той.

ПОЛИТИЧЕСКИ ЛУПИНГИ ВДЯСНО

СДС за нула време изхвърли Яне Янев от парламентарната група на ОДС. Предложението дошло от Пламен Юруков след заседание на НИС. Причината за крайната мярка за сведения, че Янев е пазарувал гласове на частичния вот в Казанлък и Сандански. Юруков призна, че на „Раковски” 134 не разполагат с доказателства, а само с лични впечатления и оплаквания от местните организации. Затова пък от НДСВ заявиха, че имат писмени доказателства срещу Янев и те вече са предадени на ДАНС. Тлъста жълта папка показа по телевизията царският депутат Олимпи Кътев. Янев още преди месец надушил накъде отиват нещата и се опитал да се пласира при Атака. Оттам му показали вратата. Тогава осиротелия депутатин Янев започнал сондажи за присъединяване към парламентарната група на ДСБ. Както сам обяви вече е говорил с член на групата на Костов. Командира нито потвърди, нито отрече твърденията за присъединяването. Факт, който може да стопи и малкото останала подкрепа за тъмносините.

КОРУПЦИЯ НА ВТОРА – КУТЕВ Е ПРАВ

Скандал около скандалната фирма“Паркинги и гаражи”, чиито по-предишен шеф беше брутално застрелян, се завъртя в в София. Социалиста Антон Кутев  обясни, че в София има над 10 000 паркоместа. Те отчитат, че имали 70% пълняемост, въпреки, че аз мога да се обзаложа с всеки софиянец, че няма как да ми намери празно място в синята зона. Но дори да слагаме, че има 12 000 места и 70% пълняемост, това означава, че те би трябвало да отчетат най-малко 20 000 000 лв. приходи в края на годината, а те са отчели всичко на всичко 11 000 000 лв. приходи за миналата година”, каза Кутев. “Както и да ги погледнем тази сметка излиза, ако ги сложим средно 12 000 места. Вие нали разбирате, че всеки един работен ден паркоместата работят по 10 часа. На тези 10 часа по един лев едно паркомясто би трябвало да реализира по 10 лв. на ден. Ако приемем, че то е 70% пълняемо, както го отчитат в разговорите си в балансовата комисия, означава, че ние имаме реализирани 7 лв. на ден от паркомясто. Всеки нормален човек може да изчисли, че съответно в месеца има 22 работни дни. Съответно 10 000 места по 7 лева на всяко място прави 70 000 лева дневно по 22 работни дни прави нещо от порядъка на 1,6 млн. – 1,8 млн. лева на месец, което съответно на година прави над 20 млн. лв.”  „Тук забележете, не слагаме и това, че паяците би трябвало да носят печалба, не слагаме, това, че глобите от скобите би трябвало да носят печалба, не слагаме служебния абонамент. Тук има един куп дейности, които са извън тази проста сметка. Както и да го погледнем, те би трябвало да реализират минимум 20 млн. годишен приход. А те за миналата година са реализирали 11 млн. лв., а за тази година са прогнозирали 13 млн. лв. приход. Само до тук в плана, който те правят се губят едни 7 млн., които очевидно се събират, но не се отчитат”, отбеляза още той. “До този момент те са отчели 11 млн. лв. приход, т.е. загубени са най-малко 9 милиона, които не са отчели, като приход. От отчетените приходи вече “Паркинги и гаражи” харчи си парите и остават 1,8 млн. лева печалба, от които само 1 млн. лева влизат в общината. Т.е. за ползите на обществото, те са изхарчили 10 млн. лв. за заплати, но те имат 300 души персонал по 600 лв. средна заплата, къде са изхарчили 10 млн. лв. за заплата?”, обясни Антон Кутев. По думите му има поне 2 проблема с “Паркинги и гаражи”. Първият е в това, че те не отчитат и не реализират приходите, които биха могли да реализират, поради лош мениджмънт. Вторият проблем е, че от 11 млн. лв., които те са реализирали като приход през годината, практически в Столична община влиза само 1 млн. лв. “Хубаво е всички софиянци да знаят, че от всичките тези пари, които те плащат за “Паркинги и гаражи”, в общината влизат само около 5%”, заяви Кутев. (по информация на фокус нюз).

ПОДВОДНИЦИ

Чехия също е участвала в програмата на ЦРУ за тайното прехвърляне на заподозрени в тероризъм без съдебно нареждане. Твърдението се съдържа в доклад на „Амнести интернешънъл”, цитиран от Чешката телеграфна агенция. Според данните на организацията през 2003г. в Прага е кацнал самолет на връщане от Афганистан, където ЦРУ е прехвърлило арестуван йеменец. Същите данни бяха изнесени наскоро и за другия верен съюзник на САЩ – Полша. Не е много демократично, ама нямало как.

НАБЛЮДАТЕЛ

Министърът на държавната администрация Ники Василев направи разбиващо изказване : „От всичките приказки в национален мащаб – как няма да се влиза в коалиции с една или друга партия, списъкът с общините, където ГЕРБ работи с БСП на местно ниво, е много голям”.

 

СПИН  

От началото на годината броят на новорегистрираните ХИВ-позитивни лица към 12 юни т.г. в България по данни на Министерство на здравеопазването е 55, съобщи пред Агенция "Фокус" Тонка Върлева, национален координатор на Програма "Превенция и контрол на ХИВ и СПИН". Всяка седмица в България се откриват по 2 лица, инфектирани със СПИН, алармира д-р Върлева. Прави впечатление, че 25 % от новорегистрираните са млади хора във възрастовата група от 18 до 24 години и това е една неблагоприятна тенденция от последните 3-4 години. Другата неблагоприятна тенденция е да се увеличават лицата от уязвимите групи. В контекста на днешния ден за превенция на наркомании е важно да се подчертае, че лицата, които употребяват интравенозни наркотици са една от най-рисковите групи за инфектиране със СПИН, хепатит В и хепатит С. Това е най-рисковата група – характерна предимно за страните от Източна Европа и Централна Азия, където 62 % от новорегистрираните ХИВ – позитивни лица са употребявали инжекционни наркотици. В България 26 лица от новооткритите 55 случая със СПИН тази година споделят, че са употребявали интравенозни наркотици. За сравнение през 2007 г. броят на ХИВ-позитивните лица, употребяващи интравенозни наркотици беше 45. София и Пловдив са градовете, в които има най-голям брой регистрирани ХИВ позитивни лица. 78 % от новорегистрираните ХИВ-позитивни лица тази година са открити в 19-те кабинета за анонимно и безплатно консултирани и изследване за ХИВ и СПИН. Пресилено е да говорим, че има епидемия от СПИН сред интравенозните наркомани, но тенденциите са тревожни, подчерта д-р Тонка Върлева.


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

АЙСБЕРГ 128 КРАТКИ НОВИНИ

АЙСБЕРГ 127 КРАТКИ НОВИНИ  

 

АЙСБЕРГ 126 КРАТКИ НОВИНИ

 

АЙСБЕРГ 125 КРАТКИ НОВИНИ  

АЙСБЕРГ 124 КРАТКИ НОВИНИ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1217

Posted by on юни 26 2008. Filed under Айсберг. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.