ГЕОРГИ МИРСКИ: СИРИЯ СЕ УПРАВЛЯВА ОТ ШИИТСКА СЕКТА, В КОЯТО ВЛИЗА 11% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО

„МЮСЮЛМАНСКИТЕ БРАТЯ” МОГАТ ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ ОТ БЕЗРЕДИЦИТЕ, ЗА ДА СВАЛЯТ РЕЖИМА НА БАШАР АСАД

Георги Мирски е главен научен сътрудник в Института за световна икономика и международни отношения към РАН. Роден е на 27 май 1926 г. в Москва. Участник във Втората световна война. Доктор на историческите науки. Професор в МГИМО. Автор на множество книги за страните от Третия свят.

 

Георги Илич, срещу общата декларация за Сирия на ООН се обявиха Русия, Китай и Ливан. От какви интереси се ръководи вяска от тези страни, в това число и Русия?
МВнР на Русия почти винаги е подържал съществуващия режим. Още от съветско време ние с подозрение се отнасяме към различните масови акции и бунтове. Русия поддържа суданския президент, който в Европа е обявен за персона нон грата. Към такава позиция руското правителство се придържа и по отношение на президента на Зимбабве Робърт Мугабе, който много други в света осъждат.
В това, че Русия поддържа и Сирия няма нищо удивително. Сирия е наш традиционен съюзник. Страната винаги е била политически близка със СССР. Ние имаме установена търговия с оръжие.  Що се касае до Ливан, то правителството на тази страна отдавна е станало изцяло просирийско. А в Китай както е известно на правата на човека не се отдава голямо значение.

Съгласен ли сте с изказването на представителя на Русия в ООН Александър Панкин, че протестите в Сирия не са заплаха за международния мир и сигурност, а  външна намеса може да стане реална заплаха за регионалната сигурност?

Ако така се разсъждава, то всеки тиран във всяка една страна, която не представлява никаква заплаха за външния свят има право да залива страната с кръв. Кадафи също изтребва само свои хора, обаче МВнР все пак се съгласи с първоначалните санкции, които предшестваха приетата резолюция за Либия от 17 март. Тогава също можеше да се зададе въпроса в кое се състои заплахата за мира.  Къде е тогава разликата със Сирия? Сирийското правителство също така, както Кадафи, убива собствените си граждани.

Още миналата седмица масовите протести в Сирия ги нарекоха „тунизийски вариант”, възможно ли е сега да говорим за „либийски” вариант?
Разликата в Либия се заключава в това, че в Либия бунтовниците имат оръжие. В Сирия народът засега е невъоръжен. Но ако някаква военна част премине на страната на протестиращите работата ще стигне до широкомащабно въстание и ще започне гражданска война.
Ако говорим за либийски сценарии, имайки предвид възможността за намеса на силите на НАТО, то в Сирия това е изключено. Такава резолюция, която обяви Съвет за сигурност няма да  се приеме, веднага, по отношение на Сирия, по няколко причини. Трябва да се разбере, че приемането на документа за Либия бе предшестван от решение на самата Лига на Арабските държави с одобрение за военна операция. Що се касае до Сирия, то такова развитие на събитията е малко вероятно. Освен това Западът е твърде много затънал в Либия, за да предприеме нещо по отношение на Сирия.

Възможно ли е в случай на  гражданска война разделяне на Сирия по религиозен принцип?

Безусловно. Страната се управлява от шиитска секта, в която влиза 11% от населението. При това мнозинството са сунити.

Повече от 200 членове на управляващата в Сирия партия БААС преминаха на страната на протестиращите. Какво като цяло представлява опозицията в Сирия?
Партия БААС наброява стотици хиляди души. Даже и ако хиляда човека преминат на страната на протестиращите, то това с нищо няма да повлияе и властта на управляващата партия ще се запази.
Що се касае до опозицията – това са  хора като тези, които излязоха на улиците в Египет, Тунис и Либия.  Това е съвременната младеж, интелигентна и образована. Но безработна. Това са хора, на които им е омръзнал този полицейски режим. Обаче те нямат никаква организация.
Има и друга опозиция, а именно на „Мюсюлманските братя”. Те могат да се възползват от тези безредици за да свалят режима на Башар Асад. Те нали са сунити, те са най-недоволни от всички от властта на представителите на шиитската секта. Те са най-голямата боева, дисциплинирана и даже фанатична част от тези хора, които предизвикаха настоящето правителство.

Колко са големи възможностите на Иран да влияе на обстановката вътре в Сирия? Може ли да се стигне до това, че Асад да призове за помощ чуждестранни военни части, например от Иран, за потушаване на бунта?
Едва ли. Иран има голямо влияние върху ръководството на страната и разбира се е заинтересовано в това Башар Асад да остане на власт.  Обаче те няма да пращат свои военни части в Сирия за потушаване на въстанието.

Какви са шансовете Башар Ашар да си отиде?
Това е възможно, ако армията се откаже да стреля по протестиращите, както това се случи в Египет. Ако армията продължи да стреля от упор в невъоръжените хора, то въстанието ще бъде потушено и Башар Асад  ще остане на власт. А Западът ще го преглътне, ограничавайки се със санкции.

Интервю пред в. Взгляд (28 април 2011 г.) в превод на политолога Борислав Ангелов. Заглавието е на редакцията.

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

РАЗМИШЛЕНИЯ ЗА СЪБИТИЯТА В СИРИЯ

ЙЕМЕН: ЗАПЛИТАНЕ НА КОНФРОНТАЦИЯТА

ХИСПАНИЗАЦИЯТА НА АМЕРИКА

КЛАУДИЯ КЕМФЕРТ: ДЕЛЪТ НА ВЪЗОБНОВЯЕМИТЕ ЕНЕРГИЙНИ ИЗТОЧНИЦИ СЕ УВЕЛИЧАВА

ИВАН ГЕНОВ: НАТРУПВА СЕ МАСОВ МЪЛЧАЛИВ СОЦИАЛЕН ГНЯВ, КОЙТО НЯМА КАК ДА НЕ ПРОГОВОРИ

ЕВРОПЕЙСКИ МИНИСТЪР ПРИЗОВА ЗА БЕЗПЛАТНА СТЕРИЛИЗАЦИЯ НА НАРКОМАНИ И АЛКОХОЛИЦИ

ЗА РОЛЯТА НА АРМИЯТА В АРАБСКИЯ СВЯТ

КРИЗАТА В КАЙРО Е ТЕСТ ЗА ОБАМА- проф. Андраник МИГРАНЯН  

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3859

Posted by on май 3 2011. Filed under Утре. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.