Агоп Каспарян : Румъния е като България преди 10 години.

–          Преди седмица се завърна от Румъния. Какво най-много те впечатли там?
–          Впечатленията ми от Букурещ са едновременно позитивни и негативни. Ще започна с положителните неща, които видях за кратко в столицата на Румъния. Изключително голям град, с много красиви сгради, повечето от които са строени към 19 – 20 в. Има и много зелени площи – гори, паркове, места, на които човек може да си почине и да прекара много време сам или със семейството. За жалост позитивните ми впечатления като че се изчерпват дотук.

–          Какво не ти хареса?
–          Когато слезеш на гарата в Букурещ усещаш, че си в една държава, която прилича на България, но в никакъв случай не е по-напред от нас. Първото нещо, което видях, излизайки от гарата, беше бунището им. На 800 метра е. Има и изключително много цигани. Направи ми впечатление и, че всеки се опитва да те излъже или ограби – като се започне от джебчиите, мине се през change бюрата, които лъжат в курса и се стигне до обикновените магазини, в които се опитват да те излъжат с по няколко нули заради деноминацията, която дойде доста късно при тях. Едва тази година.
–          Оправдани ли са според теб оценките, че Румъния е по-близо до европейските стандарти от България?
–          Категорично мога да кажа, че не са оправдани. Причината е, че европейските стандарти за Румъния според мен са занижени. Най-лесно това се вижда по пътищата им. Там видях много хубави пътища, но повече бяха черните, неасфалтирани пътища. С просто око се вижда и че долната и средната класа в Румъния е много по-бедна и по-различна от българската. С две думи там видях същите неща, които виждах в България преди 10 години. Ние успяхме да ги променим.
–          Кои са тези неща?
–          На прима виста ми изникват в главата контролът в магазините на стоките за срока на годност например. Там е често срещана ситуация да си купиш нещо, което е с изтекъл срок на годност. У нас обслужването в хотелите и магазините е малко по-качествено. Плажовете ни са по-чисти.
–          Какви хора са румънците?
–          Като цяло според мен са затворени и отдръпнати. И в някои случаи не показваха елементарна етика, култура или уважение към другите.
–          Какво е отношението им към България и българите?
– Отношение им към българите мисля, че е такова, каквото към всички други нации от Европа – резервирани и с негативна нагласа.Там наистина за три седмици не видях тази сърдечност и гостоприемство, която я имаме ние българите.
– На какво се дължи тази резервираност според теб?
– На това, че манталитетът на хората там е много по-различен от манталитета на другите балкански държави. Вероятно тази особеност на нрава им се дължи и на наистина огромното ромско население(5 милиона), което мисля, че с течение на годините е оказало голямо влияние върху бита и културата им.
– Говорихте ли с румънците, с които се видя, за влизането на двете държави в ЕС?. Усети ли в тях  злорадство затова, че Европа ги хвали, а нас ни порицава?
– Усетих по-скоро едно презрение към нас, с което искаха да покажат, че едва ли не те са по-добри от нас,но в същото време ми обясняваха как те ходят всяка година на българското черноморие да почиват или пък отскачат до Русе да си пазаруват различни стоки. И как все още пазаруват с купони в хипер-маркетите им.
– Как попадна в програмата летен университет?
– Имаше подбор на студенти, кандидатствах и ме избраха в групата от 15-те студенти, които заминахме. Идеята за летния университет с  заражда през 2005 г., когато обучението се провежда в Констанца, но с участието на студенти само от Австрия и Румъния.Тази година университетът се увеличи с още една държава, България, в лицето на УНСС.  Лекциите и този път бяха в Констанца. Това е най-голямото пристанище на Балканите, води се най-хубавият румънски курорт. Има една съществена разлика между нашето и тяхното море. Тя е, че нашето море е мръсно, а при тях е мръсно не само морето, но и плажовете.
– А австрийците, с които учехте, какви хора се оказаха?
– Изключително интелигентни, образовани, сърдечни и ведри хора. Много подготвени във всяко едно естество – идеално владеене на език, компютърна грамотност, дейностите, които развиваха там. По всичко си личеше, че имат огромна база.

Агоп Каспарян

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=447

Posted by on окт. 5 2006. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.23646 лв
 CHF =  1.68128 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18663 лв
100  RUB =  2.64111 лв
 USD =  1.67595 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.