ИТАЛИЯ СПЕЧЕЛИ 10 ГОДИШНА БИТКА ЗА РАЗПЯТИЯТА В КЛАСНИТЕ СТАИ

БЪЛГАРИЯ Е ЕДНА ОТ 10-ТЕ ЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ ПОДКРЕПИЛИ ХРИСТИЯНСКИТЕ СИМВОЛИ В УЧИЛИЩЕ

Острият съдебен спор дали да има разпятия в класните стаи в Италия стигна до разрешение. Страната бе обвинена в Европейския съд по човешките права в Страсбург, че кръстовете в класните стаи нарушават човеките права.  Жалбата на  италианското правителство срещу този текст най-накрая беше удовлетворена.  Съдът постанови, че трябва да се уважават националните решения по отношение на религията.

Италианският външен министър Франко Фратини описа процесът като „основна битка за свободата на вярата, за да не се налага християните да се крият по катакомбите”. Фратини обяви, че за пръв път в историята на Съда, основан от Съвета на Европа,  10 страни членки на Съвета, от общо 47, се намесват, в подкрепа на Италия.

10-те страни са: Армения, България, Кипър, Гърция, Литва, Малта, Монако, Румъния, Русия и Сан Марино. Прави впечатление, че 6 от тях са православни и също толкова членки на ЕС. 

На произнасянето, освен представителите на посочените страни, присъства и финландката с италианско гражданство Соил Лаутци, която започва кампания срещу християнските кръстове в класните стаи на нейните синове, които учат близо до Венеция през 2001 година. Тя е подкрепена от редица влиятелни правозащитни организации. Делото стигна до Италианският върховен съд през 2004 и оттам се прехвърли към Европейския съд.

През 2009 г. съдът единодушно подкрепи Лаутци и  постанови, че разпятията нарушават правата на децата и техните родители и изиска Рим да преразгледа в парламента този случай. Според тогавашното решение, разпятията могат да са емоциално стресиращи за учениците от други религии или тези, които са атеисти. Тогава Роберто Калдерони от Северна лига заяви: „Съдът потъпка нашите права, нашата култура, нашата история, нашите традиции и нашите ценности”.

Италианското правителство организира обжалване на това решение. Аргументите за защитата са, че „кръстовете са пасивен символ, който не влияе на реалния учебен процес, който е светски. В него няма индоктринация.”

Адвокатът, представляващ 10-те страни в Съвета на Европа, които подкрепят Италия, Йозеф Вайлер обави: „Италия без разпятие не е Италия. Кръстът е едновременно национален и религиозен символ. Религиозната символика е дълбоко проникнала в Европа и не включва  непременно в себе си вярата”.

Разпятията днес стоят на всички италиански публични сгради, въпреки че според Конституцията Църквата е отделена от държавата, а католицизмът не е държавна религия от 1984 година насам.

По информация от италианските медии


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ИНФОРМАЦИОННАТА ВОЙНА ПРОТИВ ЛИБИЯ

БЪЛГАРИЯ НА КРЪСТОПЪТ -Олга РЕШЕТНИКОВА

ИДЕОЛОГИЯ НА ИСЛЯМИЗМА- Алекс АЛЕКСИЕВ

ГЕНАДИЙ ШМАЛ: НЕСТАБИЛНОСТТА СЕ ОТРАЗЯВА НА ЦЕНАТА НА ПЕТРОЛА

ПРОФ. ВЛАДИМИР ЧУКОВ: У НАС ЩЕ ИМА ЕМИГРАНТСКИ ПОТОК

ЕВГЕНИЙ САТАНОВСКИЙ: ПРИКЛЮЧИ СЕ СЪС СВЕТСКИЯ АРАБСКИ СВЯТ

СРЕДНАТА КЛАСА В ГЕРМАНИЯ НАМАЛЯВА

ЕДНИ ОСМАНСКИ БАЛКАНИ ПРЕЗ XXІ ВЕК

ЮЖНАТА ГРАНИЦА НА БЪЛГАРИЯ, НЕЛЕГАЛНИТЕ ЕМИГРАНТИ И ШЕНГЕН – Калоян МЕТОДИЕВ

ОБЯВЯВАНЕТО НА ПОСЛАНИЦИТЕ АГЕНТИ ОТКРИВА ШАНС ЗА ПРОМЯНА В БЪЛГАРСКАТА ДИПЛОМАЦИЯ

КАК НАЧИНА НА ЖИВОТ ВЛИЯЕ ВЪРХУ ДЪЛГОЛЕТИЕТО – ЕДНО ФЕРМЕРСКО СЕМЕЙСТВО И НЕГОВАТА ИСТОРИЯ

ВАСИЛИАННА МЕРХЕБ – САРА: КЪДЕТО ИМА КОМПЮТЪР И МОБИЛЕН ТЕЛЕФОН – ТАМ ВЕЧЕ ИМА ПРОБЛЕМ

ГЕРМАНИЯ И ФРАНЦИЯ ОТПРАВИХА ПОГЛЕД КЪМ ИНДИЯ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3745

Posted by on мар. 19 2011. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.