ЕДНА БЪЛГАРКА В АНДАЛУСИЯ – 1 част

„El tu viva en los ojos la luz del mundo” – превежда се „Твоят живот в очите ти, светлината на света”. Това е едно пожелание, което се отправя към новороденото. В смисъла на това изречение се крие,  колко много значи един човек, а именно тук в Испания, системата  е изградена на принципа независимо от това какъв си, по националност, религия, социално положение ти си личност и ти си важен за тази държава и за света.

 

За испанците

Моите впечатления за испанците са повечето положителни. Това са хора ,които са много усмихнати, вечно говорещи – просто не спират да говорят, учтиви. При тях поздрава е задължителен. Ако си в малко населено място, т.е село да не поздравиш човека с, който се разминаваш е обида.  В големия град да засечеш погледа си с някой и да не поздравиш е странно нещо, поздравяваш на спирки и други обществвени места. Ако влезеш в чакалня и не поздравиш,  всеки те гледа странно, ако се застоиш повечко вече си научил нещо за другите до теб. Често може да срещнеш някой да си свири по пътя или да си пляска по андалусийски и да си пее. Тук някой, просто ей така вървиш си по пътя и само чуваш guapa, guapa ако си мъж ще чуеш guapo и  нищо повече. Това е супер приятно, някой се разминава с теб и без да ти свири и подмята празни думи ти казва красив и толкова. Страшно любезни са където и да отидеш проста атмосферата е спокойна, приятна обясняват ти, помагат ти, ако нещо се объркат, което често им се случва, се извиняват много сърдечно:). Може да ти се случи да попаднеш на незнаещ служител, но ако си запазиш ред за друг или изчакаш да минат 1-2 дни и пак  отидеш няма да сбъркаш ,ще си свършиш работата. За испанците спокойствието е много важно нещо и това ти да си доволен не по-малко. Недостатък им е, че обичат да лъжат просто трябва да имаш натрупан опит, за да разбереш кога ти казват истината. Никога не отказват, винаги обещават и никога не изпълняват, нo толкова умело те убеждават, че тази тяхна измама те забавлява. Отначало докато свикнеш не е много приятно, но после… 🙂   Наблюдаваш ли ги отстрани са като малки деца. 

За свободното време

Имат си достатъчно празници на които танцуват  детски танци. Задължително има някакяа група и водещ, който води забавлението,  казва ти „ръцете горе”, после на тила, на кръста, подскачаш, завърташ се и е стархотна лудория :):) Супер смешно…  След тази забава си танцуват фламенко, пият и ядът като за последно. Така няколко дни, като на всеки площад има различни забавления. Дискотеките им са странни затова, защото започват в  4-5 часа  сутрин и продължават 2-3 часа.  Преди дискотеката се събират да пият или на плаж или в малки гаражчета(извинявам се ,че незнам точното им наименование) в които си е все едно мини дискотека, но помещението е  голямо точно колкото един гараж.  Там си пият копите докато стане време за дискотека. Един испанец даже разказва как едно време се събирали да пият и да се забавляват в градината на Пикасо в Малага и след като им  забранили много трудно се примирили.
Другото им забавление това е да си ходят по селата, няма испанец без обработваема земя.  Всеки си има кампо и  вила. На плажа, за разлика от нашите, платените зони почти липсват. При тях е установено да се събираш на барбекю и целия ден само да ядеш печена риба, пилешки филета на скара, много уиски и бира…. Това е много ядене, бърборене, игра на карти и други игри. Има места където се събират несемейни, по млади.

За полицаите

Това са най-готините хора.  Караш си колата те са с предимство, но ти правят път.  Не един път ми се е случвало. Искаш да питаш нещо къде се намира  и те винаги са насреща. Като решат правят страхотни акции.  Претърсват всичко  ако се усъмнят в нещо или в някой. Ако си направил нарушение просто те питат дали ще се поправиш или да пишат акт. Ако си в няколко нарушения ще ти спестят поне 1. Зависи от сериозността на това нарушение.
За малко  да забравя нещо, а то е за учтивата форма Вие. Всеки говори на ти. Тук всички са равни, тук няма дискриминация, откъдето и да го погледнеш. Ако си се объркал на някой да кажеш Вие той ще започне та те умолява, че няма причина за която ти да се обръщаш с тази форма. Това е пример, но така е и в кметството, и в банките …

За езика

Ами то няма как трябва да се знае до толкова,  до колкото разговорно да се разбереш, когато ти се случи да се замотаеш те ти казват:  „Аз незнам твоя език защо ти трябва да говориш добре моя”. Ако си попаднал на неучтив служител той просто ти кава не те разбирам дори и да говориш идеално испански. В това отношение нещата са 50 на 50. Така и чужденеца,  като не е в насторение разбираш но казваш: „Не те разбирам” и толкова. Смешката при тях е за английския. Когато те интересува нещо и започваш да говориш, по акцента се разбира, че си емигрант и те ти казват "Искаш ли да говорим на английски?".

 

 Пазара

 Градският транспорт

 

 Религиозна процесия

(Очаквайте във II част за кризата в Испания и още)
 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ: 

КОПЕНХАГЕН

ИПЪР – ВСЕ ОЩЕ НА БОЙНОТО ПОЛЕ

10 МЕСТА, КОИТО ТРЯБВА ДА ПОСЕТИТЕ В ШВЕЙЦАРИЯ

МЕТЕОРА – СКАЛНИТЕ МАНАСТИРИ

КОРНУОЛ – ПАСТОРАЛНОСТ НА КРАЯ НА ПОЛУОСТРОВА

ГРЕНЛАНДИЯ – ЕДИН ЩРИХ ОТ ЖИВОТА

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2153

Posted by on мар. 26 2009. Filed under Пътешествия. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.