ЯПОНСКИЯТ ОФИЦЕР, КОЙТО СЕ КРИ 29 ГОДИНИ ВЪВ ФИЛИПИНСКАТА ДЖУНГЛА СИ ОТИДЕ НА 91 ГОДИНИ

Hiro Onoda 2013Хиро Онода, лейтенант от Императорската японска армия, почина на 16 януари 2014, 10 дни след като беше приет с пневмония в болница в Токио. Той беше на 91 година.

Онода е роден през март 1922 г. в префектура Уакаяма. През 1944 г. се записква в училището на Императорската японска армия, където изучва партизански тактики и разузнавателно дело. Изпратен е на остров Лубанг във Филипините, където да се сражава със съюзническите войски.

През 1945 година се натъква на позиви хвърлени над острова от американската армия, в които се казва, че войната е приключила. Обаче, поради грешното съдържание и неправилния японски, той помислил, че това е номер на американците. Продължил да използва партизанските си тактики с мисълта, че войната все още не е свършила.

През 1974 г. е открит от пътешественика Норио Сузуки на острова. Сузуки му обяснил, че войната отдавна е приключила, но Онода му отговорил: „Няма да спра да се бия, докато не получа директна заповед, която да ме освобождава от задълженията ми“.

Hiro Onoda 1974 vodeneОнода се завръща в Япония през март 1974 г. след като неговия военен командир пристига на острова и му заповядва за остави оръжието.

Година след завръщането си се мести при по-големия си брат в Бразилия, където му помага в управлението на ранчото.

Завръща се в Япония, където през 1984 открива природно училище в Яманаши. По-късно в друга префектура построява лагер, където продължава да обучава децата на оцеляване и живот сред природата.

През последните години изнася лекции из цяла Япония. През октомври 2013 публикува книгата си „Да живееш“(Икиру)

Hiro Onoda 1974

При откриването му отдава чест на своя командир в присъствието на военни и журналисти.

По информации от японските медии (Асахи Шимбум и други)

Общество.нет-  цитирането и активните линкове са задължителни.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=8529

Posted by on ян. 18 2014. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

3 коментара for “ЯПОНСКИЯТ ОФИЦЕР, КОЙТО СЕ КРИ 29 ГОДИНИ ВЪВ ФИЛИПИНСКАТА ДЖУНГЛА СИ ОТИДЕ НА 91 ГОДИНИ”

 1. superb

  Дали има поне един такъв българин ? Изключвам Гюро Михайлов.

  • bsht

   Едва ли, за съжаление. Колкото до Гюро Михайлов – името му у нас, понеже сме изключително интелигентни, е синоним на глупаво наивно геройство. Иначе казано – „свестните у нас считат за луди“.

   • КАРАКОЛЮ

    W-„Гюро Михайлов насочил щика на пушката си срещу него и извикал «Без командира си поста никога няма да напусна!» Въпреки това не можем да твърдим, че Гюро Михайлов е изпълнил дадената му заповед, защото тя е била да опази повереното му имущество, а това той не е направил!

    Командирът му Никола Костадинов се качил до поста,за да го спаси, но тогава подът на горящата сграда се пропукал и в пламъците паднали Гюро Михайлов, началникът му Никола Костадинов и още трима войници, които се опитвали да им помогнат — Илия Кръстев, Костадин Аргиров и Митю Петков.“–-
    Простотията няма за ЩО да я хвалим.Е, вярно тя мн. обича българите………, ама това вече наистина ееее, ИНТЕЛЕКТ май……

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.