ЮЛИЯНА ДОНЧЕВА: БИТОВАТА ПРЕСТЪПНОСТ ИЗЛЕЗЕ ОТ КОНТРОЛ

ТЕЗИ, КОИТО ИСКАТ ДА ВИДЯТ ЕДНА ПО-МОДЕРНА БЪЛГАРИЯ БИХА МОГЛИ ДА ВЗЕМАТ УЧАСТИЕ В ЕДИН НОВ ПРОЕКТ, КАЗВА ОЩЕ ЮЛИЯНА ДОНЧЕВА

Юлияна Дончева е родена на 25 юни 1965 г. в Шумен. Завършила е математическа гимназия, после ВИАС – специалност геодезия. Дълги години работи като  моден журналист. В 39-то Народно събрание е депутат от НДСВ и член на Комисията по медиите. От 2004 г. е зам.-председател „Новото време”. Беше кандидат за кмет на София през 2007 година.

Г-жо Дончева, какво даде и какво отне на партия Новото време коалицията с Лидер?
За съжаление коалицията с ЛИДЕР се оказа неудачна, въпреки първоначалните нагласи, че тази нова формация ще влезе в следващия парламент. Много силно бе влиянието на водената срещу нас кампания.

Не беше ли тази кампания по-скоро Анти – ЛИДЕР?
Да, но в момент в който и ние сме в един формат с тази партия, естествено негативите да се понасят от всички участници. И докато до този момент в България негативните кампании са били винаги неуспешни, този път кампанията срещу нас успя.

Всъщност с какво ви привлече Лидер? Те преди това бяха в основата на коалиция НАПРЕД с ВМРО и Гергьовден.
Аз бях от хората скептично настроени към подобна коалиция. Моите предпочитания бяха за формат със СДС, за който бяхме работили повече от година. След обединението между СДС и ДСБ и влизането на Иван Костов в него преговорите зациклиха и се оказахме с ситуация,  в която за много кратко време трябваше да избираме политически патньор. Всъщност това беше реалната ситуация, а реалните ни желания бяха други.

Какво ви казва женската интуиция за ГЕРБ? Ще успеят ли?
Ще говоря не като политическо лице, а като гражданин. На ГЕРБ гледам с надежда. Те наистина се опитват да променят правилата. При нас всичко беше излязло извън поносимостта, извън нормата. Още не са минали сто дни и не е коректно да се отправят критики.

Какво мислите за престъпността в България, особено битовата? Не остана необран апартамент, изчезват коли… вие самата сте потърпевша.
Аз наистина пострадах и това, което чета като данни е, че наистина има бум на кражбите. Изключително високо ниво на престъпност и наистина натам трябва да бъдат насочени усилията на новото правителство. Защото гражданите всекидневно са подложени на този тормоз, по-скоро терор. И не е необходимо непрекъснато да говорим за мега проекти, а за неща, които грозят българските граждани. За една година непрекъснато бях подлагана на обири, бях отчаяна от цялата система, от липсата на каквато и да е реакция, какъвто и да е резултат. Ние знаем, че каквото и да се случи, никога не получаваме резултат за своето очакване. Когато откраднаха колата ми се оказа, че в същото време са откраднали още няколко коли, включително и на депутат от ГЕРБ. Което означава, че вече няма никаква сигурност за никого.

Излизат ли процесите от контрол?
Що се отнася до битовата сигурност – да. Това е сериозен сигнал. Сериозна аларма за новото правителство за проблем с който трябва да се справят.

Вие бяхте кандидат за кмет на София. Как виждате кметските избори през есента?
Аз, може би, като много голяма част от софиянци, мисля че успехът е предопределен. Отново може би, ако се съди по логиката на гласуване на преминалите парламентарни избори, кандидатът на ГЕРБ ще стане кмет на София. Което мен лично ме притеснява. Без да коментирам в момента личностите на кандидатите, бих искала наистина да бъде избран най-качествения човек, а не този, който има най-силна политическа подкрепа. Защо моята логика води натам? Това е изводът ми от мажоритарните избори в които никъде нямаше приоритет мажоритарния елемент. Бяха избрани кандидати на чисто партиен принцип. Не бих искала софиянци да се ръководят от чисто политическите си пристрастия.

Да се върнем на Новото време. Според някои, като Красен Кралев проектът е изчерпан. Така ли е?
Аз съм на същото мнение. Споделяла съм го с колегите от партията. Вече пета година ние сме само наблюдатели на това, което се случва, което неиминуемо прави проекта изхабен и без бъдеще. Това, което лично аз виждам по отношение на Новото време и хората, които са съпричастни на тази идея, на тази кауза е че тези, които искат да видят една по-модерна България биха могли да вземат участие в един нов проект. Аз съм затова в политическото пространство да има повече субекти, т.к. по този начин се чуват повече различни мнения. Винаги съм била против двупартийния модел – да се сменя ляво с дясно и обратно.
В момента предстои конгрес на който ще се вземе решение какво точно ще се случи с Новото време, какво е бъдещето на партията. Така е коректно.

Споделяте ли мнението на някои политолози, че партиите на прехода ще си отидат и ще има нови проекти?
По принцип нови проекти винаги ще има, важно е в тях да влязат нови хора. Проблемът не е в проектите – той е в хората. Ако различни стари муцуни влязат в новите проекти, кое ще му е новото? Надявам се ако има някакъв нов проект, той да е с хора млади, с добри автобиографии, които искат по някакъв начин да превърнат България е една модерна страна. Старите лидери си изхабиха, омръзнаха.


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ

ЖИВЕЕМ В ОБЩЕСТВЕН ИНФАНТИЛИЗЪМ – Kалоян МЕТОДИЕВ

ЦВЯТКО БАРЧОВСКИ: НЯМА ЛОША ДУМА ИМА ЛОШО СЪДЪРЖАНИЕ

МОНИКА ПАНАЙОТОВА: МЛАДИТЕ ИМАТ ДРУГ НАЧИН НА МИСЛЕНЕ И ВЪЗПРИЕМАНЕ НА СВЕТА

ИЛИЯ БОЖИНОВ: БОРБАТА С КОРУПЦИЯТА Е ЗАЩОТО БРЮКСЕЛ ГО ИСКА И ТАКА СМЕ ОБЕЩАЛИ

ПРЕСТЪПНОСТТА В ЕС НАРАСТВА

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ПАРЛАМЕНТА НЕ Е ДОМАКИН

БЪЛГАРИЯ СЕ ПРЕДАВА – „НОВО КОСОВО” НАДЕЖДАТА НА БАЛКАНИТЕ

ВАСИЛ ФИЛИПОВ: НЕМИНУЕМО В УСЛОВИЯТА НА КРИЗА СЕ СТИГА ДО НАМАЛЯВАНЕ НА ЦЕНИТЕ НА ГАЗА И ПЕТРОЛА

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2505

Posted by on сеп. 13 2009. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.