ЮЖНА АЛБАНИЯ – КРАСИВА ПРИРОДА, БУНКЕРИ, МЕРЦЕДЕСИ…

В очите на повечето българи Албания, меко казано, има незавидно реноме. Мненията варират от дива, изостанала и бедна страна до място обхванато от престъпност, корупция, безвластие. В езика ни широка популярност са добили изрази като „албански реотан” като пример за кофти качество. Може би най-точното определение е, че Албания, въпреки че е много близо до нас, просто си остава непозната като страна. А от всяка страна има какво да се открадне с очи, да се научи, да се вземе.

Столицата Тирана е разположена почти в средата на малката адриатическа страна, като я разделя на северна и южна част. В самия център на града е разположен площад Скендербег в средата на който се намира статуята на едноименния герой на страната. Всичко е малко в сравнение с българските мащаби, малко поовехтяло. Италианските поробители са оставили интересни архитектурни образци, които са построили преди Втората световна война. Малки градинки и няколко улици, които са модерни, чисти и с множество кафенета допълват пейзажа вдясно зад паметника. Точно срещу него на 3 етажа се извисява историческия музей на Албания. Акцент в рехавата експозиция са предимно борбите за освобождение от турците и партизанското движение. Неизменните тълпи просяци, продавачи на химикалки и джебджии се навъртат около всеки чужденец. А чужденците си личат отдалеч. Стандарта на живот е по-нисък от България. В центъра може да пиете хубаво кафе в едно от шикозните кафенета, което е три пъти по-евтино от София.

За разлика от България търговията все още е много слабо развита. Липсват големите търговски вериги, съвременни магазини. Ако помните гаражната търговия от 90-те години у нас – това е подобрен вариант, но все още с недъзите на подобна икономическа дейност – беден асортимент, лошо излагане, прашни рафтове.

Особено в обслужващата сфера (ресторанти, таксита, магазинчета) го има ориенталското отношение към  иностранците – на повърхността топло, сърдечно, гостроприемнно. Оттам нататък в действие влиза секирата напомняща златните години на Балкантурист. Цените за туристи скачат 2 пъти, закръглят се сметки, пробутват се стари неща, менютата изчезват яко дим, за да може услужливи съдържатели да ви ги преразкажат в „подобрен” вариант. Това е един от основните проблеми на страната – манталитета. Войната с него ще е дълга и трудна.

Тя ще продължи и в друга важна област – екологията. Екологичната култура на албанците е много ниска (по което може би много си приличаме). Импровизираните сметища са почти навсякъде. Както се казва – от всяко дере боклукчарник. Коритата на реките мъкнат малки супермаркети в опаковачен вид. По храсталаците висят пликчета. По улиците често има хора с метли, които метат прахоляка и като остане повечко го мокрят с вода, за да не се вдига.

По крайбрежието на юг върлува една нашенска болест – прекомерното презастрояване. Доскоро девственото Адриатическо и Йонийско крайбрежие с маршова стъпка върви по пътя на изстрадалото българско Черноморие. Което си е груба грешка – не носи пари, а убива перспективи. Милиарди парчета ръждясала арматура са се устремили към небето навсякъде из южната част на страната, а пикът им са именно крайморските градчета. Представете си Слънчев бряг в малко по-лош вариант. Често сгради на по 5-6 етажа имат отстояние по-малко от 3 метра помежду си. Анархията на тамошния преход си личи ярко в строителството.

Друг голям проблем в Албания е лошата градска среда и най-вече лошото планиране. Няма го това, което наричаме архитектурен ансамбъл. Красиви нови кооперации, редом до съборетини, неизвестно от коя епоха и в какъв стил, следвани от жалки социлистически блокчета с олюпена фасада и насреща елегантна средиземноморска къща в период на полуразпад. Като гледа човек как се развива този сектор няма как да не си помисли, че най-лесното нещо в Албания е да си изкараш разрешително за строеж.

Храната се отличава с хубави и ароматни зеленчуци, които още не са попаднали в лапите на пласмасовия домат върлуващ из нашите ширини, извършващ набезите си от Гърция и Турция. Останалото е смесица от италианска, гръцка и турска кухня, но без да блести с красотата на истинското гурме. Албанците не са месари като турците и сърбите, нито приготвят риба като гърците. Сладките неща не са за пренебрегване, но трябва някой да ви покаже къде да си ги поръчате. Кремовете  могат да ви изпепелят от удоволствие.

Природата е много красива. Точната дума е живописна. Планини, закътани плажове, плодородни долини, буйни реки, разнообразна растителност. Истинско богатство от различни форми.

Важна отличителна черта от всички останали страни по света са бункерите. Всичко е покрито с тях. По официални данни са около 750 000 хиляди. Горе-долу на трима души по един. Разположени са по планините, покрай единствената влакова релса, през долините, като формират сложни системи, за да се пазят един друг при вражеска атака.


По време на Студената война, когато Албания е управлявана от Енвер Ходжа, тя е била изолирана не само от Запада, но и от Изтока. След смъртта на Сталин, който силно подкрепя албанският лидер,  Ходжа се скарва с Хрушчов, скъсва отношения със Съветския съюз и обрича Албания на абсолютна изолация. Единственото им другарче остава далечен Китай, с брилянтни отношения между Мао и Ходжа. Няколкото опита да бъде свален от власт посредством десантни групи партизани обучавани от англичани и американци го правят параноичен и го принуждават да мисли за тотална отбрана. Това е и едно от обясненията за строежа на бункери. Днес те си стоят просто така, по селата се използват за кокошарници, по-големите за гледане на крави, за складиране на инвентар.

За Енвер Ходжа в Албания днес не се говори много. Мненията са доста полярни. Според едни е най-големият сатрап в историята, бункерофил, канибал, сталинист от най-долна проба. Според други играе важна роля в развитието на страната. Когато завзема властта през 1944 година 95% (забележете тази цифра) от населението на страната е неграмотно и живее полудиво в планините. Образно казано диктаторът ги сваля оттам – прави училища във всяко село, изгражда болници, прави университет, дава права на жените. Неграмотността пада под средноевропейската. Интересно, че Ходжа произхожда от заможно семейство и далеч не е прост и непросветен селянин добрал се случайно до властта. Има солидно образование – завършва френския лицей в Корча, учи естествени науки и право в Монпелие. Връща се в Албания, става комунист, после партизанин и взима властта – национализира, изолира и политически геронтофира. Така например по негово време колите, хладилниците и пишещите машини не са били частна собственост и за ползването им се изисквало специално разрешение. Повечето хранителни стоки се дават под формата на  дажби за всяко семейство на разстояние от три месеца.


Наред с червеното албанско знаме с двуглавия черен орел на повечето места се веят американски, косовски флагове и знамето на Европейския съюз. Албания е единственото място в Европа, където ходи всеки американски президент, защото е посрещан с непринудена всенародна любов.

Страната и до днес е най-бедната в Европа. Едва сега започва строеж на асфалтови пътища. Те покриват само най-важните маршрути. По времето на Ходжа там, където е имало път в най-добрия случай е бил натрошен чакъл, минаването по който ако не гарантира загубата на бъбрек,  поне не е много приятното изживяване. Единствената асфалтирана отсечка била между резиденцията му в Тирана и международното летище.Всяка втора кола, а може би и повече, днес е някакъв модел на мерцедес. Никъде другаде по света няма толкова бенцове на глава от населението. Моделите са в диапазон от 30 години и са буквално навсякъде. Друга кола не се признава. Японски, френски и италиански возила са рядкост.

Албанците се опитват да развиват културно-исторически туризъм, но все още са много далеч от европейските стандарти. Останките от антични селища са представени нескопосано, достроявани са с цимент, антични арки се поддържат от облицовани с мозайка като на соц баня колони, на места дори се вижда арматурата. Е има и интересни образци, но е трудно да се различи кое е оригинално и кое копие изваяно от майсторска ръка. Със сигурност за арехеолозите ще е интересно.

Освен столицата Тирана и ркайбрежния Дуръс непременно трябва да се види Гирокастра. Той е стар град разположен на западния склон в красива долина. Всички селища на една планина са гръцки (или поне с гърчеещо се население), а на другата турски (остатък от османския период, също с по-скоро турчеещо се население). Разликата е, че в турските има вода. По средата, на равните като тепсия поля, естествено има… бункери. На всяка нива по пет.


В Гирокастра има архитектурен ансамбъл, стил, атмосфера. Това е албанският Правец – родно място на Енвер Ходжа. Къщата в която се е родил днес е етнографски музей, който напомня на нашите чорбаджийски къщи от Възраждането. В нея, в една от стаите, има запазени няколко вещи останали от неговото семейство.

Градът е чист и спретнат. Из сокаците има малки дюкянчета и типични средиземноморски кафенета. Къщите са покрити с големи каменни плочи, които сивеят под палещите лъчи на слънцето. Над града е разположена крепостта на Али паша, която е много добре запазена. С малко усилие наистина може да се мери с всеки средновековен европейски замък. В нея има цяла колекция от пленени оръжия – от италиански мини танк (от който са произведени само 600 броя, а днес има запазени само 20), през немски оръдия, та чак до американски самолет свален от албанската армия през 1949 година. Е да сложиш самолет от ерата на Студената войа на върха на средновековна крепост си е малко кичозно, но какво да се прави – въпрос на вкус.
Гирокастра с основание може да се определи като едно от онези места, които имат собствено очарование. Непременно трябва да го видите. 


България е няколко обиколки преди Албания във всеки един смисъл, изключая демографски. Но за това, както се вижда, има обяснение в историята. Албанците уважават българите и България. Добре е този кредит на доверие да се използва. В крайна сметка всичко е политика.
 
Определено си заслужава да посетите страната на орлите. При първа възможност не пропускайте да отидете дотам. Най-малкото ще сте един от пионерите на българския туризъм в Албания, а това винаги ще ви изстреля с един гърди напред. А и накрая какво ще му остане на човек, освен шепата шумящи спомени. 


Центърът на Тирана е европейско място


Централният площад на столицата


Малко бункери


Красива довоенна сграда във Вльора


Наследство от близкото миналото


Знамена, знамена…


Пример за екологична култура


Красивото Йонийско море


Строителният ад по крайбрежието.


Православен манастир от 15 век, който функционира и  днес с 5 броя гръцки монаси. Гръцката православна църка в последните 15 години агресивно навлиза в Южна Албания, като строи църкви, училища, заниамава се с образование и благотворителност.


Редкият италиански танк


Долината на Гирокастра откъм гръцкия склон. Ясно личат окопните линии, които пронизват долината от край до край. Около всяка има десетки бункери.


Изглед към Гирокастра


На този миндер през 1908 година е роден Енвер Ходжа

 


ПОСЛЕДНИ
СТАТИИ:

ИЗНЕНАДВАЩО ГИГАНТСКА ТРОПИЧЕСКА РИБА, КОЯТО ЖИВЕЕ В ДЪЛБИНИТЕ, СЕ
ОЗОВА В БАЛТИЙСКО МОРЕ

СОФИЙСКИЯТ БИТАК

ГАНГСТЕРСКА ВОЙНА В ШВЕЦИЯ

СТОКХОЛМ – ЗЕЛЕНАТА СТОЛИЦА НА ЕС

ЗООПАРКЪТ В НОЙКИРХЕН ПОКАЗВА АНАТОМИЯТА НА ЖИВОТНИТЕ

ЕЗЕРОТО РИЦА В АБХАЗИЯ

ЧУДНИЯТ СВЯТ НА ПЕЩЕРАТА ОРЛОВА ЧУКА

ЛАДИНИТЕ – ИЗЧЕЗВАЩИЯ НАРОД НА ДОЛОМИТИТЕ

ПОСЛЕДНИЯТ ДОМ НА ЙОТЦИ – АРХЕОЛОГИЧЕСКИЯТ МУЗЕЙ НА ЮЖЕН
ТИРОЛ

НАЙ-СТАРИЯT ПОРНО МАГАЗИН В СВЕТА ЗАТВАРЯ ВРАТИ

НОРВЕЖКАТА ЦЪРКВА ИЛИ ИНТЕРЕСНОТО ХРИСТИЯНСТВО В
СКАНДИНАВСКАТА СТРАНА

МЯСТО, КЪДЕТО МОЖЕ ДА СЕ СКРИЕТЕ ВИСОКО В ШВЕЙЦАРСКИТЕ
АЛПИ

НА ГОСТИ В ХАЛКИДИКИ

КРУИЗ С КОРАБ ИЛИ КАК ПОЧИВАТ НА ДРУГИЯ КРАЙ НА СВЕТА

КАДИЗ И ОКЕАНА НА БРЕГА НА АНДАЛУСИЯ

АНТИГУА В ТЮРКОАЗЕНО И ЖЪЛТО

СЕКЕШФЕХЕРВАР – БРРРР… НЕ Е ЛЕСНО ЗА ПРОИЗНАСЯНЕ

НОРВЕГИЯ – СЕВЕРНАТА ПРИКАЗКА

КАВАЛА – НАКАЦАЛА ПО ХЪЛМОВЕТЕ

БУКУРЕЩ – СИВО, ТА СИВО

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3214

Posted by on май 26 2010. Filed under Пътешествия. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.