ЩЕ ДЕТРОНИРАТ ЛИ ЦАРЕТЕ НА КОНТРАБАНДАТА?!

По стечение на определени обективни и още повече – субективни обстоятелства, най-мощният център на българската митническа мафия е оформен в Пловдив. В периодите, в които начело на Пловдивската митница са последователно Димитър Толев, Павлина Папазова, Иван Праматаров и Павел Тонев, контрабандата и митническите измами текат по следните основни направления:

– обмитяване на горива, тарифирани като органични разтворители, с което се избягва плащането на дължимите акцизи, а оттам – и дължим ДДС в съответния размер;
– обмитяване на стоки с високи мита, тарифирани като стоки, чиито мита са ниски или дори нулеви предвид изпълнението на двустранни споразумения за изграждане на свободни търговски зони, както и на регламентите на ЕС в областта на тарифната политика;
– обмитяване на стоки с фалшиви, преправени или двойни фактури, в които обявените цени са занижени от 5 до 500 пъти;
– злоупотреби с митническите икономически режими и в частност с МИР „активно усъвършенстване” чрез използване на разходни норми, които формират нереално нисък рандеман и нереално висок отпаден продукт;
– обмитяване на моторни превозни средства чрез фалшифициране на официални документи или използване на нелегално изработени такива;
– разпъване на чадър върху лицензирани складодържатели и други икономически оператори по ЗАДС с цел да не се заплаща дължим акциз при производството и търговията с горива, алкохолни напитки и тютюневи изделия.
            В края на 2005 г. Националната служба за борба с организираната престъпност /впоследствие преименувана в ГДБОП/ разби канал за контрабанда на турски и китайски стоки с краен пункт – митница „Горубляне”. По информация от НСС /впоследствие преструктурирана и преименувана в ДАНС/ този канал съществува още от средата на деветдесетте години на миналия век, като от началото на 2003 г. дейността се засилва. Едно от разклоненията му е било насочено към митническите бюра в структурите на Митница „София” и Митница „Аерогара – София”, но основно е работено по направлението  ГКПП „Капитан Андреево” –  Митница „Пловдив”. Според изчисления на български неправителствени организации като „Коалиция 2000” и Центърът за изследване на демокрацията, само от контрабандата с китайско и турското карго България ежегодно губи около 500 милиона лева. Според изчисления на митнически служители и експерти от икономическите направления на полицията, загубите са двойно по-големи.
            Пловдивските канали, които винаги са действали с пълна интензивност, успяват да просъществуват дълго време заради висши протекции. След 2002 година насам в основата им стоят освободилият през 2008 г. поста на директор на Агенция „Митници” Асен Асенов и неговия подгласник  Димитър Толев, който като зам.-директор на агенцията  и ръководещ дейността на мобилните митнически групи осигурява безпрепятственото транзитиране на турското и китайското карго от границата до обмитяващата митница в Пловдив. Налице е оперативна информация на ДАНС, както и неофициално подавана от пловдивски митничари, че след като Толев е освободен от високия пост в края на 2005 г. и се завръща в Пловдив, той продължава да координира и контролира схемите с митническите измами и нерегламентираните плащания по тях. Димитър Толев е известен като кръстник и консилиери на контрабандните канали в Южна България. На три пъти е бил пропъждан от митниците след скандални злоупотреби. Връща се, оцелява и расте в йерархията благодарение на агентската си принадлежност към бившето Второ главно управление на МВР.
            Софийските митници в Горубляне, Илиeнци, Кремиковци, Суходол са лидерите в обработка на контрабандно турско и китайско карго до средата на 2002 г. След това Митница Пловдив поема голяма част от от незаконния трафик за страната. Върховен организатор и контролиращ процеса е Димитър Толев, който от 1993 г. до 1999 г. е началник на РМУ-Пловдив и познава в детайли контрабандните схеми и възловите играчи от подземния свят на стоковия трафик. За да бъде разчистен теренът за контрабандните канали, през 2002 г. Асен Асенов назначава под давлението на Толев негови протежета, служебно съпричастни към цигарените афери през летище „Крумово” и свободната безмитна зона – Павел Тонев и Иван Праматаров. На възловите места на Капитан Андреево са разставени най-корумпираните митничари, обслужвали по-рано контрабандните канали на Косьо Самоковеца, Доктора, Свинаря, Паскала и на убития през 2003 г. Тодор Толев – първи братовчед на скандално вездесъщия Димитър Толев.
          Димитър Толев има гарантирано място в историята с най-голямата разкрита цигарена далавера през  Летище-Пловдив, която става през пролетта на 1995 г. Предмет на престъплението, ощетило държавния бюджет със 7 милиона щатски долара, са цигари собственост на Доктора, който използва като подставено лице Мохамед Салим Касем. Другият участник в схемата е бившият келнер и сътрудник на Второ управление Христо Александров, известен като Ицо Салфетката. Александров получава присъда от ПОС за това, че в качеството му на управител на финансово-брокерска къща „Пловдив” е издал 27 фалшиви банкови гаранции. С тях е трябвало да се обезпечи транзитното преминаване на голямо количество цигари от пловдивското летище край Крумов до митнически пункт „Дунав мост”. Впоследствие органите на МВР установяват, че цигарите са били продадени в складовете на стоково тържище Илиенци. Въпреки нормативната яснота, че финансово-брокерските къщи не са банкови институции и не могат да издават банкови гаранции за обезпечаване на дължими митни сборове, Димитър Толев приема фалшивите банкови гаранции и ги подписва с насочваща резолюция „За транзит”, която има задължителен характер за митническите инспектори. По този начин в периода от 1 март до 31 юли на 1995 г. в митнически пункт „Летищи Пловдив” са регистрирани 61 митнически декларации за транзит с тирове на цигари въз основа на незаконно одобрени от началника на митницата Димитър Толев нелегитимни и фалшиви банкови гаранции.
          Тази крупна цигарена афера има своето продължение през есента на същата година. От митнически пункт „Свободна безмитна зона” – Пловдив, чийто началник тогава е сегашният директор на Районна митническа дирекция – Пловдив Павел Тонев, са транзитирани тирове с луксозни  цигари за аерогара „Пловдив”. В резултат на оперативно-издирвателната дейност на МВР е установено, че самолетите са излитали празни, а цигарите са били продавани на едро в Илиенци и в Пловдив. Куриозно е, че в един от случаите дори е нямало обявен полет, но по митнически документи е имало износ. През 2002 г. Районен съд – Пловдив постановява ефективни присъди  на  оформялите операциите по фиктивния износ митнически служители, които заявяват, че са действали под диктовка на ръководството на митницата.

            ТАМ, КЪДЕТО Е ТЕКЛО, ПАК ЩЕ ШУРТИ 

            Изключително интересен е периодът след след 2003 до наши дни. При наличието на безпрецедентна безнаказаност и недосегаемост за правосъдието, неизбежно идва апетит за мащабни контрабандни схеми и операции, постижими за Димитър Толев от позицията му на втори човек в митническата йерархия и довереното лице на агентите на короната.  Контрабандата и измамата с турското и китайското карго през Пловдив вече нямат смислена алтернатива. За директори на РМУ-Пловдив и митница – Пловдив Толев посочва Павел Тонев и Иван Праматаров, които му дължат издигането си през годините. Подчинените му мобилни митнически групи не „тормозят” вносителите и водачките на стоката в камионите, насочени към Пловдив – бастиона на Толев.
            Схемата действа безупречно в продължение на четири години. Веднъж пристигнали в Пловдив, контрабандните пратки се поемат и прикриват от началничката на отдел „Митническо разузнаване и разследване” в Районно митническо управление – Пловдив  Диана Стоянова. Дияна Стоянова е наказвана за служебни нарушения митническа служителка, завършила детска педагогика с четворка. Кариерата си в митницата дължи на Димитър Толев, с когото според пловдивските митничари от 1997 г. насам е в интимна връзка. След като Толев е назначен за зам.-директор на Агенция „Митници”, Диана Стоянова е назначена без конкурс за началник на отдел „Митническо разузнаване и разследване” в РМУ-Пловдив – специфична материя, която не отговаря нито на образованието й, нито на професионалната й квалификация, но затова пък е под прекия  контрол на благодетеля си Димитър Толев, който в национален мащаб отговаря за този ресор за периода до изгонването му от митниците в края на 2005 г. Започва възходът на Стоянова. Всяка година я награждават с морални и парично-предметни награди за „високи” постижения в работата. Митнически служители, които работят на един етаж с Дияна Стоянова, твърдят, че рядко я виждали. Зареждат се нескончаеми командировки в чужбина, София и основно – в Свиленград. Според приближени на тогавашния началник на тамошната митница Стефан Марашев, посещенията на Стоянова целят да се контролира процеса на формиране и разпределяне на нерегламентираните плащания от контрабандата и измамите през двата гранични контролно-пропускателни пункта – „Капитан Андреево” и „Капитан Петко воевода”. Сумата, която Марашев ежемесечно е отчислявал за Пловдив и София, се е движела между 150 000 и 200 000 евро. Ролята на Стоянова е била да пренася парите от свиленградската контрабанда, предназначени за ръководствата на РМД-Пловдив и Агенция „Митници”. Тя ги е предавала на Димитър Толев. Както бе споменато по-горе, дори и сега –  години след неговото отстраняване от митниците, той продължава да контролира потоците и да опекунства престъпните схеми чрез своите верни протежета. Служебните автомобили на директора на РМД-Пловдив Павел Тонев и на началника на Митница-Пловдив Иван Праматаров по няколко пъти седмично могат да бъдат видяни на стоянка пред дома на Толев в град Пловдив на ул. „Йосиф Шнитер” №8. Там са явките за разпределянето на парите от контрабандата, като Толев определя сумите за пловдивските участници във веригата според „заслугите”. Съществува информация, че от началото на 2009 г. явочната квартира за контрабандните пари е преместена в село Свежен, където Димитър Толев притежава китна вила. Достъп до там имат най-приближените лица от кръга на Толев, които са „проверени” митнически служители  на възлови места –  Павел Тонев, Иван Праматаров, Наска Кутева, Диана Стоянова.
            Преди години с ролята на „муле” е нагърбен покойният шофьор на Толев – митничарят Георги Дребчев. Седмици преди да бъде убит през лятото на 1999 г. пред дома си с точен изтрел в сърцето, Дребчев  разпраща в различни редакции документни разкрития за бившия си доверител Толев с обещанието да предоставя още по-скандални факти. В една от работните версии на разследващите убийството, сред заподозрените фигурира и името на Димитър Толев.
            В митница Пловдив, освен Диана Стоянова, друго главно действащо лице в обслужването на контрабандните канали за визирания период е началник сектор „Внос” Елка Бабева.  В сектор „Внос” са разставени нискоквалифицирани служители – или с много малък стаж, или със средно образование, които срещу допълнително нерегламентирано месечно възнаграждение от около 10 000 лева заверяват документите, предоставени им за работа от Елка Бабева. Ротации в сектора не са правени за периода 2003 – 2006 г., което е в противоречие със заповед на директора на Агенция „Митници”. От 3000 до 10 000 лева за камион според вида и теглото на стоката е подкупът за турско и китайско карго, които водачките са заделяли за митницата.
            Вносът на турско и китайско карго се приема за рисков, затова при него е задължително извършване на щателна физическа проверка, при която превозното средство се разтоварва и стоката се брои поединично. В Пловдив голяма част от така наречените щателни физически проверки са извършвани не на терминала на митницата, а в складовата база на вносителите. Така митницата по същество пази и прикрива контрабандните пратки, защото когато щателни митнически проверки не се осъществяват в предвидения за целта митническия терминал, се изолират възможностите за внезапни проверки на изхода на Кукленско шосе от специализирани служби на МВР, които биха установили несъответствията по документи, респективно съучастието на митническите служители в контрабандата. Всички „щателни” митнически проверки, които уж са били извършвани извън митническия терминал, са били под ръководството на митничаря Васил Петров, за когото става дума по-долу в изложението.           
            Контрабандата на китайско и турго карго се е извършвала най-често чрез смяна на фактури и товарни списъци. През 2004 и 2005 г. измамническите схеми бележат дръзка еволюция, като митничарите на възлови места започват да извършват забелвания с коректор, задрасквания и най-вече – допълнителни вписвания върху оригиналните фактури и товарни списъци. Пример: ако във фактурата и товарните списъци се касае за внос на 2000 чифта маратонки, с коректор е забелвана последната 0, така че количеството да стане 200 чифта. Подобен подход е използван и по отношение на митническине облагаеми стойности. Ако за дадено количество и вид е посочена цена примерно 3000 долара, или с коректор са забелвани последните 2 нули, или преди тях е довписвана точка или десетична запетая, за да се получи цена 30.00 долара, тоест 100 пъти по-малка от обявената във фактурата, която и без друго е силно занижена. Тези измами са категорично установени и надлежно доказани с технически експертизи от органите на Икономическа полиция – Пловдив. Констатирано е, че са подправени документите на 28 тира с турско карго, и то само за периода 1 януари – 31 юни 2005 година. Полицаите коментират, че подобни измами, които са драстични длъжностни престъпления, редови митнически инспектори не биха могли да извършват на своя глава,  без съгласието и напътствията на техните началници,  т.е. без да разчитат на протекция в случай на нужда. По случая с проведеното разследване от сектор „Икономическа полиция” към РДВР – Пловдив оперативни служители са категорични, че  всички митничари от сектори „Фирмен внос”  към Митница „Пловдив” са участвали в документните измами – Елка Бабева, Румен Илиев, Атанас Атанасов, Стоян Кисов, Маргарита Нешева, Валери Хрисимов. Преписката с мнение за повдигане на обвинения е предадена през декември 2005 г. на Районна прокуратура – Пловдив, като наказателни производства за длъжностни престъпления са образувани в началото на май 2006 г. само на трима служители от сектор „Фирмен внос” – Елка Бабева, Маргарита Нешева и Валери Хрисимов. Същевременно същите дори не са временно отстранени от работа съгласно императивното изискване на алинея 2 към чл. 100 от Закона за държавния служител, съгласно която „при всички случаи, когато е образувано наказателно производство срещу държавен служител за престъпления извършени от него в качеството му на длъжностно лице, органът по назначаването го отстранява временно от работа”. Оправданието на директора на РМД-Пловдив Павел Тонев за неспазената разпоредба на закона е, че наказателното производство срещу тримата не било в съдебна фаза. Законът за държавния служител, обаче, е категоричен, че основанието за отстраняване е провеждане на наказателно производство, каквото в случая е налице, а именно следствие към ОСС-Пловдив. С преднамереното си бездействие спрямо тримата вече трета поредна година, Павел Тонев е наказателно отговорен по член 387 от НК за злоупотреба с власт и служебно положение. Дори прехвърлянето на преписката от Районна към Окръжна прокуратура-Пловдив тогавашният Районен прокурор Димитър Ангелов обосновава за бр. 110 на вестник „Седмичен акцент” с „разследване на мащабна измама”. Тримата разследвани публично заявяват, че не приемат да бъдат ползвани като изкупителни жертви при положение, че са действали по указания „отгоре” и то не само те, а и другите им колеги. Действително разследванията са насочени към част от дребните изпълнители, а не към истинските организатори и покровители в лицето на цялото митническо ръководство в Пловдив
            По случая с „мащабната измама” не е потърсена нито дисциплинарна, нито наказателна отговорност на една от основните покровителки на документните измами, интимната партньорка на Димитър Толев – Диана Стоянова. За да следи изкъсо доходоносните канали на китайското и контрабандното карго, тя е издействала от директора на РМД-Пловдив Павел Тонев Заповед №1-4412-0677 още от 03.12.2003 г., в която се нарежда при предстоящ внос на определяните  като рискови стоки с произход от Азия и Турция да се уведомява РМД-Пловдив (на практика Диана Стоянова). „След анализ на получената информация ще бъдете своевременно информирани за осъществяване на физическия контрол върху стоките съвместно със служителите на РМУ-Пловдив” – се разпорежда в горецитираната заповед. Почти всички карго-пратки се проверяват под прякото ръководство на началник отдел „Митническо разузнаване и разследване” в РМУ-Пловдив Диана Стоянова. Подписите на същата фигурират във всички протоколи за щателни митнически проверки, касаещи вносните операции със стоките с подправени фактури и товарни списъци. Диана Стоянова носи пряка служебна и управленска отговорност, каквато по причини, свързани с благодетеля й Димитър Толев,  не й е потърсена.    
            В Митница „Пловдив” вносът на контрабандно карго е осъществяван от различни фирми, които  периодично са подменяни чрез пререгистрации. В случая с документните измами, две от фирмите са регистрирани на несъществуващи адреси на имената на безимотни роми от „Столипиново”. Най-голяма активност е проявена от ЕТ „Стоп – Стоян Пейчев”, „А.И.С.” ЕООД, чийто подставен управител Кирил Стоянов е клошар,  „Вилд 66” ЕООД, която се води на Татяна Георгиева, но реално е на нейния съпруг и бивш митничар от Митница – Свиленград Георги Георгиев и на неговия скрит съдружник – началника на митницата Стефан Марашев. Основният поток от контрабандата обаче минава чрез посредничеството на Ширин Газиюмерова Ибрахимова, която е изключително близка с директора на РМУ-Пловдив Павел Тонев. Една голяма част от вносовете й са осъществени чрез нейната фирма „Спийд 2001”. Първоначално „Спийд 2001” ЕООД се представлява и управлява от едноличния собственик Ширин Газиюмерова, но на 08.10.2004 г. се осъществява пререгистрация на дружеството в ООД, в което  като съдружник е вписан Хайан Ахмед Абед. При друга част от вносовете Ширин е преносителка на митническите декларации и външнотърговски документи, но никъде не фигурира в тях. Правните норми за митническо представителство забраняват такъв тип поведение, но е обяснимо, че никой митнически инспектор не би приложил педантично законовите изисквания спрямо близката приятелка на най-големия местен началник Павел Тонев. Ширин държи най-големия дял от турското и китайското карго, като вносовете й се подлагат на физически проверки само по документи. За нея се твърди, че пренася наркотици, включително и на неофициалния лидер на ПКК в България Имрахим Барзат, с който нееднократно е била засичана в барчето на Митница „Пловдив”.

            АКЦИЗНИТЕ ИЗМАМИ – ПОРЕДНАТА ЗЛАТНА МИНА ЗА БЕЛИТЕ ЯКИЧКИ В МИТНИЦИТЕ
            Към написаното по-горе следва да бъдат добавени гешефтите на акцизния режим. Известно е, че от средата на 2006 г. Агенция „Митници”  иззе от НАП на законова база администрирането и събирането на вътрешния акциз. Публична тайна е обаче, че за огромна част от тютюневите изделия и горивата не се събира дължимия акциз. Знае се, също така, че повече от половината от алкохолните напитки в страната се продават с фалшиви бандероли. Това означава, че за по-малко от половината от реализираните на пазара количества постъпват акцизи в републиканската хазна. За този бюджетен дефицит огромен „принос” имат структурите в състава на Регионална митническа дирекция – Пловдив, където целенасочено не се извършват проверки на множество акцизни оператори и данъчните им складове. Това е в резултат на нерегламентирани договорки и отношения. Скандален е фактът, че  при лицензирането на акцизните складове не е направен нито един физически оглед от представители на митницата.
            Все така тежко е положението с нелегалния алкохол, като много тревожни данни бяха изнесени миналата година след ареста на бившия заместник на ГДБОП Иван Иванов.  Тогава официалната позиция на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки у нас бе, че приходите от акцизи върху спиртни напитки, които държавата събира, не надвишават 15 % от дължимите.
            Как функционира схемата на акцизните измами с бандеролите? Множество фирми, част от тях с репутация на големи данъкоплатци,  поръчват нужното или по-малка част от действително нужното им количество бандероли, но облепват с тях между 20 и 30 % от търгуваните бутилки. Останалата част от количествата се облепват с фалшиви бандероли, които се произвеждат в Турция и се внасят през Капитан Андреево, а в по-редки случаи се внасят и като пощенски пратки. След продажбата на количествата с фалшивите бандероли, съответстващата им бройка, получена от държавата, се връща с мотив, че не е осъществена предвидената търговска реализация. От Агенция „Митници” съставят протокол за унищожаване на истинските бандероли, чрез които не са извършени продажби, респективно на съответната фирма се възстановяват парите за акциза на уж  нереализираните в търговската мрежа количества алкохол. Според оперативна  информация, „печалбата” се разпределя  поравно между търговците и митницата. Количеството на унищожените от Агенция „Митници” бандероли и тяхната обща левова стойност представлява размерът на измамата, т.е. щетата за държавния бюджет. Неслучайно от митниците категорично отказват да съобщават данни за количеството на върнатите и унищожените бандероли. Това е информация-табу, ревниво пазена в тайна. Според експерти от неправителствени ортанизации обаче, фискалните загуби от тази далавера през 2007-ма и 2008-ма години са в диапазона между милиард и милиард и половина лева. Така например, повече от 82 хиляди бутилки алкохол с фалшиви бандероли  бяха иззети от Икономическа полиция в Пловдив при акция през месец октомври 2008 г. От полицията информираха, че конфискуваният алкохол бил от няколко марки на три винпрома, а фалшивите бандероли, облепени на бутилките, били с перфектно качество. Иззетото количество само при една акция на полицията в Пловдив е осезаемо повече от близо 55-те хиляди бутилки алкохол с фалшив бандерол, които са задържани от българските митници за цялата 2008 г. Неслучайно главният прокурор Борис Велчев изрази неудовлетворението си от работата на Агенция „Митници” на съвместно заседание на бюджетната и икономическата комисия в Народното събрание на тема „Противодействие на сивата икономика”. Той сравни разкриваемостта на митниците с годишния оборот на един средно голям български магазин. Оттук следва обоснованият извод, че не е реалистично да се очакват удовлетворителни резултати от една администрация, която е заменила противодействието на сивата икономика с откровено съдействие. При разследването на контрабандния внос на бандероли, произведени в турски нелегални фабрики, служители от ГДБОП констатирали, че митничари от ГКПП „Капитан Андреево” са пропускали пратките без да ги регистрират документално. От получилите подобаваща медийна разгласа разпечатки на разговорите стана ясно, че споменаваният в тях като “Дебелия”, е високопоставен представител на митниците, който е покривал преписките за контрабанда.  От друга страна „Павел” от Свиленград е осигурявал прозорец през границата, през който да влизат фалшивите бандероли. По случая  е разпитван бившият шеф на Агенция „Митници” Емил Димитров-Ревизоро. Според негови интервюта, високопоставеният представител на митниците, който е разполагал с реална власт да покрива преписките за контрабанда е могъл да бъде единствено бившият директор на Агенция „Митници” Асенов. Същевременно свиленградски митничари сигнализират, че зад името на изтеклия от разработките като Павел, който е осигурявал канала за контрабандния внос на фалшивите бандероли, всъщност стои директорът на регионалната митническа дирекция в Пловдив – Павел Тонев. Той нееднократно бил инспектирал Капитан Андреево точно в дните, когато пратките с фалшиви бандероли преминавали през граничния пункт. Тези твърдения донякъде обясняват защо пловдивската полиция само при една проведена акция залавя бутилки с фалшиви бандероли в приблизително двойно по-големи количества от разкриваемостта на Агенция „Митници” за цяла година. Мнозина си спомнят, че на 25-ти март 2008 г. бе арестуван заместник-директорът на Главната дирекция за борба срещу организираната престъпност (ГДБОП) Иван Иванов. Същият е  предупреждавал  производители на спиртни напитки за готвени разработки и предстоящи операции срещу тях. Сред  прикриваните от арестувания зам.-шеф на ГДБОП Иван Иванов за далавери с фалшиви бандероли от Турция се оказали собствениците на Винпром "Пещера" Атанас Петров и Антон Щерев, така наречените „Пещаци”. В полицейските среди фирмата им усилено се спряга като основнен спонсор на БСП, което обяснява защо проверката срещу тях по повод констатациите на ГДБОП бе повърхностно проведена и набързо приключена. В разпространената от медиите справка от полицейската разработка,  предоставена на ВКП, е посочено, че алкохолните босове са ощетили бюджета с 1 млрд. и 200 млн. лева от невнасяне на акциз. Фалшивите бандероли за алкохолните продукти на Винпром „Пещера“ АД  са  доставяни от Турция през ГКПП „Капитан Андреево”. Знае се, че инвестиционната активност на Пещаците се простира далеч зад производството и търговията със спиртни напитки, като солидни средства са насочени в сферата на строителството и туризма. Тяхна собственост е и  „Галакси проперти груп”, която само до момента е построила и експлоатира търговски центрове и ваканционни комплекси на разгърната площ от над 200 000 квадратни метра. В административната сграда тип „стъклен небостъргач” на гигантския жилищен комплекс „Роял сити” в Пловдив работи близо половината от персонала на Винпром "Пещера". Директорът на РМД-Пловдив Павел Тонев често е забелязван да посещава кабинетите на Атанас Петров и Антон Щерев на Пловдивския булевард „Дунав”. Служебният Форд „Фокус” търпеливо го изчаква на паркинга пред „Роял сити”, докато той се съвещава с Пещаците. Понякога митничарско-корпоративните оперативки протичат и в култовото заведение „Ефир”, което се намира на 100 метра разстояние по диагонал от административната сграда и се държи от брата на Антон Щерев. Пловдивски митничари твърдят, че след Агенция „Митници”, Винпром "Пещера" е вторият работодател на Павел Тонев. Но имало и още много други. За доходите му от тях не са плащани осигуровки, но пък те го били осигурили за няколко поколения напред, твърди мълвата.

             МИТНИЧEСКОТО УПРАВЛЕНИЕ В ПЛОВДИВ – ЩАБ-КВАРТИРА НА АВТОМОБИЛНАТА МАФИЯ

            По изчисления на бивши служители на Митница-Пловдив, само за периода 2003 – 2006 години далаверите при обмитяването на автомобили в Митница-Пловдив са ощетили държавния бюджет с над 2 милиарда лева. Поради заинтересованост от много високи регионални нива, правоохранителни органи не са правили детайлна и систематизирана проверка на ставащото в митницата. Давността на престъпленията срещу митническия режим и в особено големи размери е достатъчно дълга, за да може подобни проверки да бъдат инициирани в бъдеще при наличието на управленска воля. По-долу ще бъдат изложени основните методи на митническите измами с автомобилите:

 
  ИЗПОЛЗВАНЕ НА ФАЛШИВИ СЕРТИФИКАТИ ЗА ДВИЖЕНИЕ НА СТОКИТЕ EUR 1

            Преди реалното членство на България в ЕС, този документ доказваше западноевропейският произход на автомобила и осигуряваше преференциално тарифно третиране с нулево мито. По-голяма част от вносителите – физически лица, еднократно извършвали покупки на коли главно от Германия, Италия, Белгия, Холандия и Франция. Същите не са били запознати с условията и договореностите в международната търговия, нямали информация за пълния комплект от документи, с които е следвало да се снабдяват в страната на износа, за да се възползват от облекчителните клаузи, предвидени в Споразумението за асоцииране между ЕС и РБ и в Протокол №4 за определяне на правилата за произход на стоките. В тези случаи „състрадателни” инспектори бързо предлагали услугите си и или собственоръчно или чрез посредничеството на приятелски митнически агенции попълвали стандартните EUR 1-бланки според извлечените от наличните документи (договор за покупко-продажба на автомобила, технически талон, застраховка…) данни. Полаганите печати са фалшиви. В митническите учреждения се съхраняват образците на използваните от съответните задгранични митници, заверяващи EUR 1 с официални печати. При възможностите на съвременната компютърна техника, копието на оригиналния образец се изработва буквално за минути. Отново отбелязваме, че към настоящия момент контролни органи не са извършили масова целева проверка на оригиналността на печатите и подписите в документите за произход. Приблизително една четвърт от автомобилите в Митница-Пловдив са обвитени с фалшиви евро-сертификати.

 „ПОДМЛАДЯВАНЕ” НА АВТОМОБИЛИ

            Главните действащи лица тук – митническите служители и собствениците на фирми-вносителки на автомобили по занятие. У нас се импортираха големи количества амортизирани автомобили с над десетгодишна употреба на Запад. Както и такива, спазарени директно от автомобилни гробища. Обяснението е елементарно – достъпна цена за неплатежоспособно търсене на българския пазар. Същевременно всеки купувач се стреми да се сдобие с по-запазен автомобил, задоволяващ естетическото чуство и предполагащ по-ниски разходи за ремонт и поддръжка. И ето, че е измислен начин 12-13-годишни коли да се представят за 8-9-годишни. Така продавачите от авто-къщите пласират с нелоша печалба излъскани външно и с пренавити километражи грохнали МПС-та, а закупилите уж насметка автомобил са в неведение за измамата. Как става това? Известно е, че всяка вносна операция се регистрира с ЕАД (единен административен документ) по начин, определен от старата Наредба 11 на Министъра на финансите от 1998 г. за реда за писмено деклариране на стоки пред митническите учреждения. ЕАД при внос бе съставен от 4 еднакви индигирани екземпляра, предназначени респективно за обмитяващата митница (екземпляр №6), за Централния митнически архив (екземпляр №7), за вносителя (екземпляр №8) и за териториалната данъчна дирекция (екземпляр №Б). При внос специално на автомобили обаче, съгласно Заповед №44-00-0097 още на Началника на Главно управление „Митници”, митническото оформяне на автомобили се извършва при представяне на два допълнителни екземпляра ЕАД, дублирани в оригинал. Единият е предназначен отново за обмитяващата митница за прилагане към митническия манифест, а другият – за съответните подразделения на КАК „Пътна полиция”, където става регистрацията на автомобилите след обмитяването. В екземплярите за вносителя и за КАТ в клетка №33 (описание на стоката) на ЕАД се обявява измислената, невярната, фалшифицираната дата на първоначалната полицейска декларация, а в останалите екземпляри се отпечатва действителната възраст на автомобила. Така, когато вносителят отиде да регистрира в КАТ обмитените от него автомобили, той представя там екземпляра от ЕАД, предназначен за него, който е напълно идентичен с екземпляра от ЕАД, предаден от митницата на КАТ по служебен път. При сверка, обаче, на данните в митническата декларация, прикрепена към митническия манифест, с тези в митническата декларация, изпратена в КАТ, различията веднага биха излезнали наяве.
 
СЪСТАРЯВАНЕ НА АВТОМОБИЛИ – ВАРИАЦИЯ НА ПРЕДИШНАТА ИЗМАМА В ОБРАТЕН РЕД
            Целта на този криминален метод е да се свие данъчната основа, а оттам и размерът на следмащите се мита и данъци. Съгласно ал.3 към чл. 3 от дейсвалото дълги години ПМС №2 от 8 януари 1993 г. за облагане вноса на автомобили, митническата облагаема стойност на употребяваните автомобили, определяна на базата на мощността на двигателите им, се намалява със степента на износване според продължителността на употреба до датата на преминаване на държавната граница на България. За автомобил на 2 години митническата стойност се редуцира с 20 %, а след 4-тата година от първоначалната полицейска регистрация в чужбина, намалението е вече 50 на сто. Друг масово използван в Митница-Пловдив метод за надхитряне на бюджета е фалшифицирана промяна на действителната мощност на двигателите, защото за над 120 киловата по системана DIN и за над 126 киловата по системата SAE Тарифата за акцизите към Закона за акцизите бе дефинирала облагане с 40-процентна ставка. Заобиколеният акциз, особено на по-мощните коли, е солидна икономия, още повече, че така се редуцира и величината на ДДС, в чиято облагаема основа се включва и размерът на дължимия акциз.

ЛЕГАЛИЗИРАНЕ УПОТРЕБАТА НА КРАДЕНИ В СТРАНАТА АВТОМОБИЛИ


            Налице са данни, че със съгласието и подкрепата на директора на РМД – Павел Тонев и началника на митницата в Пловдив – Иван Праматаров през  2005 г. и 2006 г. техни служители са покровителствали операциите на международна организирана престъпна група за легализиране на крадени автомобили, като в посечения период обмитените въпросни незаконно отнети леки коли са над 300 броя. В схемата, разкрита от разследващи служби на няколко страни членки на Европейския съюз, са замесени и пловдивски полицаи, както и лица от Германия, Италия, Австрия и други европейски държави. Измамата е действала по следния начин. На противозаконно отнети в България луксозни автомобили са пренабивани номера на шасита и двигатели на регистрирани в европейски страни превозни средства. Откраднатите и преномеровани возила са представяни за обмитяване в пловдивската митница като собственост на частни лица, които уж били влезли с тях от чужбина в България временно, но впоследствие решили да продадат автомобилите в страната. Авторите на далаверата са разчитали, че леките коли с оригиналните номера на шасита и двигатели не биха напускали съответната европейска държава по месторегистрация. За това са били отговорни европейските информатори на тукашната автомафия, които са подбирали номера на автомобили – собственост на хора, главно възрастни пенсионери или лица със заболявания, за които е могло да се предполага, че не биха осъществявали международни пътувания.
            Крадените в България и уж временно внесени у нас автомобили никога не са били дестинирани от граничен пункт до митница Пловдив с изискуемия от митническото законодателство транзитен документ. За всички обмитени в митница Пловдив крадени автомобили не са били регистрирани в ГКПП транзитни митнически декларации, а обмитяването е ставало с молби, одобрявани от началника на митницата. Възможно е Павел Тонев и Иван Праматаров да бъдат арестувани като покровители на канала извън границите на Република България по начина, по който бе задържан в Гърция Костадин Хаджииванов, известен с прозвището Коце Маца. Хаджииванов беше арестуван в началото на септември миналата година с европейска заповед за арест по обвинение за контрабанда на цигари. Седмица по-късно с решение на гръцки съд същият бе екстрадиран в Германия. Българското правителство не можа да даде задоволително обяснение на факта защо европейската заповед за арест на Хаджииванов е била предадена на гръцките власти, а не на МВР в София, в който факт непредубедените наблюдатели видяха поредното доказателство за недоверието на европейските органи за ред и сигурност в ефективността на работата на техните български колеги.
            Како цяло контрабандата и измамите по гореописаните схеми са се извършвали с висшето покровителство на Димитър Толев и под контрола на директора на РМУ-Пловдив Павел Тонев и началника на Митница-Пловдив Иван Праматаров.  Освен, че не са изпълнявали свои основни преки и контролни задължения,  двамата години наред са се възползвали от служебното си положение, което на практика е било подчинено на преследване на користни лични, семейни и частно-корпоративни интереси. Това личи от кратките справки за всеки един от тях!

            ПАВЕЛ ТОНЕВ ТОНЕВ

            На 29. 03.2004 г., без да са налице необходимите нормативноопределени условия, директорът на РМУ-Пловдив Павел Тонев приема и подписва банкова гаранция в полза на „Тойота Тиксим” ЕООД – Пазарджик в размер на 30 000 лева, която банкова гаранция представлява само 30 на сто от дължимия общ референтен размер от 100 000 лева. С това, че е предоставил на фирма “ТОЙОТА ТИКСИМ” ЕООД  неследващи се преференции при транзит на стоки, като е спестил на фирмата задължение за обезпечаване на още 70 000 лева, директорът на РМУ-Пловдив е осъществил състава на чл. 220 ал. 1 от Наказателния кодекс на Република България, в който се постановява, че длъжностно лице, което съзнателно сключи неизгодна сделка и от това произлезе значителна вреда за стопанството или за учреждението, предприятието или организацията, които то представлява, се наказва с лишаване от свобода до пет години, като съдът може да постанови и лишаване от право да се заема съответната държавна длъжност. Управител на едноличното дружество с ограничена отговорност “ТОЙОТА ТИКСИМ”  за град Пловдив по време на предоставянето и действието на преференцията през 2004 г. е Ваня Стоянова Тонева, която е съпруга на директора на РМУ-Пловдив Павел Тонев Тонев. Настъпилите вредни последици са от имуществен и от неимуществен, морален характер. Имуществените вреди се изразяват в намаления със 70 процента, т.е. със 70 000 лева, размер на дължимото обезпечение на мита, данъци и акцизи. Според практиката на Върховния съд, имуществени вреди на суми като визираната се оценят за престъплания в особено големи размери. Неимущественият аспект на вредните последици се съдържа в нарушения от Павел Тонев Кодекс за поведение на служителите в държавната администрация. Съгласно този кодекс държавният служител не може да използва служебното си положение за осъществяване на свои лични или на семейството си интереси. Освен това, в годишната декларация за наличие на конфликти на интереси, Павел Тонев не е декларирал конфликт на търговски, финансови и делови интереси между дейността на съпругата си и функцията му в администрацията, в която работи? Така той е нарушил разпоредбите на чл. 29а, ал. 1 от Закона за държавния служител, а в тази връзка и  чл. 313 от НК, който предвижда лишаване от свобода до три години и глоба от сто до триста лева за лица, които затаят истина в писмена декларация. Такава декларация е тази за конфликт на интереси, която задължително се подава от всички държавни служители ежегодно до 31 март по образец, утвърден от министъра на държавната администрация.
            Във връзка с недопустимият конфликт на интереси на директора на РМД-Пловдив Павел Тонев, сезираният от митническия служител Любомир Терзиев Инспекторат към Министерството на финансите извършва задълбочена проверка, резултатите от която са отразени в Доклад  до министъра на финансите рег. №93-18-45/15.11.2005 г. На страница 106 от доклада се съдържат следните факти и изводи:
„ В т. 4 от декларациите (става дума за декларации за две поредни години) по чл. 29а г-н Павел Тонев декларира, че юридически и физически лица, както и свързани с него лица по смисъла на Параграф 1 от допълнителните разпоредби на ЗДСл нямат търговски, финансов или други делови интереси във връзка с функциите на митническата администрация. Проверката установи, че Ваня Стоянова Тонева с ЕГН №6504307611 е съпруга на г-н Павел Тонев и е свързано с него лице по смисъла на Параграф 1, точка 1 от допълнителните разпоредби на ЗДСл. Същата е била управител на „Тойота-Тиксим” ЕООД, клон Пловдив, за периода от 07.12.1999 г. до 01.03.2005 г. С решение №1460/01.03.2005 г. на Пловдивския окръжен съд, Ваня Стоянова Тонева е заличена като управител на „Тойота-Тиксим” ЕООД, клон Пловдив. Нов Управител и представляващ на клона след 01.03.2005 г. става Трифон Иванов Коев.
Принципал на „Тойота-Тиксим” ЕООД, клон Пловдив, е „Тойота-Тиксим” ЕООД, град Пазарджик, регистрирана с Решение №2158/1996 г. на Окръжен съд Пазарджик с управител, собственик и представляващ Трифон Иванов Коев. В този случай свързани лица, по смисъла на Параграф 1, точка 2 от допълнителните разпоредби на ЗДСл и Параграф 1 на Търговския закон, са Ваня Стоянова Тонева, „Тойота-Тиксим” ЕООД, клон Пловдив, и „Тойота-Тиксим” ЕООД, град Пазарджик.
Поради това обстоятелство г-н Павел Тонев е следвало да декларира в т. 4 на декларациите по чл. 29а от ЗДСл дейността на „Тойота-Тиксим” ЕООД, град Пазарджик, свързана с администрацията на РМД-Пловдив.
На 29.03.2004 г. с писмо с изх. №1-2600-0035 РМД-Пловдив приема Анекс №900/13.02.2004 г. към приета обща банкова гаранция за режим транзит № 1-80/23.02.1999 г. с референтен размер – 100000 лева в рамките, на който може да се използва общата банкова гаранция за режим транзит. Размерът на гаранцията, определен съгласно разпоредбите на чл. 275, ал. 2, т.2 от ППЗМ е равен на 30 на сто от референтние размер.
В този случай Директорът на РМД-Пловдив  г-н Павел Тонев е следвало да уведоми органа по назначаването за възникнал конфликт на интереси и да си направи отвод от приемането на въпросния анекс.”
            На стр. 107 от същия Доклад по повод проверката на Инспектората също така се съдържат следните факти: „С писмо вх. №94-00-263/15.09.2005 г. на Министерството на финансите в отговор на наше писмо, Директорът на Агенция „Митници” ни уведомява, че до него не е постъпвало писмено уведомление от Директора на РМД-Пловдив за взето от него решение, пораждащо конфликт на интереси.” Край на цитатите, от които става ясно, че със своите действия и бездействия, пораждащи и отразяващи конфликти на интереси, в качеството си на длъжностно лице директорът на РМД-Пловдив Павел Тонев подлежи на наказателна отговорност, за която се полага ефективна присъда за лишаване от свобода. Обяснението за недосегаемостта на Павел Тонев се съдържа в специалното отношение на неговия благодетел Асен Асенов към него. Въпреки ясният отговор, който Асенов е дал на Инспектората на Министерството на финансите относно затаените от Павел Тонев истини пред надлежен орган на властта, месеци по-късно станалият известен на обществеността като Дебелия най-нагло лъже депутатите от Комисията за борба срещу корупцията на във връзка със скандалните факти около пловдивската митница.  В стенограмата на Комисията, оформена в Протокол №42 от 26.10.2006 г. ясно личат думите на Асен Асенов: „По отношение на съпругата на Павел Тонев съм категоричен, че няма конфликт на интереси, от извършена наша проверка”. Трябва ясно да се отбележи, че протекцията на Асенов над Тонев винаги се е дължала на факта, че последният лоялно е обезпечавал дължимата за неговия работодател част от сумите на пирамидално движещите се в системата нерегламентирани плащания. Това се знае от специалните служби на МВР и от ДАНС, но те никога не са имали картбланш да ударят. По причини, които излизат извън рамките на настоящото разследване.
            След като този скандал придобива широка публичност през 2005 г., Ваня Тонева е изтеглена формално като управител на пловдивския офис на  “ТОЙОТА ТИКСИМ” ЕООД.  Същевременно по случая е възбудена проверка и от органите на МВР-Пловдив, по време на която, за да се оневини, Павел Тонев безцеремонно заблуждава проверяващите с твърденията че „Тойота-Тиксим” ЕООД – Пазарджик е представила в РМУ-Пловдив необходимите за приемането на гаранцията документи – счетоводен баланс за 2003 г., отчет за приходите и разходите за 2003 г., лиценз за извършване на международни автомобилни превози и договор за доставка между „ТМ АУТО” ООД и „Тойота Тиксим” ЕООД. Това, което Павел Тонев затаява пред органите на МВР е, че цитираните от него документи са задължителни в случаите на приемане от митническите органи на обща банкова гаранция за режим „транзит”, когато с нея се обезпечават 100 процента от дължимите суми на референтния размер.  С така цитираните и представени пред РМУ-Пловдив документи  отговорното лице по транзита “ТОЙОТА ТИКСИМ” ЕООД  е доказало пред митническите органи удовлетворяване на заложените в Приложение №18 г към чл. 275, ал. 4 към ППЗМ критерии „Достатъчен опит”, „Контрол на превозите” и „Достатъчен финансов ресурс за изпълнение на задълженията”, които критерии не осигуряват право за ползване на банкова гаранция със 70-процентно намаление, т.е. в размер на 30 на сто от референтния размер. Удовлетворяването на тези критерии може да служи като основание за приемане на банкова гаранция в размер на 100 процента от дължимия референтен размер. В случаите на  намаляване на общата банкова гаранция до 30 на сто от референтния размер, както е направил  Павел Тонев, отговорното лице по транзита трябвало да удовлетворява, по силата на чл. 275 ал. 2 от ППЗМ, и критерия “Тясно сътрудничество с митническите органи”. Павел Тонев явно е приел за достатъчно съпружеското сътрудничество, а не Приложение №18г от ППЗМ,  според което тясно сътрудничество между отговорното лице по транзита и митническите органи  е налице, когато отговорното лице използва в управлението на своите транзитни операции специфични мерки, които предоставят на митническите органи по-добри възможности за контрол и защита на държавните интереси. Такава предвидена в Приложение №18  мярка е вписването в митническите декларации за транзит на допълнителни данни, когато такива данни не са задължителни по общия ред. Във всички митнически декларации за транзит с отговорно лице по транзита “ТОЙОТА ТИКСИМ” ЕООД такива допълнителни данни не са вписвани, а и приелият банковата гаранция с 70-процентно намаление от референтния размер – Павел Тонев не е отправил към отговорното лице по транзита такова подлежащо на спазване изискване чрез свой писмен индивидуален административен акт.
            На 30.03.2004 г., директорът на РМД-Пловдив Павел Тонев по същия незаконосъобразен начин предоставя още една преференция, от която се е облагодетелствала спедиторската фирма „Мидланд Интерспед” ЕООД. Нейният собственик Христо Янев е дългогодишен семеен приятел на Павел Тонев и е известен като един от най-богатите свиленградчани, чийто бизнес се е разклонил далеч извън пределите на собствения му град и митническата спедиция. Бивш митничар е неговия брат – Бойко Янев. Всички служители на Свиленградската митница знаят, че стоките, превозвани с камиони на „Мидланд Интерспед” никога не са били обект на проверка. Освен по документи, разбира се. Говори се, че с превозни средства, по които отговорно лице е „Мидланд Интерспед”, многократно е осъществяван наркотрафик в допълнение към традиционната стокова контрабанда. Посетители и служители на най-реномираните ресторанти в Свиленград свидетелстват, че по време на „инспекциите” си в тамошната митница, Павел Тонев е в неотлъчната компания на Христо Янев – собственик и управител на „Мидланд Интерспед”. Понастоящем – 2009 г., Павел Тонев парадира в тесен кръг с близкото си приятелство с бизнесмена Янев, който благодарение на връзки сред управляващите, щял да го спасява от дисциплинарна и наказателна отговорност. Според митнически служители Бойко Янев и Павел Тонев са ходили заедно на екскурзия до далечна източна страна,  като тази екскурзия е била подарък на Директора на РМД-Пловдив за доброто “сътрудничество” между “Мидланд” и РМД-Пловдив.
            Прави впечатление, че със злоупотребите си в полза на “ТОЙОТА ТИКСИМ” ЕООД и „Мидланд Интерспед” ЕООД, директорът на РМД-Пловдив Павел Тонев е престъпвал режима на банковите гаранции за транзит – похват използван от неговия  благодетел и учител Димитър Толев  десет години по-рано в цигарената афера през аерогара „Пловдив”. Другата прилика между тях е, че засега и двамата успешно избягват наказателната си отговорност благодарение на широко разтворени над тях защитни чадъри. И двамата членуват в „Ротари клуб”, където прави впечатление присъствието на известни Пловдивски магистрати.
            Не е за пропускане фактът, че не беше сторено нищо за прекратяване на фиктивния износ на стоки от РБ и улесняването на “източването” на ДДС. Направено е запитване до ВКП да се извърши проверка дали Асен Асенов и Павел Тонев нямат вина за щетата от близо
61 млн. лева в резултат на дейността на фирма „ТЕМ” ООД. От специално назначена държавна комисия състояща се от служители на инспекторатите при МФ и АМ са констатирани 72 случая на фиктивен износ на фирма „ТЕМ” ООД. Забавянето на проверките спрямо фирмата и странния отказ на Хасковската окръжна прокуратура да образува досъдебно производство, нанасят щета на държавата с въпросните 61 милиона  лева, като към тази сума би следвало да се добавят и конфискуваните превозни средства. Макар, че давностният срок за митническите престъпления е 10 години, досега не са предприети никакви мерки спрямо правоприемника на „ТЕМ” ООД. Нищо не е направено и по отношение на фирма “Вилд”, пак във връзка с фиктивен износ. Според информация от органите на МВР,  касае се за щети на държавата от “източване” на ДДС за над 50 млн. лева.
    Като се има предвид, че комисионната за забавяне или забатачване на подобни дела е 10%, не е чудно бездействието на някои правоохранители, твърдят митнически служители.
    Чрез разполагане на доверени хора на възлови места се прикрива и улеснява стоковата контрабанда. По тази причина е намалена разкриваемостта на наркоконтрабандата и България стана основен транзитен, разпределителен, а и производителен пункт в Европа.
    Въпреки множеството сигнали до най-високо правителствено ниво, подавани от Легия „Българска антимафия” за обвързани и съдействащи на контрабандните канали служители на митниците, те вече повече от 10 години необезпокоявано си седят на местата.   

            ИВАН ТОДОРОВ ПРАМАТАРОВ


            За него подчинените му се шегуват, че е най-добрият митничар сред трактористите и най-добрият тракторист сред митничарите. Каламбурът е почерпен от страстта на началника да разказва на служебни събрания случки от частния си земеделския бизнес и да коментира цените на морковите и фъстъците. Иван Тодоров Праматаров се прочува като началникът, оставил Митница Пловдив на автопилот. Дали е упражнявал безконтролие с користни подбуди или поради неспособност да разбира и прилага сложната съвременна митническа материя, не е ясно. Негови подчинени твърдят, че са верни и двете допускания.
            Разкрития за големи злоупотреби в митница Пловдив с митническите икономически режими бяха направени през изминалите години от различни медии. Измамите са правени чрез активно усъвършенстване на стоки – режим, при който няма плащане на митни сборове и държавни вземания, защото временно внасяните в България чуждестранни стоки, подлежат на обратно изнасяне след като бъдат обработени в български фирми. Голямото източване е ставало с използването на  разходни норми, които формират  нереален рандеман в ущърб на бюджета и в полза на осъществяващите измамата фирми и прикриващите ги митничари. Рандеманът е това полезно количество продукт, което се получава от обработката на временно внесената стока и което трябва да се реекспортира. Когато невярно се обяви, че при обработката на 100 временно внесени единици се получават 50, а не реални 90, задължението е да се реекспортират 50. Останалите реално произведени 40 единици остават в България без заплащане на митни сборове, но се обявяват в документацията като отпадък, който уж се унищожава. Комисия от Инспектората на Агенция “Митници” установява, че през 2003-та и 2004-та години в Пловдивска митница няма случай при разрешавене на режими за активно усъвършенстване да е извършвана проверка на рандемана. При разрешаване на режима, рандеманът следва да бъде заявен от фирмата, което желае да се ползва от него. Митническите служители се произнасят по предложения рандеман, като или го приемат, или го отхвърлят. За вземането на алтернативно решение те следва да изискват допълнителна информация, данни и документи. Дори одобрили рандемана при поставянето на стоките под режим на активно усъвършенстване, те следва да извършват внезапни и планирани проверки в мястото на усъвършенстването на продукта по време на технологичния срок за производство и да съставят актове за митническа измама при констатиране, че одобреният рандеман е подвеждащ. Нищо такова не е правено в митница Пловдив, за което носи пряка отговорност Иван Праматаров. Най-вероятната причината е тази, че печалбата от фалшивите рандемани се разделя между вносителите и митническите инспектори. Констатация за това, че не са извършвани такива проверки се съдържа в предоставен ни от служител на Инспектората към агенция „Митници”  Протокол №33/09.06.2004 г. по повод извършена от  Инспектората планова проверка в Митница Пловдив.
            От 2001-ва до 2006-та години, тъстът на Праматаров – Костадин Панайотов обмитява в митница Пловдив китайски стоки на занижени цени чрез „Монолит – 1994” ООД. Факт е, че срещу тази фирма никога не е била задействана процедура на оспорване на декларираните митнически облагаеми стойности. Същевременно Иван Праматаров няколко години последователно не е декларирал конфликт на търговски, финансови и делови интереси между дейността на тъста си, който обмитява стоки, и функцията си в администрацията, в която работи като началник на митница. Двамата са свързани лица съгласно Параграф 1 от Допълнителната разпоредба на Закона за държавния служител. Така Праматаров е нарушавал разпоредбите на чл. 29 а, ал. 1 от Закона за държавния служител, а в тази връзка и чл. 313 от Наказателния кодекс, който предвижда до три години лишаване от свобода за лица, които затаят истина в писмена декларация. Според вътрешна информация, след като конфликтът на интереси на началника на Митница-Пловдив стана публично известен чрез медиите, Павел Тонев е прикрил Праматаров, като му е осигурил възможност да попълне със задна дата нови декларации за съответните години, в които да декларира наличие на конфликт на интереси, т.е. от които да личи, че Праматаров не е затаявал истини, т.е. не е лъгал надлежен орган на властта. При една техническа експертиза в лабораториите на МВР, измамата би могла да бъде лесно установена.
           
            РЕКЕТ ДО ДУПКА, КОНТРАБАНДА ЗА МИЛИОНИ

            Известна е приказката на зевзека, че и 50 лева да стане бензина, пак ще си кара колата, и до 5 стотинки да му падне цената, пак ще го краде. По аналогичен начин мислят и действат и в Пловдивската митница. Там рекетът, контрабандата и измамите продължават с пълна сила, въпреки че парламентарните избори бяха спечелени от реформаторска партия, която обяви за свой първостепенен приоритет борбата срещу престъпността и корупцията.
            На 30.07.2009 г., късно следобяд, при акция на БОП са арестувани и отведени с белезници двама оперативни инспекторите от Пловдивската митница. Единият – Станимир Михайлов работи в сектор „Борба с наркотрафика”, а вторият –  Иван Иванов е служител на сектор „Щателен митнически контрол”.  Вносител на играчки с произход Китай е бил изнудван за 400 лева, като му е обещавано да премине през халето за физически контрол бързо и безпроблемно. Бизнесменът се оплакал своевременно на  органите на реда, откъдето последвала не по-малко светкавична реакция. При операцията на антимафиотите, предаденият рекет в размер на 4 банкноти по 50 лева бил намерени в джоба на Иван Иванов, на който била наложена мярка за неотклонение „Задържане под стража” за 72 часа. От обясненията на изнудвания полицаите разбрали, че преди време вносителят платил 300 лева при обмитяване на аналогични стоки.
            Клиенти на ведомството в града на тепетата споделят във връзка със случилото се, че плащането на подкупи и рекет в митницата е неофициална политика, която отдавна не учудва никого. Пожелали анонимност митничари допълват, че корупционните практики са толкова трайни и устойчиви заради пирамидалната система на нерегламентираните плащания, на върха на която стои директорът на Регионалната митническа дирекция в Пловдив – Павел Тонев. Публична тайна е, че в халето за физически проверки работят само най-доверените нему служители, които се разпределят на това работно място с нарочна негова заповед. Задържаният Иван Тенев Иванов е назначен на работа в Митница Пловдив през 2003 г. с личните протекции на Павел Тонев и оттогава работи само в халето за физически проверки, като никога не е бил преместван в други звена. Очевидно присъствието му в халето за физически контрол, където се установява доколко декларираните стоки отговарят на действително превозваните, е било високо ценено от неговите ръководители. Интересно е и това, че той и семейството му живеят в Хасково, като митничарят вече 7 години ежедневно пътува до и от работното си място в Пловдив. Елементарната сметка показва, че само транспортните разходи надхвърлят размера на неголямата  митничарска заплата на рекетьора.           
            Между другото, преди три години полицията освети друга корупционна схема в Митница-Пловдив след арест на митнически служител от халето за физически проверки. На 2 юни, 2006 г., митническият инспектор Петьо Богов полага заверки за извършен от него митнически физически контрол с текст, подпис и личен митнически печат върху митническа декларация за реекспорт на фирма „Гасер”. Превозното средство и превозваната от него стока, за която митническият инспектор гарантирал със заверките си в ЕАД, обаче,  изобщо не са били в халето за митническа проверка. Стоката не е представена пред митническите органи, както е по закон, а само митническата декларация и придружаващите я документи. Ролята на физическия контрол е тъкмо такава – да установи съответствието между описаната по документи стока и действителното й състояние по вид, количество и стойност. Богов не само заверил митническите документи на стока, която не е видял и проверил, но е извършил още по-тежко престъпление. Той е предал на представителката на фирмата-експортьор митническа пломба, описана в ЕАД като уж поставена от него в превозното средство. Тази услуга да се впише и завери в ЕАД митническа пломба, която се предава на търговците да я поставят на превозното средство без присъствието на митничар в удобно за тях време и място струва 100 евро. Реторичен е въпросът как  се борят срещу наркотрафика, контрабандата и измамите служители, които не само не проверяват камионите и стоките, но и предават за самообслужване строго служебни обезпечителни средства, каквито са автоматичните митнически пломби, на търговци и шофьори. По този начин на недобросъвестните търговци се създава възможност да поставят в товарните помещения на превозните средства различни количества от описаните в ЕАД, включително да товарят и пренасят през граница акцизни стоки и наркотици. При фактическата липса на контрол по тази схема няма как да се знае дали контрабандата е за хиляди или за милиони левове.
               Новият корупционен скандал се разрази точно във времето, когато в пловдивската митница усилено циркулират слухове, че техният директор прави активни совалки за окопаване в поредното правителство. Същевременно вестник „Пловдивски труд” писа, че за мястото му точат зъби Петър Русев и Тихомир Гаджев. Първият е уволнен за злоупотреби от Емил Димитров – Ревизоро и впоследствие възстановен от Асен Асенов, а вторият  е началник на сектор „Оперативен митнически контрол” и по ирония на съдбата – пряк ръководител на хванатия с рушвета Иван Иванов. През 2001 г. името на Тихомир Гаджев е замесено в покровителство на контрабанден канал за цигари през митническото бюро в Карлово. Впоследствие Гаджев, известен с прозвището си Селския, е преместен в Митница Пловдив и оглавява сектора за физически контрол. Според пловдивски митничари, на новото си работно място Селския се развихрил и дори успял да влезе в аналите на митничарския фолклор като направил опит да обмити цял тир с дамски превръзки втора употреба!!! Много стара и отработена далавера е декларирането на стоки като употребявани, което драстично намалява облагаемата им стойност, за да спаднат и размерите на дължимите налози. Втора употреба, втора употреба, ама чак пък на дамски превръзки! Пожелал анонимност източник от кабинета на директора на Агенция „Митници” Ваньо Танов потвърди, че последният бил подложен на силен натиск от двама Пловдивски депутати от ГЕРБ за издигането на Тихомир Гаджев.
            Европейската комисия буквално се умори и изнерви от слабите резултати в борбата срещу организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта у нас. Учудващо е, че не се предприемат предвидените от законовата уредба мерки срещу тежко компрометирани високопоставени държавни чиновници като регионален митнически директор и началник на ключова митница, каквато е Пловдивската.  В такива случаи българският народ казва, че не е виновен този, който яде зелника, а онзи, който му го дава!
            И все пак, има светлина в тунела. Тя е свързана с първите стъпки на кабинета „Борисов”. Една от тях е назначението за нов директор на митниците в лицето на генерал Ваньо Танов.  Това е ярка демонстрация за решителна промяна и твърда ръка срещу гешефтите. Трябва да се изчисти този зловонен Авгиев обор. Мръсна работа, но който я свърши, ще си запази местенце в българската история. Дотам сме я докарали…          

 Автор: ЛЕГИЯ „БЪЛГАРСКА АНТИ-МАФИЯ” 

 За контакти:  bg_legia@yahoo.com 
 
 
ПРИЛОЖЕНИЯ:

Фигурата е съставена от служители на национална правоохранителна институция след задълбочени оперативно-проучвателни дейности. Взаимозависимостите и движението на потоците по горната схема са възпроизвеждани от август 2008 г. до юни 2009 г., като политически натиск е осуетил реализация по тях.

Димитър Толев е доносник на Второ Главно управление
на МВР от времето на Тодор Живков и активен участник
в създаването на системата на „скрития транзит”.
Известен е като кръстник и консилиери на контрабандните
канали в Южна България. Той все още направлява
корупционните схеми, вече зад кадър и чрез протежетата си
в Пловдивската митница – Павел Тонев и Иван Праматаров.

Едно от  пълномощните на тъста на шефа на Пловдивската Митница – Иван Праматаров, който години наред е внасял китайски стоки на занижени цени с подкрепата на своя високопоставен роднина.

Уведомително писмо изх. №1-2600-0035/01 от 29.03.2004 г., с което директорът на РМД-Пловдив Павел Тонев предоставя незаконна преференция на фирма, в която съпругата му е назначена за управител. Този документ уличава в недопустим конфликт на интереси висш държавен служител и е класически пример за злоупотреба със служебно положение.

Ваня Тонева е управител на Пловдивския клон на търговска фирма, на която съпругът й Павел Тонев в качеството му на длъжностно лице е предоставил неследващи се преференции в драстично нарушение на режима за  банковите гаранции.

Уведомително писмо изх. №1-2600-0011/03 от 30.03.2004 г., с което директорът на РМД-Пловдив Павел Тонев предоставя друга незаконна преференция, този път на „Мидланд Интерспед” ЕООД. Посетители и служители на най-реномираните ресторанти в Свиленград свидетелстват, че по време на „инспекциите” си в тамошната митница, Тонев е в неотлъчната компания на Христо Янев – собственик и управител на „Мидланд Интерспед”. Понастоящем – 2009 г. Павел Тонев парадира в тесен кръг с близкото си приятелство с бизнесмена Янев, който благодарение на връзки сред управляващите, щял да го спасява от дисциплинарна и наказателна отговорност. Освен покровителство над Тонев, Янев е обещал и титулярно място за началник на Свиленградската митница на сегашния й скандален зам.-шеф Георги Костадинов.

Писмо на Инспектората на Министерството на финансите до Председателя на Народното събрание Георги Пирински чрез началника на кабинета му Мирон Гаврилов. Писмото служи за уверение на факта, че при извършените проверки, касаещи дейността на Регионална митническа дирекция Пловдив и подчинените й митници в Пловдив и Свиленград, са откити нарушения, констатациите за които били предоставени по компетентност за предприемане на мерки от директора на Агенция „Митници” Асен Асенов. Асенов незабавно предприема „нужните” мерки – уволнява разкривателя на нарушенията и подателя на сигналите за тях – Любомир Терзиев. По повод на подобни случаи на чиновническа саморазправа с неудобни, известният български правозащитник Михаил Екимджиев публично заявява, че в България не преследват престъпниците, а техните разкриватели. Аналогични са констатациите на Европейската комисия и ОЛАФ!

{mosimage}

Доклад на Инспектората на Министерството на финансите, в който по несъмнен и безпорен начин са доказани конфликти на интереси и скандални нарушения на Директора на Регионалната митническа дирекция в Пловдив – Павел Тонев. Директорът на Агенция „Митници” Асенов потвърждава пред МФ, че Тонев в писмена декларация е затаил истини пред него като пред надлежен орган на властта, но не предприема дисциплинално-наказващи мерки и не информира органите на прокуратурата за съставомерните по чл. 313 от НК деяния на неговия подчинен.

Легия  „БЪЛГАРСКА АНТИ-МАФИЯ”, е създадена на 1-ви октомври, 2005 г., с цел да се бори срещу престъпността и корупцията, които са оплели държавната и общинската администрация като кукувича прежда и деформират живота и психиката на българите от всички поколения. Членове и сътрудници на организацията са писатели, журналисти, художници, университетски преподаватели, учители, лекари, бивши и настоящи офицери и сержанти от МВР, МО, съдии, прокурори, следователи, митнически и  данъчни служители, експерти по банково и застрахователно дело, като стремежът е да бъдат обхванати всички професионални съсловия, които формират гръбнака на държавния апарат и художествено-творческата интелигенция на България. Легията е разработила и публикувала десетки аналитични разследващи материали за корупционните практики и скандалните лица в българските митници и данъчната администрация. Досега официалните български институции години наред оставяха без последствие сигналите за пладнешкия обир на България чрез направляваните от висши държавни чиновници контрабандни канали. Неотдавнашната смяна на Христо Кулишев с бившия генерал от МВР Ваньо Танов се възприе от българското общество с надежда. Господин Танов заяви намерение да се освободи от компрометирани ръководители в центъра и провинцията, които са опетнили честта на митническата професия. Обеща, че за мутрите и хората с прякори няма да има място в българските митници. Легия „Българска анти-мафия”, чиято идеална цел е да запознава с криминалните процеси българските и световните институции, внимателно ще следи антикорупционните инициативи на новия директор, за да се убеди доколко намеренията му са искрени, а стъпките – адекватни и своевременни. Нещо повече, ще го подпомагаме чрез сигнали и информация за престъпни схеми и конфликти на интереси в подчиненото му ведомство. Ще предоставим на медиите, Парламента, МВР, ДАНС и Прокуратурата серия от разследвания на нашите екипи, които свидетелстват за съществуването на организирана митническа мафия с прякото участие на високопоставени държавни служители.

 

ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ: ВМЕСТО РЯЗАНЕ НА ТУМОРИ, В БЪЛГАРСКИТЕ МИТНИЦИ ЦАРИ АНТИ-КОРУПЦИОННО БЕЗВЕТРИЕ

НЕ ПУСНАХА ЖУРНАЛИСТИ НА ДИСКУСИЯ ЗА РЕГЛАМЕНТИРАНА И НЕРЕГЛАМЕНТИРАНА РЕЛИГИОЗНА ДЕЙНОСТ

НИКОЛАЙ КОЛЕВ – БОСИЯ: БОМБАТА В ДАНС БЕШЕ ПАРТЕНКА

КОЙ И ЗАЩО СЕ СТРАХУВА ОТ ДАНС

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2459

Posted by on авг. 28 2009. Filed under Скандално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21044 лв
 CHF =  1.72899 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.20773 лв
100  RUB =  2.50532 лв
 USD =  1.66185 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.