ЩЕ ГЛАСУВАМ С „НЕ“ НА РЕФЕРЕНДУМА, НЕ ЗАЩОТО СЪМ ПРОТИВ РАЗВИТИЕТО НА ЯДРЕНАТА ЕНЕРГЕТИКА

ReferendumТози текст не е агитиране, а изразява единствено моето размишление по въпросите, (а не единствено по въпроса) с първия референдум в новата история на България.

  Нека започнем с това, че по линията на дискусия на политическите дисиденти в страната, те са толкова неясни и уклончиви, тъй като от едната и другата страна на барикадата последните седмици само доляха повече дезинформираност в обществото. Потекоха „факти“ и  контра-“факти“, че чак се удавихме в тях. Но увереността на мнозина сънародници, с която щели гласуват на референдума, изходена от политизираните речи и манипулации, е показателна. С това впечатление оставам от погледа ми при лични разговори и от медийното и интернет пространство.

 Безспорно – кратичко и ясно – всички ще се радваме да имаме нова електроцентрала! Но!

 Дали ще бъде в полза на националния интерес на България изграждането на тъй наричаната заобиколно „нова електроцентрала“: всъщност старата история АЕЦ „Белене“? Колко реално ще струва проектът? И дали предложената цена ще оправдава крайния резултат? С какви средства и технология ще бъде застроена и дали избраното място за реализация е подходящото? Може ли България днес да си позволи подобен строеж? Или е изцяло в нейн ущърб да го реализира именно днес и точно „Белене“?

 На всички тези въпроси ГЕРБ и БСП в съпровод с подкрепата на националистически формации отговориха с категоричното противопоставяне на уверенията на опонентите. Кой ли е очаквал друго. Факти бяха лети и върху тях мигновено се стоварваха контра факти, а от всичко това се образуваха пластове хартия на хвърлени и размятани пред лицата на държавници от управляващата партия ГЕРБ и опозицията БСП нововъзникнали от нищото „документи“, опиянени от ораторство и реторика, че се стигна накрая да не бе казано нищо в помощ на обикновения българин. Усложниха и нажежиха до зачервяване задачата с повишена трудност, спуснаха ни я отгоре, но такава ни е предоставена, такава трябва ние, простосмъртните от долната земя, да решаваме.

 Едно си го имаме наум всички: тази задачка-закачка може след време да се превърне в играчка-плачка, да ни изгори.

 Първо на мен хич не ми хареса как е формулирана питанката: „Да се развива ли ядрена енергетика в република България чрез изграждане на нова електроцентрала?“ На някои със сигурност прозвучава като: „Да се развива ли ядрената енергетика чрез нова електроцентрала или изобщо да не се развива?“ Безспорно е така, особено за преобладаваща част от бабите и дядовците, които още живеят в комунизма и не знаят, че отдавна него го няма. Те гласуват за пребоядисалите се комунисти от блян по миналото, но не от хубавото минало, а от най-човешка сантименталност по младостта и нейните реалности, лишени от истинско разбиране за живота, който не винаги е толкова прост. Те не желаят да носят отговорност, защото така са научени: отговорността да е хвърляна отгоре – за тяхната работа (в заводите), за техния хляб и лишените от друго магазини, за живота личен и обществен. Не са от хората способни да хванат живота сами в своите ръце или да участват в референдуми в принадлежащия случай. Не са от хората, които гледат на свободата с вярващи очи. Предпочитат да са завързани. И те, и очите им. Днес има пенсионери, които казват: „Аз съм с другаря Ленин!“ или „Аз съм с другаря Сталин!“ и ако тръгнеш да им обясняваш какви са били, те ще избодат и твоите очи, ще те нарекат капиталист, който е облъчен от лъжи и е враг на нацията. Те говорят с ехото на духа от миналото.

 Имам си своето обяснение за нещата. При всичко друго възрастните пенсионери харесват говоренето на Станишев, говорните възможности и дори тембъра на гласа му, а не ядосаното боботене и прекалено остро поведение на моменти от страна на Борисов, нито неговата противоречивост, незабелязаната за по-младата генерация симпатизираща и и виждаща в лицето на премиера сила и мъжественост, в очите на старите: от самото му появяване на политическата сцена е сигнал за простащина. Така че не гласуват за централа, а за партията си. Но ще е грешка да се гласува за партия на този референдум, макар наистина да изглежда, че той е поръчан с цел осъществяването на контролните предизборни манифестации и рейтинги. Поръчан от кого? От БСП.

 300 милиона ще бъдат похарчени, пари с които могат да бъдат ремонтирани детски градини и площадки, да бъдат изградени училища и направени нови социални домове, или да бъдат отпуснати за развитие на малките и средни предприятия, или каквото се сетите друго. Но грабнатите от хазната, същите тези 300 милиона, ще бъдат похарчени на вятъра. Ето това е сигурното и без да знаем решението на вота.

 Затова аз имам още една причина да не долюбвам бесепарите. По същия начин, с който не долюбвам седесарите, заради предявяването на претенции за референдум да бъде ли анулирана забраната за пушене на обществени неста. По този референдум недоволствам толкова, колкото и по предложението на седесарите, и по всяко друго предложение граничещо с глупост. Ами хайде утре да си направим и един такъв: „Да вярваме ли на метеоролозите?“; „Да се спазват ли законите в България или не?“ и така нататък.

 Ние вече имаме „АЕЦ Козлодуй“ и защо да строим цяла нова централа, като можем да използваме ресурсите за модернизране и поставяне на нови блокове на досегашната? Нямали сме разрешение от ЕК. Ами ще го получим, ако всичко е по правилата, и ако политиците ни работят в интерес на народа, а не за интереса на други.

 И още: в представите на хората съществува нагласата, че новата АЕЦ „Белене“ ще бъде с нова технология и по-продуктивна от АЕЦ „Козлодуй“. Нещо, което специалисти отчетоха като напълно неприемливо, ала подхлъзващо ума на оставащия се на течението. Но нека да не цитирам никого и да не вадя изказвания от ядрото на агитациите.

 Честно казано, много съм учуден, че българите ще гласуват преобладаващо „За“ предвид не просто моите очаквания. Това сочат социологичните проучвания. („Алфа Рисърч“  – 62%, НЦИОМ – 60%, ИМП – над 51%) седмица преди същинския вот. И знаете ли защо ме учудва? Защото същият народ възропта за магистралите на Бойко Борисов и вече дори се създадоха легенди в подкрепа анатемосването на издигнатия преди в статукво герой, новият анти-герой, заради това си свое деяние, че пътищата ни напоследък стават годни не само за каруците на селяните и циганите. Та сега и аз да си дърпам ушите, защото може някъде да съм споменал, че народът не се хранел с асфалт. Ами не се храни с асфалт, ама пък и вечно се оплаква от състоянието на пътната настилка, нали?

 Аз ще се радвам, ако отговори с „Да“ да се вземе предвид, че подаръка „Белене“ няма да го плаща Станишев, нито който и да е било друг, а именно всеки редови гражданин на страната и неговите потомци с десетилетия напред.

 Единствената причина, поради която аз ще гласувам „Не“ е не защото съм против развитието на ядрената енергетика. Ами то каква друга е в състояние да произвежда България предвид нейните възможности? Каква, някой ако може да ми разясни, но да не ми говори за тревички и птички, а по същество. Всички обичаме природата, но никой от нас не живее в пещери, нали? За еколозите трябва да е ясно, че този тип енергия е най-екологично чистата и най-евтината. Така, че и те могат да участват във вота, а не да се сърдят.

 Важното е че сме големи умници. Социологичните проучвания всъщност ме учудиха само до известна степен. Та нали тук важи правилото: „Каквото няма логика то се случва напук на нея“.

 Всички в страната са компетентни по всички въпроси. Даже когато те самите нямат отговорите. И най-вече тогава. Дали наистина ще си дадат гласа е друга тема за размисъл и едва ли имаме нужда да си хабим времето с нея, тъй като веднага ще го научим след изборния 27 януари.

 А гласуващите нека си дадат следната равносметка. След като „Белене“ се протаква във времето цели 40 години, значи има някаква причина да не бъде осъществен и на днешна дата. След като причината не я знаем, значи очевидно продължава да бъде скривана и да работи за нечии интереси. И след като даже правителството с тройна коалиция с министър-председател Сергей Станишев не го е подписал, значи говорим за лицемерие. А на лицемерите никой не бива да вярва. Освен ако и той самият по характер не е такъв.

 Политиците подобно на децата „нямат спирачки“, защото знаят че паметта на народа е къса. Избирателите не трябва да забравяме, че ако пропуснем правото да упражним своя глас, дори признавайки, че все пак не сме чак толкова големи всезнайковци и атомната енергетика ни е тъмна Индия, нашият глас ще влезе в преброяването. Ако не ви е все едно къде и как ще бъдете употребени без вашето дознание, по-добре гласувайте. Поне няма да изневерите на себе си, ако не на друго…

Vladimir DomozetskiАвтор: Владимир Домозетски

15-01-2012

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=6049

Posted by on ян. 26 2013. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.