ШИЯМ САРАН: МАТЕРИАЛИТЕ ОТ УИКИЛИЙКС СА НЕПЪЛНИ, СЕЛЕКТИРАНИ, А ЧЕСТО И ПОДВЕЖДАЩИ

Шиям Саран е външен министър на Индия (2004-2006) през период за който изтекоха грамите от Уикилийкс за Индия.
 

Г-н Саран, колко важи са кабелите в дипломацията, и какво е значението на кабелите на  Съединените щати за Индия, след разкритията на Уикилийкс?
Кабелите са само едно от няколко средства за комуникация между дипломатическите мисии и центърът им. В днешния свят се провеждат разговори по отворени или сигурни телефонни линии, чрез криптирани имейли и „отворени” факсове. Конфиденциалните кабели формират ограничен компонент от дипломатическата комуникация. Кабелните грами, в самата им същност, са резюмета на това, което би могло да бъде дълъг разговор и отразяват само това, което изпращащият смята за важно. Правилото в нашето Министерство на външните работи е да се ограничат тези съобщения до не повече от страница – страница и половина. Субективните интерпретации са неизбежни. Следователно с огромно внимание трябва да се разглеждат и оценяват материалите от Уикилийкс, защото са непълни, селектирани, а често и подвеждащи.
Кабелните съобщения на Американското посолство, които сега се разкриват чрез Уикилийкс покриват, различни теми, но нито една не особено чувствителна, от тези, които се причисляват към забранените и поверителни категории – и не са от най-високите степени на секретност.
Най-често са това са доклади за демаршове направени от американски дипломати. Нашите дипломати се занимават със сходна дейност в другите страни. Ние се опитваме да убедим другите в легитимността на нашите позиции по различни въпроси и често търсим тяхната подкрепа за наши позиции. Това е убеждаване, не натиск, и не бива двете да се бъркат.
Видях в документите критицизъм, в искането на Хилари Клинтън до американското посолство за изработване на личния профил на Пранаб Мукхерджи (известен индийски политически лидер Бел.ред.). Няма нищо необичайно или страшно в това. От нашите дипломати рутинно се очаква да осигуряват такива информации за изгряващи политически лидери или висши служители в страните в които служат. Такива оценки могат да включват особености на характера, мислене по важни въпроси и отношение към Индия. Това е нормална дипломатическа работа.  Искането на Хилари Клинтън едва ли ще наруши суверенитета на Индия.

Като външен министър, случвало  ли се е да почувствате американски натиск Индия за промени позицията си или политиката си по даден въпрос?
Не, не съм. Съединените щати не са правили силни демаршове, за да убеждават в техните позиции. Ние бихте отговорили чрез твърдо отстояване на нашите позиции. Но в дипломацията има дай-и-вземи, както и търсене на допирни точки, без да се жертва националния интерес. Наивно е да се вярва, че може да извлечем преимущества за Индия, като пренебрегваме интересите на нашите партньори. Дипломацията е изкуство да откриеш възможните сходства и да управляваш различията. Това е, което трябва да правим, и което правим с видим успех, в развитието на стратегическото партньорство със САЩ.

Плащала ли е Индия някаква цена, по какъвто и да е начин, заради сближаване на отношенията със САЩ?
Не само САЩ, но и други велики сили също признават нарастващата роля на Индия. През 2010 година, лидерите на 5-те страни членки на Съвета за сигурност посетиха Индия. Нашите виждания по различни текущи проблеми се взимат под внимание, нашата подкрепа е настойчиво търсена. Ние сме необходим, задължителен член на всички институции в регионален и глобален план, независимо дали става въпрос за Югоизточноазиатската среща на върха или Г-20. Спечелихме непостоянно място в Съвета за сигурност с безпрецедентен брой гласове. Не виждам каква цена трябва да платим, в смисъл да жертваме някакъв значим индийски интерес, заради изграждането на близки и приятелски отношения със Съединените щати, като част от една по-активна позиция в света. Светът признава нашата сила. Нас ни е грижа за нашите слабости.
Индия развива стратегическо партньорство с няколо страни, включително петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН. В рамките на това партньорство, сме постигнали съгласие за взаимни консултации по въпроси, които са от взаимен интерес. Например с Китай за климатичните промени и Световната търговска организация. Бихме направили същото със САЩ и Великобритания, да кажем, за международния тероризъм. Това е от полза, както за Индия, така и за нашите партньори. Мандатът за това е публичен и не идва от тайни инструкции от правителството.

Интервю за India Outlook. Със съкращения

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ: 

ПОЛ КРЕЙГ РОБЪРТС: КАКВО ПРАВИ НАТО В ЕДНА ВОЙНА В АФРИКА?

ПРОГРАМА НА ПАРТИЯТА НА СПРАВЕДЛИВОСТТА И РАЗВИТИЕТО: ВЪНШНА ПОЛИТИКА НА ТУРЦИЯ ДО 2023

ТОМАС ДЕ МЕЗИЕР ЗА КОНСЕРВАТИВНИТЕ ЦЕННОСТИ

КОЕ ПРАВИ ОТ НОРМАЛНИЯ ЧОВЕК ПРЕСТЪПНИК? -Й.Тодоров

ПЕРСПЕКТИВИТЕ НА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В ЛИБИЯ  – А.Бистров

АЛЕКСАНДЪР РАР: ГЕРМАНИЯ И ВСИЧКИ СТРАНИ ОТ БРИК СА ПРОТИВ ВОЕННА ИНТЕРВЕНЦИЯ В ЛИБИЯ

НИКОЛАЙ КОЛЕВ – БОСИЯ: НЯМА НАЧИН ЦЕНИТЕ ДА НЕ ВЪРВЯТ НАГОРЕ

ОБЯВЯВАМЕ СЕ ЗА СЕМЕЙСТВОТО, НАЦИЯТА, РОДИНАТА И ЗА СОБСТВЕНАТА ИДЕНТИЧНОСТ – Ангела МЕРКЕЛ

ПЕНСИОНЕРИТЕ ЗАНИМАВАЛИ СЕ С АКТИВНА ПОЛИТИЧЕСКА ДЕЙНОСТ И ОСТАРЯВАНЕТО (1990-2010) – Калоян МЕТОДИЕВ

ПИРОВАТА ПОБЕДА НА БАН – д-р Лъчезар Аврамов

ВЪЗРАСТ И ФИЗИЧЕСКО ПРИСЪСТВИЕ В ПОЛИТИКАТА – Калоян Методиев

СЕРГЕЙ ИГНАТОВ – ИСТИНСКАТА КАДРОВА КАТАСТРОФА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ

СЪД ДАДЕ ПРАВОМОЩИЯ НА РАБОТОДАТЕЛИТЕ ДА ОПРЕДЕЛЯТ ПРАВИЛА ЗА ВЪНШНИЯ ВИД НА СЛУЖИТЕЛИТЕ СИ

КАЛОЯН МЕТОДИЕВ ПРЕД ВСЕКИ ДЕН: НЕ СМЕ ГОТОВИ ДА ПОЕМЕМ РОЛЯТА НА БУФЕР МЕЖДУ ЕВРОПА И АЗИЯ

ОНБ ПОИСКА ЗАЩИТНИ СЪОРЪЖЕНИЯ НА ЮГОИЗТОЧНАТА ГРАНИЦА

АЛЕКСАНДЪР ТОДОРОВ: НЕ ПРОМЕНЯЙ ХРИСТИЯНСТВОТО, ПРОМЕНИ СЕБЕ СИ!

 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3874

Posted by on май 12 2011. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.